Децата роби в Гърция – над 500 работят нелегално в Солун

Десетки от тях се оказва, че са от България
12 юни 2019 16:00, Елка Василева
11
Децата роби в Гърция – над 500 работят нелегално в Солун
Снимка: архив, Reuters

Има българчета сред  над 500-те деца, които работят нелегално в Солун. Това показват данните от проучване на гръцката неправителствена организация "Арсис", оповестено в Световния ден за борба с детския труд.

Гръцките медии нарекоха тези деца "днешните роби", предаде БНР.

В рамките на пет месеца от неправителствената организация са анкетирали деца в Солун. От общо 550 запитани 94 са от България и от Албания. Повечето дори се страхували да си кажат името.

Реално тези деца живеят на улицата. Контролират ги престъпни групи, които често ги държат гладни и упражняват върху тях физическо насилие.

Децата предимно просят, мият коли по 12 часа в бензиностанциите, продават нелегално цигари, а дори и наркотици. Много работят и селскостопанска работа, тежка дори и за възрастните.

Към организацията "Арсис" има специалисти с български език. Те оказват помощ в рамките на възможностите на организацията, с храна и с дрехи, настаняват децата в защитени домове. Работят също съвместно с полицията, с прокуратурата и с Агенцията по закрила на децата.

Стотици са малолетните мигранти, принудени да се трудят в тежки условия. Това са деца, пристигнали в Гърция без родители, лесна жертва на групи, дори от свои сънародници.

Поставени да растат при такива условия, често преди още да навършат пълнолетие, много от тези деца вече са с няколко престъпления, споделят опита си юристите към "Арсис" и съветват хората да не дават пари на просещите на улицата, защото те не получават нищо от това, а да им купят храна или да им дадат дрехи.

Днес по повод Световния ден за борба с детския труд в центъра на Солун се провежда акция, която цели да обърне внимание на обществото върху проблема. Доброволци към организацията с детски маски и с написани на тях имена на деца, пострадали от експлоатация, раздават на минаващите детски рисунки. На тях пише: "Теб събуждали ли са те рано сутрин да отиваш на работа, когато си бил дете? Не, нали?! Не подкрепяй детския труд!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Това не са българчета, а хъxpeчета !!! Техните така наречените "родители" ги продават като живoтни - впрочем: "като" е доста излишно.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече шведска *** навън, толкова по-добре за българите!С "жалните" ви вопли за "българчета" само си привличате неприязън от бездруго скептичната ви аудитория - с изключение на двамата *** на заплатка при вас, разбира се, които дори не вдяват, че колкото повече изпадат сайтчета като вас, толкова по-гладни ще остават и плужеко-трольовците.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
последните новини са ви..ужасни манипулиращи спрете с това
5
0
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Джурналята много добре знаете колко са българчета, ама нали сте се навели та не смеете да назовете нещата с истинските им имена е те за това сме на найсто място по свобода на словото.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава работа ама ... герберска !
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантици сър !
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роби са на такива от техния етнос.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българчета или бълграски гражданчета? Има разлика между двете понятия.Много се съмнявам, че има българчета в Солун, като описаните в новината.