Децата роби в Гърция – над 500 работят нелегално в Солун

Десетки от тях се оказва, че са от България
12 юни 2019 16:00, Елка Василева
11
Децата роби в Гърция – над 500 работят нелегално в Солун
Снимка: архив, Reuters

Има българчета сред  над 500-те деца, които работят нелегално в Солун. Това показват данните от проучване на гръцката неправителствена организация "Арсис", оповестено в Световния ден за борба с детския труд.

Гръцките медии нарекоха тези деца "днешните роби", предаде БНР.

В рамките на пет месеца от неправителствената организация са анкетирали деца в Солун. От общо 550 запитани 94 са от България и от Албания. Повечето дори се страхували да си кажат името.

Реално тези деца живеят на улицата. Контролират ги престъпни групи, които често ги държат гладни и упражняват върху тях физическо насилие.

Децата предимно просят, мият коли по 12 часа в бензиностанциите, продават нелегално цигари, а дори и наркотици. Много работят и селскостопанска работа, тежка дори и за възрастните.

Към организацията "Арсис" има специалисти с български език. Те оказват помощ в рамките на възможностите на организацията, с храна и с дрехи, настаняват децата в защитени домове. Работят също съвместно с полицията, с прокуратурата и с Агенцията по закрила на децата.

Стотици са малолетните мигранти, принудени да се трудят в тежки условия. Това са деца, пристигнали в Гърция без родители, лесна жертва на групи, дори от свои сънародници.

Поставени да растат при такива условия, често преди още да навършат пълнолетие, много от тези деца вече са с няколко престъпления, споделят опита си юристите към "Арсис" и съветват хората да не дават пари на просещите на улицата, защото те не получават нищо от това, а да им купят храна или да им дадат дрехи.

Днес по повод Световния ден за борба с детския труд в центъра на Солун се провежда акция, която цели да обърне внимание на обществото върху проблема. Доброволци към организацията с детски маски и с написани на тях имена на деца, пострадали от експлоатация, раздават на минаващите детски рисунки. На тях пише: "Теб събуждали ли са те рано сутрин да отиваш на работа, когато си бил дете? Не, нали?! Не подкрепяй детския труд!".
 


11
Още от ЕС
Евродоклад: Българските общини масово с безплатен Wi-Fi
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
Това не са българчета, а хъxpeчета !!! Техните така наречените "родители" ги продават като живoтни - впрочем: "като" е доста излишно.
8
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 седмица
Но това са "арийчета", а не българчета.Освен това просията трудно може да се причисли кано работа
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото повече шведска паплач навън, толкова по-добре за българите!
С "жалните" ви вопли за "българчета" само си привличате неприязън от бездруго скептичната ви аудитория - с изключение на двамата тролове на заплатка при вас, разбира се, които дори не вдяват, че колкото повече изпадат сайтчета като вас, толкова по-гладни ще остават и плужеко-трольовците.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
последните новини са ви..ужасни манипулиращи спрете с това
5
0
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 седмица
Джурналята много добре знаете колко са българчета, ама нали сте се навели та не смеете да назовете нещата с истинските им имена е те за това сме на найсто място по свобода на словото.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубава работа ама ... герберска !
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евроатлантици сър !
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Роби са на такива от техния етнос.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българчета или бълграски гражданчета? Има разлика между двете понятия.
Много се съмнявам, че има българчета в Солун, като описаните в новината.