Гърция плаши Турция със санкции от ЕС

Причината са предполагаеми турски сондажи за газ в района на островната държава
17 юни 2019 08:14,
24
Гърция плаши Турция със санкции от ЕС
Снимка: Reuters

Отново има напрежение между Гърция и Турция за Кипър. Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Турция, че я очакват сериозни последствия, ако се потвърди, че е започнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Република Кипър, пише bTV.

Още по темата

Ципрас и Ердоган тайно преговарят за обединяване на Кипър

Гръцкият премиер
каза това пред журналисти след телефонен разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис и последвалото извънредно заседание на правителствения съвет по външни работи и отбрана на Гърция.

Според Ципрас последствията могат да стигнат до санкции от Европейския съюз.

"Имах възможност да поговоря с президента на Кипър Никос Анастасиадис, за да определим заедно стъпките на Гърция и Кипър на дипломатическо равнище в Европейския съюз, на който и двете страни сме членки. Договорихме се в най-близко време да пристъпим към подготовка на почвата за това, срещата на върха на ЕС следващата седмица да приеме правилни решения, включващи дори приемане на санкции срещу Турция, ако бъде потвърдено, че е направила сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър", предупреди гръцкият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
10
 
! Отговори
Коджабашев преди 4 години
И гърците и турците си мислят, че ще въртят търговия с газ.Но като дойде монопола ще хвърчат пръсти....Петрол и газ са монопол на САЩ и Русия,без да се работи с тях все едно шанаджия да вършее по софийски дискотеки -нема начин баце...
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това е важно да имаш брат!
1
2
 
36
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Това прилича малко на : сега ще видиш ти като викна брат ми