ЕС отложи старта на преговорите с Тирана и Скопие за октомври

Еврокомисията ще предложи нови санкции срещу Турция
18 юни 2019 19:54,
30
 ЕС отложи старта на преговорите с Тирана и Скопие за октомври
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз отложи до октомври решението дали да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това решиха днес в Люксембург министрите по европейските въпроси на ЕС. Причината е липсата на единодушие за ново разширяване.

Още по темата
Страните членки обещаха преди година на Северна Македония и на Албания, ако решат проблемите със съседите и напреднат в борбата с корупцията, да им дадат дати за начало на преговори. Преди 2 седмици Европейската комисия обяви, че Скопие и Тирана са изпълнили поисканото и ги предложи повторно.

“ЕС трябва да възнаграждава тези, които изпълняват това, което страните членки поискаха от тях преди година. В противен случай процесът на разширяване се поставя под съмнение”, заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата.

Франция и Холандия обаче обявиха открито, че няма да подкрепят начало на преговорите, а Германия се извини, че Бундестагът не е намерил време да се произнесе по въпроса преди заседанието на европейските министри. Холандия поиска преди дни и връщането на визите за албанци заради големия брой търсещи убежище в ЕС албански граждани.

Еврокомисар Хан призна, че вътрешнополитическата криза в Албания също има отношение към отлагането на решението, но отрече категорично да е възможно Северна Македония, към която няма претенции, и Албания да бъдат отделени една от друга за разширяването. Хан добави, че няма гаранции, че двете държави ще могат да започнат преговори и през октомври, но че дискусията в Съвета днес била позитивна, което го прави оптимист.

“Днес намерихме добър компромис с ясен краен срок и аз съм уверен, че най-късно през октомври решение ще бъде взето”, заяви Йоханес Хан.

Европейската комисия е получила поръчение от министрите да подготви предложение за нови санкции срещу Турция заради незаконното търсене на газ в кипърски териториални води. Гърция и Кипър се заканиха да издействат такива в началото на седмицата. Хан допусна, че вероятно ще бъдат наложени нови финансови ограничения, както и дипломатически под формата на неучастие в международни и двустранни срещи.

Преговорите за членството на Турция в ЕС остават замразени заради оценката на Комисията и на страните членки, че Анкара продължава да се отдалечава от европейския си път на развитие и не се предвижда отварянето и затварянето на преговорни глави с най-старият кандидат за ЕС, с когото преговори се водят вече 20 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Евробюрократ преди 4 години
Пак тарикатлъци. На Еврокомисията й изтича мандата в края на октомври, няма да има кой да го направи това начало. Ще ги отложат до избор на нова, после докато тя се запознае с въпроса, тъкмо ще дойде време за новия доклад на пролет и така ще си останат да чакат до догодина по същото време
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЕС трябва да възнаграждава тези, които изпълняват това, което страните членки поискаха от тях преди година."Ама ето - възнаграждаваме ги, не сме им наложили икономически санкции. То липсата на наказание, особено за северномакедонците, трябва да се счита за награда. Щото с тяхното поведение е цяло чудо, че още целокупно България, Сърбия и Гърция не са им обявили война и да им разтурят "скупщината".
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ЕС вече е на 3 скорости, а сега ако почнат преговори със (Х)Албания и СъМъ, ще се наложи и четвърта скорост да се създаде. Само не знам на тая скоростна кутия кой и кога ще й смени маслото...Сега по-сериозно: ЕС докато не си реши вътрешните проблеми не е за никакво разширяване. Защото разширяването води до още проблеми. Последното, което може да си позволи ЕС с тоя Брексит е да си докара още проблеми на главата - психопати(макета) и тероряги - с териториални и исторически претенции.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За лицемерните и двулика макета никакви преговори, да си останат с Юго носталгията създадена от западните капитали и унищожена от същия тоя запад на когото лижеха гъзо да се возят в Мерцедеси и носят дънки Левис и да ядът шоколад Милка, и същия тоя запад ги разтури Юго държавата.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ги вземе тези посеркУвци в европейския съюз. Всички знаят, че ходят на запад за да убиват и грабят и работата не им присъща. Закривай....
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Няма БРЮМ вече, влез в час
19
1
 
22
 
! Отговори
Гице Делчев преди 4 години
Най-добре ще е да ги отложат за ноември. 2058 година.
18
7
 
14
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
Поуката за малките държави без съюзници - Македония падна жертва на резервите срещу Албания и нямаше кой да я защити, за да започнат преговори само с нея. Македонците направиха абсолютно всичко, което им беше поискано, а получиха само потупване по рамото
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте кренвирши Бон,и за да бъдете Болни!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македон сака да люпи козички, *** нема си люпи бе, червива гмо дързава
15
11
 
2
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 4 години
Како влезиме у ЕС и фрламе договорите со тебе и етиопците у WC! МАКЕДОНИJA je фактор у Европа!
14
2
 
16
 
! Отговори
До: Makedon преди 4 години
Тине си Makedon, Makedon-ните са в Гърция на Бяло Море. Ти си ,,Северно-Makedon'', седящ на албанска ,,паламарка'',на удобна ,,албанска кожена мебел''
13
18
 
6
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Prosti ste vie Bolgarete be ... NE SAKAME NATO.... NE SAKAME EU ...Vie ostanete vo EU da ve dupi pijaniot JUNKER..... AHAHAAAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете страни СМ и Алб ще влязат първо една в друга преди в ЕС. Ксоово също, СМ сами ще се откажат и от Гоце Делчев, защото не е бил северен македонец.
11
4
 
10
 
! Отговори
Нестор преди 4 години
Спокойно, докато Великобритания е в ЕС, макетата и шиптарите само ще подсмърчат пред портата, я хахахаха.
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се нарича Южната част на ,,Северна Македония'' ???? Ха,Ха,... ЮГО-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Ха да им е честито името на родоотстъпниците,обърнали се към Майка България с омраза ,докато баща им Албан ги оправя отзад междувременно. Нещастници ...абанците и косоварите ги попиляха отвътре,те тръгнали да гледат навънка,и да оправят света,докато вътре у тях ги оправя някой друг.Пълни нещастници.
9
1
 
21
 
! Отговори
Генчо преди 4 години
То останаха ли северни макета без бг паспорт ?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теа макета един ден ще кажат, че Боци - царят Сланце, и той е маке. За съжаление отново ще сбъркат
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега чета в тяхната преса ,как някакви " професори" по право се изказват ,че един ден като станели пълноправни членове на ЕС -щели да хвърлят образно казано договора с България и този с Гърция на *** и пак да си върнат и името и изобщо да си я карат по старому....тези са или неспасяеми фантазьори или нямат за грам мозък ,да не говорим колко и какъв имидж ще си създадеш като " надежден партньор" в един съюз .Мислят ,че останалите са будали ,а те най хитрите ,но не са познали !!!
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЮРМци ще трябва да подвият коляно пред България, ако искат да видят ЕС.