Еврозоната реши да си задели собствен бюджет в ЕС

Парите ще са за развитие на страните с евро
14 юни 2019 17:30,
30
Еврозоната реши да си задели собствен бюджет в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Страните, използващи еврото, се споразумяха за собствен бюджет в рамките на европейския. След 12-часово заседание министрите на 19-те държави от еврозоната постигнаха тази сутрин в Люксембург съгласие, че допълнителните средства ще се използват за ускоряване на развитието чрез реформи в еврозоната.

"Анализът на Европейската комисия показа, че неравенствата в еврозоната са малки в сравнение с останалите части на света. Въпреки това тяхното намаляване остава приоритет", заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентино.

Освен за скъсяване на дистанцията между стандарта на живот в страните от еврозоната, парите от евробюджета ще се използват за укрепването на общата валута, за сближаване и за структурни реформи, както и за инвестиции в публични проекти, които подпомагат развитието на страните. Кои ще са приоритетните области за финансиране чрез бюджета на еврозоната ще се решава от Еврогрупата и от лидерите от тези страни на срещите си в Брюксел.

Парите по одобрените проекти ще се отпускат като грантове, като ще е предвидено и минимално национално съфинансиране, за да се гарантира правно собствеността върху построеното от съответната държава, решиха финансовите министри от Еврогрупата.

Достъпът на отделните страни от еврозоната до общите пари ще зависи от изпълнението на препоръките, които Брюксел дава за икономическото и социалното им развитие чрез Европейския семестър и от спазването на финансовата дисциплина.

Общият размер на средствата в бюджета на еврозоната ще бъде определен по време на течащите в момента преговори за следващия многогодишен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Захранването на бюджета на еврозоната ще е отделно от вноските, които правителствата дължат към бюджета на ЕС и които се преразпределят в последствие чрез еврофондовете и други европейски програми.

Официално бюджетът на еврозоната ще се нарича Бюджетен инструмент за сближаване и конкурентоспособност (BICC), за да се тушират притесненията на някои държави, че в ЕС се изграждат нови разделителни стени.

В него освен страните, използващи общата валута, ще могат на доброволна основа да участват и страните, които се намират във Валутно-обменния механизъм ERM II, известен още като чакалня за еврото, както и всички останали, които са готови да участват с вноски в пълненето му. България се надява да получи покана от Европейската централна банка за влизане в механизма през юли.

Идеята за отделен бюджет на еврозоната беше на френския президент Еманюел Макрон. Тя е част от новата концепция за развитие на ЕС на различни скорости чрез групиране на държавите според тяхната амбиция в различни политики. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: бюджетеврозона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гледна точкаГледай по-внимателно - развитие и разширяване са две съвсем различни неща.А ние сме вън, не вътре.
19
3
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
България едва ли ще участва в това, защото ще трябва да дава допълнителни пари за този бюджет, а еврофондовете по линия на общия бюджет ще си текат. Тъкмо добро извинение, че няма да ни поканят в чакалнята.
18
3
 
1
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Bati Boko stana li ti iasnokoga 6te vidi6 Evrosonata.....NIKOGA..........
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бряксел са много ясни.Покана за еврозоната САМО когато се изпълнят условията поставени от ЕК или с други думи НИКОГА.
16
3
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ако имаме кураж- конфискация на имуществото на субекти от Еврозоната.
15
1
 
3
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
На какво се надява България!? Не разбрах добре!?
14
3
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Пак подвеждащо заглавие, нямащо общо със статията!допълнителните средства ще се използват за ускоряване на развитието чрез реформи в еврозоната.Т.ест ще се използват за развитието и разширяването И. Стига със спекулации!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са колонизаторите, а за колониите ще има ограничения. Харесва им колониализма на нашите васали областни управители.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Републиките и монархиите в ЕС се делят на Буржоазно-демократични и Бедняшко-недемократични.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме равни, но някой са по-равни...
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3И кой ще внася в този бюджет? Всички от беден, по беден...
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе уж пише, че няма да е е вноските, които правят всичко държави, ама много се съмнявам!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2:Не е бащ така - БубуГе ,демек б***лагаристан е на първа дълбаеща вечно дъното скорост!Нема кО да сЪ заблуждаваме - там ни набутаха и ние охотно се примирихме и съгласихме!А всеизвестно е какво се дълбае във всеки заден двор(за какъвто ни определиха) - дълбае се селския кeneF!!!А в еврозоната никой няма да ни пусне и слава богу,защото тогава хептен ще ферментираме у кеneFo!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи от Еврочейския бюджет си заделват милиарди ! Ние също правиме вноски и от нашите пари те си правят бюджет ! Вааахгу! Астига бе !
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ако ни пуснат в еврозона, БГ ще внася данък за пенсиите и влоговете на гърците и на италианците примерно. Това ще товари бюджета на бг домакинствата само и само да сме с евро.
5
5
 
20
 
! Отговори
АМАН !!! преди 4 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!писна ни от толерско-хомосексуални "ценност",двойни и тройни стандарти,грабеж и унижения !!!!30 години СТИГАТ !!!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно - БГ не фигурира в списъка...
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кpажбите почнаха, да си създадем една Балканска зона и да кажем решаваме да си заделиме и ний един бюджет ?
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа на 5 скорости, а БГ ще е задната.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ....evropeski fashistki pomosti za bednata offshorna anglia i offshornite angliiski kolonii...