Евроскептиците в ЕП се обединиха, стават пета сила

Хората на Льо Пен и Салвини ще борят Брюксел, миграцията и Исляма
13 юни 2019 18:10,
9
Евроскептиците в ЕП се обединиха, стават пета сила
Снимка: Reuters

Част от крайната десница в Европейския парламент обяви днес, че е постигнала съгласие за обединяване в единна парламентарна група.

Тя ще се нарича “Идентичност и демокрация” и ще събира под една шапка 73-ма евродепутати, основно от партиите на Марин Льо Пен Национален фронт и на Матео Салвини “ Лига”.

За сравнение в предишния парламент групата на евроскептиците беше от 36 члена.

Новото обединение ще бъде пета по-тежест парламентарна група в новия 751-членен Европарламент след ЕНП, социалистите, либералите и зелените. Льо Пен обяви, че след излизането на Великобритания от ЕС “Идентичност и демокрация” ще стане четвърта по численост в ЕП.

Извън групата остават евроскептиците от новата партия на Найджъл Фараж, при когото се очаква да се установят евродепутатите от “Пет звезди”, които са коалиционен партньор на Салвини в италианското правителство.

Преговорите на Салвини с Фараж не дадоха резултат и британският политик обяви, че няма да участва в новата крайно-дясна формация.

Още по темата

Основната политическа цел на новата група е да изземе властта от Брюксел и да я върне на европейските столици, заяви Льо Пен в Брюксел при представяне на съюза. Евроскептиците ще работят още за овладяване на миграцията и за спиране на ислямизирането на Европа, добави тя.

Освен француци и италианци в нея ще има още евродепутати от крайно десни партии от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, както и от “Алтернатива за Германия”. В групата няма български евродепутати, а Източна Европа ще е представена от депутати от Естония и Чехия.

За председател на парламентарната група беше избран външнополитическият съветник на Салвини Марко Зани, а за негов заместник - острието на партията на Льо Пен Никола Бей.

Междувременно вчера либералите в Европарламента решиха да сменят името си от АЛДЕ на “Обнови Европа”. То е вариация на заглавието на обръщението на президента Еманюел Макрон към европейските граждани “За европейско обновление”.

Партиите имат срок до края на месеца да обявят новите групи в Европейския парламент. Те трябва да се състоят от поне 25 евродепутати от 7 европейски държави.

Първото заседание на новоизбрания Европейски парламент ще е на 2 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам за България, че няма нитоедин евродепутат в новата фракция.
7
1
 
4
 
! Отговори
До 6 кирил преди 4 години
Кириле, кириле ,кой та мана удари с тежко по главата мама та така си се изоглавил ?
6
8
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Браво на Путин! Вече е 5ти в Европа! Скоро ще стане първи и тогава - кой откъде е. Ще върнем СИВ и ще почиваме на 9 септември! Какво по-хубаво от това!
5
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак ме яд на толерантността на Брюксел!Льо Пен, защо не търка нара на парижкият централен!?
4
4
 
27
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Лека полека, по-здравите сили в политиката набират сила и се обединяват.
3
1
 
9
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Нотр Дам е построена от македонски каменоделци и инженери.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам да станат повече. Вероятно Шведските демократи, които да трети на изборите.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи всичко построено до тука дето плащахме за него тез ще го съборят сега. Върнете ни парите пък вие се опpавяйте, гонете се плюйте, стреляйте се ваша си работа. ЕС не е съюз, а психодиспансер едните искат на гей-парад, другите искат на Марс.