Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет

Ползваме интернет за видеоразговори и социални мрежи
13 юни 2019 09:07,
95
Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет
Снимка: Reuters

Хората, които никога не са използвали интернет услуги в България са 27% от населението, което ни нарежда на последно място в ЕС по този показател. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, който следи индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2015 година насам.

Въпреки че се наблюдава подобрение в сравнение с предходините години, когато процентът на хората, които не са присъствали в мрежата е бил над 30, все още сме далеч от средните стойности за ЕС - около 11%.

Данните показват сериозно изоставане на страната ни в повечето категории от панела "Използване на интернет услуги", в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

България има най-малко активни потребители на интернет, най-малко участия на хората в онлайн курсове за подобрение на уменията и използваме най-малко социалните мрежи с професионално предназначение.

Изоставаме сериозно от средните показатели за ЕС и в категориите  "Музика, видеозаписи и игри", "Онлайн Банкиране" и "Пазаруване".

Имаме обаче и едно първо място - българите използват интернет за видеоразговори най-много от всички други страни в ЕС. Данните показват, че над 80% от сънародниците ни предпочитат да комуникират по този начин.

Висок е процентът и на българи, които използват социалните мрежи - 79%, което ни нарежда на 7-мо място в ЕС, където средния показател е от около 65%.

Около средното равнище за ЕС обаче се движим що се отнася до четенето на новини отлайн. Над 74% от българите предпочитат този начин за набавяне на актуална информация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да, възможно е! Аз има съученици, който още не са ползвали. А аз почнах, чак на 17, като ми взеха първия телефон със сензорен екран.
5
2
 
10
 
! Отговори
Друго преди 4 години
Майкрософт копаят дъното!
4
2
 
22
 
! Отговори
aa преди 4 години
възможно ли е една и съща *** статия да я пишете два пъти.да възможно е в днес бг. за нищо не ставате
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се чете: само 30% от населението не подлежат на зомбиране.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що, задължително ли е ползването на мрежата?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още по добре.