"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени

Проучване на ЕС: 11% са твърдите привърженици на евровалутата
7 юни 2019 19:30, Елка Василева
146
"За" или "Против" смяната на лева с еврото? Българите разделени
Снимка: архив, Reuters

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени от Европейската комисия.

В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто).

Още по темата
Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто),

20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година).

Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България.

Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута.

Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната.

Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото.

Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно", пише БТА.

Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто).

На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото.

Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: есвъвеждане на еврото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
знам ли преди 4 години
бг политика иска еврото ще има яка раздялба на пари моментално от хазната ще изчеснат няколко милиярда с тези политици които ги имаме не трябва да преминем на еврото бизнеса веднага ще се качи цените на двоино осебено ако бизнеса се ръководи от политици наще политици много ама много ги пука че народа гладува гладен народ по лесно се ръководи а народа си иска васил левски --лева
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 10 години тотална беднотия за народа ни ако приемем еврото. Богатите мислят единствено за себе си, за бедните никой не се грижи.
111
1
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Нека го въведат...ама при курс 2 евро за лев!! Тази Европа не знае ли,че към което се присъденим ние и то рухва!!! Ако го въведат при сегашният курс..ще има нашият пенсионер да обяснява на опуленият грък,че 100 евро пенсия е за месец...а не дневно!! Един грък викаше..неразбрал..ашколсун..той сметнал че дядо ми взема 100 евро на ден!! Като разбра викаше..малаки( за Боко и цецо де)
110
11
 
7
 
! Отговори
Много ухапан от кон преди 4 години
Народа избяга по чужбината да бачка за Евро тука някой не искали Евро а за рубли веднага ще си свалят гащите
109
9
 
5
 
! Отговори
Мазнева от Садово преди 4 години
А защо еврото да е лошо ? Красиви банкноти, монетите също. Пък лева е грозен. 1,38 лева за евро ? България харесва този курс. Дано да е такъв !
108
4
 
21
 
! Отговори
Левче преди 4 години
Ще ядем бахора с еврото, всичко по 2, заплати, пенсии делено на 2. Това е!! На всякъде стана така.
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много излишни коментари. Та в Европа ни се смеят още нямаме подадено заявление за общата валута как ще въведем еврото. Поне проверете в нета Борисов и Горанов сложили по-една вратовръзка обикалят и лъжат народа.
106
3
 
21
 
! Отговори
БирникЪ преди 4 години
Владислав Горанов: "Вероятният обменен курс при приемане на еврото ще бъде около 1.38-1.45 лв за едно евро". И това при сегашен курс 1:1.95583.Направете си сами сметката колко ще ви удари през джоба и колко ни трябва еврото!А това, че едни 18 млрд лева от валутния резерв ще бъдат незабавно откраднати, се подразбира.
105
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите крадци ще осмучат всичко!
104
2
 
19
 
! Отговори
КАТАСТРОФА преди 4 години
Приемането на еврото влече след себе си 2 катастрофални неща:1. Освобождаване на държавния резерв, който е гарант за валутния борд. Това са яколко милиарда, които ще бъдат изхарчени непрозрачно. Т.е. ще се изпарят. Не случайно политиците потриват доволно ръце, когато защитават приемането на еврото. 2. Ставаме солидарно отговорни за спасяването на Италия, Португалия и Гърция. До 10% от БВП (Брутния ни вътрешен продукт). А точно тези държави се грижат добре за народа си с чужди пари!ЧЕСТИТО
103
10
 
11
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
Смяната на лева ще убие чейндж бюрата и на много от лаещите тук ще им загине бизнеса
102
5
 
24
 
! Отговори
999 преди 4 години
Мисля че като минаваме към еврото трябва дани искарт от валутния борт и тогава българския лев ще стане като турската лира който има в банката 20000 лева ще останат 2000 лв айде честито
101
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една стока струва точно толкова, колкото може някой да плати- по същия начин плашиха със цената хляба- стоя по щандовете- е да де ама има дата, тя минава, след това в коша, така 1 месец и да видиш как хляба се намести. Ще стоят по магазините и ще ги изхвърлят, ако не ги намалят- няма друга алтернатива. Има десетки сайтове със стоки, ако не днес утре когато има промоции.
100
3
 
25
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Анонимен 99 Не необходимо да си ***,за да разбереш че въвеждането на еврото ще покачи цените двойно.Справка-Гърция.Вярвам на това което видяха очите ми,двойни цени след премахването на драхмата.
99
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103Дори много от цените са по-ниски в Германия.Но след въвеждане на еврото цените в България ще станат още, още и още по-високи
98
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99- е да де, кой верва на тролчетата....ха на бас че не приемат да им превеждат рубли, ами евро или лева- защото левчето е вързано от години за еврото и в БНБ едни 23 милиарда евро подпират борда да не падне..А какво ще стане с цените ли..Отворете, рекламните брошури на европейски вериги- например Кауфланд в Германия- Kaufland.de- разлика в цените почити няма.
97
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "анализ" (номер 86)Че нали наскоро Бойко Борисов нареди на бизнеса: "И да вдигнете заплатите на хората!"Щом той е издал указ, значи ще го направи.Бог да поживи нашия цар самодържец Бойко I.Него сума ти папи са го галили по главата (нищо че са католици пък ние не сме, той толкова акъл няма да забележи тънката разлика).
96
2
 
17
 
! Отговори
До 99 пост преди 4 години
По всичко личи че ти си платения ***! Точно защото четем и се интересувам какво се случва след приемането на еврото не го искаме! Само гледай какво ще се случи у нас като влезнем по скоро ако влезнем в така наречената "чакалня"!
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешен плач. Излиза, че българинът се кахъри за "Нероден Петко".Спокойно българи, докато си избирате ГЕРБ да ви управлява, евро няма да видите.Нито Шенген.
94
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите всеки си пише каквото му е на устата без да е прочел каквото и да е. Прочетете за другите държави, които са се присъединили и ще разберете, че няма нищо страшно, няма никаква промяна! Стига сте вярвали на платените ***!