Евродоклад: Българските общини масово с безплатен Wi-Fi

Напредваме по изграждането на електронно правителство
14 юни 2019 09:40,
9
Евродоклад: Българските общини масово с безплатен Wi-Fi
Снимка: Reuters

България се нарежда на 24-то място сред страните в Европейския съюз в панела "Цифрови обществени услуги" в доклада на Европейската комисия за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Страната ни се представя много добре в предлагането на цифрови обществени услуги на предприятията. Тя е подобрила резултатите си от предходната година и показателят ѝ вече достига 96 от 100, при средна стойност за ЕС от 85.

Броят на ползвателите на електронното управление също се е увеличил в сравнение с предходната година, като 61 % от потребителите на интернет подават формуляри онлайн, почти колкото средната стойност за ЕС от 64%.

При услугите на електронното здравеопазване България заема 23-то място в ЕС, като 10 % от българите са използвали услуги в областта на здравеопазването, предоставяни онлайн. Услугата на електронна медицинска рецепта се използва от 7 % от общопрактикуващите лекари, а 20 % от тях обменят медицински данни.

Докладът показва, че страната ни е постигнала значителен предък в изпълнението на своята стратегия за развитие на електронното управление и е започнала разработването на архитектурна рамка, която е основно изискване за прилагане на политиката за електронно правителство.

Експертите посочват, че българската система обмен на информация от регистрите — RegiX, вече е въведена в експлоатация и позволява на администрациите достъп до данните в регистрите и базите данни
на други услуги от публичния сектор. Широкото ѝ използване обаче все още се възпрепятства от остарялата нормативна уредба.

Критики България среща заради забавения процес по въвеждането на нови документи за самоличност с електронна идентификация и електронен подпис. В този контекст се споменава и Националната здравна стратегия 2014 - 2020г, която включва въвеждането на интегрирана информационна система чрез развитието на електронно и мобилно здравеопазване. Тя трябва да намали времето, необходимо за предоставяне на здравни грижи на пациентите, да подобри качеството на грижите и лечението. Проектът обаче има сериозно закъснения в изпълението.

Като голям успех се определя изключително високата активност на българските общини, които са кандидатствали по програмата за безжична интернет връзка за гражданите на обществени места - WiFi4EU. България се нарежда на престижното второ място по брой на общините, обхванати от тази програма.

Регионът с най-висок процент финансирани общини е Североизточният, където 49% от общините получават ваучери за безплатна онлайн връзка. На второ място е Югозападният регион с 46%, следван от Северният централен с 44%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Браво, само на 24 място сме! Ама от 27... Нещо намирисва на поръчково писание, да се види колко работа е свършила Мара Гаргамел... И да я цанят пак в евролапачницата за едни над 15к еуро на месец.
8
0
 
7
 
! Отговори
Boto преди 4 години
За да е пълна картинката същия нет и един резервен разбира се пак по европрограма водят до мазето на общината със 4-5 сървъра за записване на всички данни. Тенти още 50-60к за разделяне. И един етаж по-нагоре кисела лелка цъка на 3000+ лева компютър рецепти за туршия ама пък поне ако намери нещо може да го запише във word-a дето им го обновяват всяка година за едно 100к в общината.И като дойде някой човечец тя вади дискетата от сейфа щото от това по сигурно нема да знаеш
7
1
 
6
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Този свободен нет не е защитен и никаква работа не върши. Става за крадене на пари от общините ( чиновниците )
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И напредваме по усвояването на Файсбук.
5
0
 
6
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Да има безплатен нет в общините факт. И в нашата на центъра има ама е колкото да видиш, че има.Ама защо да няма. По програма примерно на общината дават 10 000 лева. Та така или иначе взима безплатен нет от местния доставчик за да си затворят очите за всички висящи кабели, липса на касови бележки и т.н.Пускат едни 50-100 метра кабел и два рутера по 30 лева и готово има нет.Ама пък за да няма драми другия дето разбира от компютри в общината е то дето им поддържа компютрите. И така всичко е ОК
4
2
 
5
 
! Отговори
дгд преди 4 години
сега остава да се справят с цветнокожите...
3
2
 
7
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Някои тарикати ще си накупят антени wfi от алиекспреса дето ловят сигнала на 15 км.Зависи от парите де. И може така да я карат цял живот.Нормално,шопскu ценности
2
0
 
16
 
! Отговори
ВайВай преди 4 години
Сега бабките на село, докато копаят на нивата, ще могат да проверяват дали им е уврял боба на смарт печката и да прегледат селските клюки по фейсбука.
1
0
 
14
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Това е вярно, почти винаги в централните части на българските градове има безплатен wifi, дори в малките градчета. Това хич не може да се каже за повечето западноевропейски държави, където или го няма изобщо, или е на много ограничени места. Поне в едно нещо сме читави.