Уменията на Борис Джонсън – да изрази най-груба обида с най-малко думи

Британските вестници: Целта е да върне електората от ръцете на Фараж
13 юни 2019 20:20, Елка Василева
48
Уменията на Борис Джонсън – да изрази най-груба обида с най-малко думи
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Централна тема за всички британски вестници днес е вчерашното импровизирано изявление на Борис Джонсън, смятан за фаворит да наследи Тереза Мей начело на консервативната партия и като премиер, с което той откри кампанията си за спечелване на лидерската битка.

"Таймс" обръща внимание на решимостта му да изкара Великобритания от ЕС на всяка цена до крайния срок - 31 октомври, дори и без споразумение с Брюксел. За целта, посочва вестникът, той е готов дори да заобиколи парламента, като прекрати сесията му в момента на вземането на решението, защото знае, че там мнозинството е срещу Brexit без споразумение.

В далеч по-злъчен тон за фаворита се изказва "Гардиън" в редакционна статия, като подчертава, че обединявайки се около него, консервативните депутати се отказват от сериозния подход и отговорността като необходими качества за един премиер.

Стана ли премиер, напускаме ЕС на 31 октомври със или без сделка!

Вече не е изненада, че консерваторите приемат Brexit без споразумение като нещо нормално в менюто от опции за Brexit, но това не трябва да престане да ни шокира, пише вестникът. Има и депутати тори, които схващат колко деструктивно би било това, но се боят да го кажат открито, защото всеки кандидат за партиен лидер, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, ще загуби всякакъв шанс да победи. Вестникът има предвид това, че консервативният електорат е толкова дълбоко заблуден и упоен с идеята, или по-скоро с лъжата за Brexit, че не би приел лидер, който би предложил някакъв по-мек подход по въпроса - справка: съдбата на Тереза Мей.

Разсъждавайки върху факта, че повечето от претендентите за лидерския пост са бивши или настоящи министри, "Гардиън" стига до "извънредното заключение, че знанието и опита, придобити като министър - потенциални качества като сериозност, отговорност, правилна преценка, прагматизъм - вече не се смятат за насъщни добродетели, когато се ухажва електоратът на консервативната партия през 2019 г.".

Ако такива добродетели имаха значение, Борис Джонсън не би бил фаворит, пише вестникът и отбелязва факта, че самият той е избегнал вчера да се позове на опита си от годините, когато е бил държавник на отговорен пост - начело на външното министерство, където "се провали с трясък". "Точно когато Великобритания имаше най-голяма нужда от гъвкава дипломация, начело на нея се оказа един груб провокатор. Уменията му в тънкостите на международните дела се простираха дотам да изрази най-груба обида с най-малко думи.

Още по темата

Неговият безцеремонен подход нанесе трайни човешки вреди", се казва в редакционната статия, посочвайки примери. "Той нямаше и понятие за етичните задължения, свързани с тази роля" (на външен министър), отбелязва "Гардиън".

Няма причина да се вярва, че ще се отнесе по-сериозно и към задълженията на министър-председател. Той обещава да изкара Обединеното кралство от ЕС до края на октомври със или без споразумение. Начинът му да впечатли Брюксел е със заплаха да се отметне от финансовите ангажименти, поети от неговата предшественичка. Джонсън се опитва да постигне споразумение, показвайки презрение към споразумения. Той смята, че ще бъде приет сериозно от ЕС, като потвърди тяхното мнение, че е нечестив грешник.

Джонсън не е единственият претендент, готов да следва пътя на Brexit без споразумение, но е единственият, който най-ярко демонстрира пренебрежение към международната репутация на Великобритания, твърдейки, че е най-способен да изпълни тази заплаха.

Консерваторите сега могат да решат да си затворят очите пред тези факти в неговата биография, но няма да имат извинение, ако той започне да прилага същите безразсъдни, мошенически маниери на Даунинг стрийт 10, заключава "Гардиън", цитиран от БТА.

По сходен начин реагира на вчерашните изявления на Джонсън и на перспективата той да стане премиер и друг лондонския всекидневник - "Индипендънт". Според вестника Джонсън е докарал партията до света на безсрамието, поставяйки я в режим на оцеляване, при който се стъпва на най-първичните й инстинкти. Защото, според автора на "Индипендънт", проблемът пред партията на торите сега е да продължи да съществува, или да умре, като очевидно за спасяването й се допускат всякакви средства. Именно за такъв подход говорят действията на повечето кандидати за неин лидер, отбелязва вестникът.

Авторът обръща внимание, че Джонсън лицемерно говори за желание за Brexit със споразумение. Но "всеки, който има макар и смътна представа за реалността, знае, че "брекзитиърите" не са в състояние да изтръгнат такова споразумение от Брюксел, което да мине през Камарата на общините. Ако това беше възможно, Тереза Мей би настояла за него, тъй като то щеше да спаси кариерата и репутацията й.

