Германските магистрали остават безплатни

Евросъдът обяви за незаконни плановете за въвеждане на винетка
18 юни 2019 21:00,
14
Германските магистрали остават безплатни
Снимка: архив, Reuters

Германските магистрали остават безплатни, след като днес Съдът на ЕС обяви за дискриминационна винетката, която властите планираха да въведат за ползването им.

Сезирани от Австрия, магистратите установиха, че на практика само автомобилите с чужда регистрация трябваше да плащат за ползване на германските скоростни пътища, докато за автомобилите с германски номера беше предвиден компенсаторен механизъм.

Германия прие закон, с който въведе винетка от 2,50 евро за дневната до 130 евро за годишната за всички водачи, ползващи скоростните пътища. За германските автомобили обаче бе предвидена отстъпка в данъка за МПС в размера на купените винетки.

Днес европейските магистрати постановиха, че “тази такса е дискриминационна, тъй като на практика икономическата ѝ тежест се носи само от собствениците и водачите на превозни средства, регистрирани в други държави членки”, което противоречи на принципите за свободно движение на хора и услуги и “представлява непряка дискриминация на основание на гражданство”. Според съда плащането на винетна такса само от чуждите МПС би довело до оскъпяване на стоките и услугите, доставяни чрез тях в Германия и би ги направило по-неконкурентоспособни на местния пазар.

Магистратите намериха противоречие в декларираната от германските власти промяна на модела на финансиране на инфраструктурата от годишен данък към „ползвателят плаща“ и „замърсителят плаща“, тъй като приспадането на винетката от пътния данък за германските граждани ги оставя на практика на старата система с данъците, докато “винетката е насочена изключително към собствениците и водачите на превозни средства, регистрирани в други държави членки”.

Германия въведе винетките със закон през 2015 г., но по настояване на Европейската комисия тяхното прилагане беше отложено до произнасянето на съда.

Сега Германия трябва да промени законодателството си в съответствие с тълкуването на магистратите, като изравни условията за ползване на магистралите за всички преминаващи или да се откаже от винетната система. Ако не го стори, Европейската комисия трябва да предложи глоба за неспазване на европейското законодателство, която Съдът на ЕС да постанови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
11
 
! Отговори
пак аз преди 4 години
Германците са същите като нашите крадци, първо казват че ще вдигнат тока с 50-100% после го вдигат само с 10% и го броим за победа.Миналата година включиха 40 000 км от пътната мрежа към тол-системата за камиони, вдигнаха цената на км и сега министърът ще рони сълзи , задето от ЕС не са му разрешили да въведе винетки за чужденците.
11
0
 
11
 
! Отговори
Германец преди 4 години
Ще ни вдигнат още данъците сега и за магистралите и за новите самолети на флинтенуши. Лошо
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците плащат 55% данъци средно, тези които работят разбира се. Повечето са 6:30 на работа и бачкат здраво без да се размотават. След работа в къщи на терасата, двора или пред телевизора пият една две бири и в 9 ч си лягат и навън няма никой. Издържат целия ЕС и им плащат кредитите, затова е нормално и магистралите да са без пари за другите.
9
2
 
10
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
много правилно, решението на германците беше не заради нуждата от пари , а чисто популистка измислица на техния болен лидеров, който искаше да накара чужденците от граничните региони да си регистрират колите във федерацията.В момента магистралите им се издържат с парите от винетките, които плащат камионите- истинските виновници за разбитите пътища.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея от 30 г в германската провинция на САЩ.
7
6
 
7
 
! Отговори
Галевитепорти преди 4 години
А бе каква колония те гони абориген, живий малко в Германия и тогава говори, евала за доичовците, жив пример за демокрация и до царвула по доло във всяка ЕУ държава е принципа, инвестиция в квалификация или хамал цял живот,ай със здраве
6
1
 
5
 
! Отговори
Do 1 преди 4 години
Точно
5
4
 
9
 
! Отговори
Бегълец преди 4 години
Олеле, сега ще намалят помощите на новодошлите. Де му се невиди и евросьдилищата.
4
3
 
14
 
! Отговори
Втори аршин преди 4 години
И ние им го играхме това на брюкселци, ама не мина. Когато в НИМ имаше едни цени на билетите за чужденци и други за българи. И това ни го вземаха, ама всички помнят само АЕЦа
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швабия са колония и ще бачкат за господарите докато се скапат.
2
5
 
18
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
До Така е ..Доколкото разбирам те не са против винетките, а против това чужденците да плащат, а германците - не
1
5
 
27
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
А такааа, хубаво е това да го наложат на всички страни членки. Нашите ни съдраха кожите.