Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии

Под 30% имат основни умения
12 юни 2019 19:45,
119
Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии
Снимка: Reuters

Общото равнище на уменията на българите в областта на цифровите технологии е най-ниското в целия Европейски съюз. Това показва новия доклад на Европейската комися за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Оказва се, че делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии възлиза едва на около 29% от населението, докато средно за ЕС този дял е 57%.

Тази тенденция за изоставене от средните за съюза нива се наблюдава и при младите хора - 54% от младежите на възраст между 16 и 24 години имат поне основни умения, спрямо средна стойност за ЕС от 81%.

Хората с по-напреднали потребителски умения в интернет или тези с над основните цифрови умения възлизат на 11% от общия брой, което е малко по-малко от една трета от осреднените стойности за ЕС.

Въпреки постоянното повишаване на търсенето на професионални IT кадри в страната, България изостава и по специалисти в областта - едва 2,3% от общата заетост, при средни 3,7% за ЕС. Като положителен се отчита фактът, че жените са добре представени в сектора и са изравнени със стойностите за целия блок.

Изследователите коментират, че образователната система в България е в процес на реформа на всички равнища и въпреки че мерките не са изцяло в синхрон с мащаба на цифровата трансформация, все пак е засилен акцентът върху цялостното подобряване на уменията. Позитивна мярка е въвеждането на компютърно моделиране в часовете на третокласниците и задълбочената насоченост към Информационни технологии в по-горните курсове.

Отчитат се и усилията за подпомагане на професионалното образование и обучение, което би позволило на учениците да се ориентират към професии, при които има недостиг на пазара на труда. Въпреки лекото увеличение на студентите в специалности по Информационни-компютърни технологии обаче, Европейската комисия смята, че изучаващите природни науки, математика и физика продължава да бъде твърде малък.

Заключението на специалистите показва, че въпреки полаганите усилия за справяне с ниското ниво на цифрови умения, за България ще бъде полезно да има всеобхватна стратегия за умения в областта на цифровите технологии, за да се занимае с проблема, както чрез образователната система, така и чрез повишаването на квалификацията на работната сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
38
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не знам за умения, но имаме един от най-бързия Интернет, не само е Европа, а по целият свят. Само азиатските държави ни бият. Предполагам е заради торентите ...
35
2
 
45
 
! Отговори
грубиян преди 4 години
Как така на дъното бе. Нали имаме най-голямата цифрова куха лейка марка ГАБРИЕЛ?
34
3
 
47
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Някой долу е писал, че заплатите били като в Китай, само дето китайските заплатите можем да си ги мечтаем.
33
7
 
35
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това е така защото ГЕРБ толерира свинепроизводството и говедопроизводството! Само членовете на БСП разбират от програмиране и сървъри. Защото всеки член се буди нощем в 3 часа за да довърши програмния код който е започнал вчера. БСП трябва да управлява за да може от БАН да излезе следващия Фейсбук! Победа!
32
3
 
38
 
! Отговори
Айти преди 4 години
Цифрите са вярни, ако вземем статистика за разпределение на населението по етнос, ще се види че 30% от населението в посочения диапазон до 24г са роми, които нямат достъп до интернет+компютърни умения. Извода е че без да се образоват нашите съграждани роми лека по лека западаме и изпадаме от световните тенденции.
31
0
 
35
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам на следващите избори да не гласуваме за ГЕРБ а за някоя дрига партия която да ни дигне мерезетата и да ни дигитализира!
30
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, защото все още живеете в мутренските времена на миналия век. Вече отдавна не сме 90-те години, махнете мутрата Борисов от власт и елате в 21-ви век, най-сетне.
29
1
 
37
 
! Отговори
БРЕЙ преди 4 години
Яко пране на пари...Само в България и Индия сме ай ти
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F-35 сами си падат.
27
9
 
31
 
! Отговори
Диджитал преди 4 години
Основният проблем на Бъглария е, че още е айти, а на запад вече всичко е диджитал. Само в България има айтита, но айтито е безнадежно остаряло и изостанало, никъде на Запад вече няма айти, навсякъде на Запад е яко диджитал, само в изостанала България има още айти.
26
1
 
33
 
! Отговори
БРЕЙ преди 4 години
То и Ф-16 бил най-модерния самолет, японците са най-големите будали да взимат ф-35...че даже и на по-ниска цена....Уж най-развитият сектор, а я вижте Румъния и Унгария...те ония не знаят какво е Ай Ти, само ние знаем....Ако сравняваме с Финландия и Естония...не бива
25
0
 
40
 
! Отговори
БРЕЙ преди 4 години
Ако не бяхме играли футбол с останалите държави, пак щяха да ни убеждават че сме най-добрите и имаме най-големия футбол сектор...
24
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в предната статия пишеше ,че програмистите са с най-високи стартови заплати.Това значи ,че българските програмисти са едни пиявици дето само прибират едни големи пари и за нищо не ги бива.
23
3
 
39
 
! Отговори
БРЕЙ преди 4 години
Ай Ти-та са безполезни шемети...едно време сме правили компютри, дискове, елки...сега лотарии и ротативки. Нищо полезно. В България още си плащаш 3 лева на превод, тотална изостаналост.
22
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на ГЕРБ сме на първо място по кражби, корупция, източване на еврофондове. А иначе по всичко друго ама за каквото и да се сетите сме закотвени на дъното пак благодарение на ГЕРБ.
21
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету каза да пасете овце.Може няколко да правят асфалт.Какви технологии ви гонят.За кого да работят???
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управлява ни *** и другите трябва да са прости за да се разбират.Според нашите така наречени бизнесмени, печалбата трябва да е за сметка на ниска работна заплата и собственика трябва да има пари за нова кола, любовница тунингована и екскурзии до Дубай и Малдивите. А работниците да взимат колкото за хляб на ден.Никак не се връзва с раждане на деца, които да учат , за да нямат работа .А и вече сме провинция, а не държава и няма откъде да дойдат технологии.
19
1
 
41
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Ама проблема е че дори и да не гласуваш доколкото знам ти преразпределят гласа. Много българи изобщо не гласуват и виждат спасение само в чужбина..Затова защото заплати като в Китай и цени като в Европа са факт.
18
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С футбола сме напред.
17
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо , не е необходимо да учиш децата от малки да седят пред компютър .Трябва да се учат да четат книги, да тичат и да са социални и да раснат в добра среда , а не просташка .Второ , като няма кеалифицирана работа, защо да се бълват безработни. След като за българския чорбаджия работника трябва да взима до 1000 лв а не 5000 лв то по добре да няма деца , за да няма бедни.Не става само с една книжка винету и държавата да е в ред, а и не трябва да се краде