"Индипендънт" също стига до извода, че каквото и да говорят Джонсън и другите брекзитиъри, кандидатстващи за партийното лидерство, за каквито и да се представят, те имат една цел. След като с действията и лъжите си за Brexit през последните три години успяха да тласнат собствените си избиратели в ръцете на Найджъл Фараж, сега искат да си ги върнат обратно, и Борис Джонсън изглежда най-способен да стори това. "Той зарази страната с ужасна венерическа болест, а сега предлага себе си като изцелител", обобщава вестникът.

Ще проработи ли тази логика? В далечен план - един господ знае. В краткосрочен - тя изглежда добре. Но вече сме в света след големия срам. И той намери своя месия“, заключава "Индипендънт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Борис е едно истинско клише. На тоя българите и румънците му бяха най голямата "заплаха", обаче дума не пророни при атентатите срещу мюсулманите. Почита турските си "корени". Инак, цялата британска система е зле - стимулира тея които не правят усилие. Безработните не искат да работят, защото щели да "вземат по малко пари". В такава обстановка, и гъделичкайки застаряващите които страдат по "отминалото британско величие" като нищо ще спечели. А когато Британия се спиха, ще избяга както обичайно.
28
0
 
0
 
! Отговори
zara преди 4 години
До Сашо А къде забрави снахата?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много британски МП са били като Борис, дори великите Чатъм и Пит мл.Гладстоун, Дизраели какви са били?Просто за този подход тип "Rule Britania" ще трябва да се опре на армията и на имперската политика. Нз обаче дали ще има време за това и дали британците са в състояние да го направят.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СашоМиналата година в Холандия градски кмет-арабин набързо изгони една турска делегация, така че не винаги важи религията.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** то критерия е кой може да каже с минимум думи максимум псувня ли.Че то и аз да се кандидатирам тъй мога тоя да го наглася че да изпадне в психически срив докато измисли как да ми отговори.Турска ана.лно онодена от турски ***.наф ислямофашистка тръмпутинска мъжка с перхидролен скункс на главата мъжка политическа държанка.
24
0
 
28
 
! Отговори
Лика-прилика с Тръмп преди 4 години
С Тръмп са си лика- прилика. И по външен вид, и по начин на изразяване, направо по всичко. Няма как да не се харесват.Донякъде е добре, че Великобритания напусна ЕС. Британците винаги са се мислели за нещо по-специално. Нека си поживеят на острова,. Когато могат да оценят реалната си стойност в съвременния свят ( а не в миналия златен век на империята) може и да им дойде друг акъл.
23
0
 
9
 
! Отговори
Хаяско преди 4 години
The English humour has no borders
22
2
 
18
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Кмета на Лондон Пакистанец!Министър председателя Турчин!Тия копаят все нови и нови дъна.Какво стана с прословутата английска външна политика. Популизма се оказа че има почва именно там !Все по забавно става де :)
21
0
 
12
 
! Отговори
Мадър Нейчър преди 4 години
Умения друг път, самият той е една огромна обида, язък му за хубавото българско име.
20
1
 
8
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
Бойко Каратиста ако го фани, ще го нокаутира за 1-2 минути - в първи рунд!
19
0
 
4
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Като видя 16 новини за поредния безизвестен ***, ми става ясно, че това е поръчкова акция - медийна кампания, която цели да запознае ПЛЕБЕИТЕ с новата ПИОНКА, която ще "УПРАВЛЯВА"
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците бяха запазили симпатични остатъци от имперското си самочувствие. Жалко е, че сега, по бърз и безпардонен начин ще разберат, че вече са просто пияна и псуваща моряшка компания на пробита гемия, със счупена мачта. За компанията е по важно купонът да продължава, а не дали кораба първо ще се напълни с вода или направо ще се разбие в скалите.Мей беше последния проблясък на трезвост сред екипажа, но бе замерена с празни бутили.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика той беше причина за резултата на референдума. Ако не беше решил, че това му е пътя за успех в политиката Брекзит никога нямаше да се случи. Консерваторите толкова се уплашиха от Фараж, че решиха те да поемат имперските комплекси и успяха. Единственото, което може да постигне е да направи падането на Кралството още по-голямо. Сега ще стават и "еко", т.е. още милиарди ще потънат в "борбата с климатичните промени". Ако няма НЕеко държави, няма кой да ви произведе "екомашините".
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека им стане премиер. Заслужават го, да му се насладят.
15
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
На снимката младежа е следен постоянно през часовник. ДА НЕ НОСИ ЧАСОВНИК ЛИЧНИ И БАНКОВИ ДОКУМЕНТИ ПОДАВА ЛОНДОН СРОЧНО>Спец службите да въведат ред з а опазване на лидерите вкл министри и останали..
14
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един милион приказки за да се каже, че Борис е пич.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да плаща щото не е теглил кредит и не знае какво е това кредирно досие и кредитен рейтинг, като понижат кредитния му рейтинг от ВВ+ на ZZ- друга песен ще запее
12
4
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Само за информация- Борис е единственото българско име станало международно!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истината е че който и да стане премиер, никой няма да подпише по-добра сделка то Мей, ЕС няма да им даде повече, отколкото на нея, даже напротив, вече на никой в съюза не му пука тия *** колко ще се набутат
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10...буквално смазаха британците......Ех мечти, мечти..............