Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет

Ползваме интернет за видеоразговори и социални мрежи
13 юни 2019 09:07,
95
Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет
Снимка: Reuters

Хората, които никога не са използвали интернет услуги в България са 27% от населението, което ни нарежда на последно място в ЕС по този показател. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, който следи индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2015 година насам.

Въпреки че се наблюдава подобрение в сравнение с предходините години, когато процентът на хората, които не са присъствали в мрежата е бил над 30, все още сме далеч от средните стойности за ЕС - около 11%.

Данните показват сериозно изоставане на страната ни в повечето категории от панела "Използване на интернет услуги", в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

България има най-малко активни потребители на интернет, най-малко участия на хората в онлайн курсове за подобрение на уменията и използваме най-малко социалните мрежи с професионално предназначение.

Изоставаме сериозно от средните показатели за ЕС и в категориите  "Музика, видеозаписи и игри", "Онлайн Банкиране" и "Пазаруване".

Имаме обаче и едно първо място - българите използват интернет за видеоразговори най-много от всички други страни в ЕС. Данните показват, че над 80% от сънародниците ни предпочитат да комуникират по този начин.

Висок е процентът и на българи, които използват социалните мрежи - 79%, което ни нарежда на 7-мо място в ЕС, където средния показател е от около 65%.

Около средното равнище за ЕС обаче се движим що се отнася до четенето на новини отлайн. Над 74% от българите предпочитат този начин за набавяне на актуална информация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо триете бе ? Това ли ви е свободната преса ? Наистина си заслужавате незавидното 119 место в света по свобода на словото и печата ! Кой ви нарежда да триете истините и да отразявате само удобните за политиците изкази ? Срамно е заради Вас човек да се нарича "българин", вие журналистите-пионки сте главните виновници да се затрива българският език и да се популизират чуждиците, триете български думи, триете изкази против политиците, триете всичко за което имате инструктаж, мишки-черковни !
65
5
 
6
 
! Отговори
ооо, я стига преди 4 години
Стига с тия *** "проучвания и класации"!Сигурно има и такива, ама чак пък 27%!!!В селата читалищата масово правят компютърни курсове и възрастните хора се гледат с деца и внуци заминали в чужбина. Ако нямат собствен компютър, ползват тези на читалището. Телефоните са ни в джобовете, а операторите вече не предлагат пакети само за гласова услуга - всичките са вече и с интернет. WiFi в заведенията, в някои междуградски автобуси, по площадите на много градове и села - общинска мрежа.Плюв Алници
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно е някой, например България, да е нарочен за *** дето да го слагат последен за всякаква употреба и класации и вече и не питат ами направо слагат щото трябва някой възпитателно да го разпорват от време на време за назидание и на другите източни серсеми... и това е важна роля
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък тези които го ползват, четат само разни простотии из фейсбук и репостват конспирации и снимки с цветенца... пълна трагедия.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е държавата с най-лесно манипулираният народ,всички журналисти мамят народа по поръчка на политиците във властта,всички политици мамят народа от екран със стъкмистики,всички политици са наследници на червени политици,истинските и честни българи бяха избити след преврата на 09.09.1944 г.,а на техните наследници им е забранено участието в Бг политиката...как не разбрахте бе овце ***,че ви управляват до днес все маскирани червени измамници на които целта им е да унищожат и фалират Българи
61
3
 
4
 
! Отговори
Думи, думи, думи!!! преди 4 години
Струва ми се фейк!!!
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как 27% от българите никога не са ползвали интернет, но пък за сметка на това 79% ползват социални мрежи? Пак преписвате без да мислите.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалните мрежи са за психично болни.Работата е там че огромна част от човеците влизат в тази графа.Не ми трябва проучване за да разбера това.Погледнете КОЙ ви управлява .............Тримпети, Тикви, Пет зведи, Ердоган и т.н...
58
2
 
3
 
! Отговори
Krotko преди 4 години
Експерти да докладват какви точно налго престъпни терористични съоръжения са внедрили в лични документи на тежко тероризирани страни като Сирия и други ..Нано скенери обемно сканиращи системи,холограмни стикери подържащи масови убиици,чипове целеуказващи точното разположение на жертвите .Обемно обсебващи наноскенери подържащи масови убиици...Микрофони вкл micro nano..
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз чаках, чаках, но намерих ДУЛКОЛАКС"Това са българите !!Одрискана нация.И рекламите им такива.
56
2
 
2
 
! Отговори
JJIvanov личен опит преди 4 години
Great Britain отчита рязко спадане на половите лечебнни за климата контакти вкл между съпрузи.Като основна причина - дигитално холограмно видео терористична техника продавана с зарибяване като телефони таблети,лични документи..Ползващите я имат трайни увреждания .Особено жестоки увреждания имат деца и младежи ползващи слушалки.Уврежданията са видими трудно лечими.Пипащите съвременна техника много трудно се съгласуват полово ..
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо триете коментари като голямата трагедия е че не ползваме интернет?За един приятел питам, и то точно този коментар за книгите.:DСпомнятели си преди време как ДАНС се опитаха да свалят Читанката?
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно не са роми - на ромите децата и младежите имат същите телефони като нашите деца и младежи..
53
2
 
15
 
! Отговори
ddd преди 4 години
Това не е за порицание, за адмирации е.По този начин хората си спестяват много неприятности.Например - няма онлайн покупки - няма измами. Плащане при доставка само, не предварително.Няма активност в интернет и регистрации в социални мрежи - няма манипулации и риск(а по-скоро сигурно) изтичане на лични данни.Наскоро бях в Швеция и там в много магазини отказваха да ми вземат кроните - искаха с банкова карта. В България все още търговията е лице в лице , кеш в кеш, няма ги тези модерните тъпни.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са достигнали то този извод аз нямам нужда от смарфон и фейсбук..От друга страна ако получаваш 700-800лв. нито банка , нито електронно банкиране ти трябва.. парите изчезват веднага като вземеш.. Оборотите на електронните магазини минават през куриери и наложен платеж.. няма как да се хванат от Visa mastercard.. Това изледване е съмнително
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам кви глупости са пишат тук, си имсля,че е по добре процента да е по-голям.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не използвам Фейсбук и никога няма да използвам.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукундуризацията в България е ненадмината.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата на Кралицата и на Бил Гейтц , Зукерберг се учат в училища в които смартфоните са забранени.. На тях цифровизация не им требва
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Днес", напишете и, че сме на опашката от проучването за интелигентност на нациите ! Нареждаме се сред най-про'стите нации в света ! Нареждаме се и сред държавите с най-застаряващо население, защото младежта ни бяга ! Нареждаме се сред най-бедните държави в света и сме най-бедната в ЕС ! Нареждаме се в челото по корупция сред политиците управляващи държавата ! Нареждаме се сред първите по "износ" на специалисти и т.н., и т.н. ! България умира заради пр'остотията на народът си !