ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи

България с най-висок процент откази за издаване на американски визи в ЕС
19 юни 2019 18:30,
346
ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции не успяха да изтръгнат обещание от американската администрация за отмяна на визите за САЩ на гражданите на 5 държави, сред които и България по време на редовните консултации по въпросите на правосъдието и сигурността във Вашингтон.

Съединените щати отчитат прогреса, направен от петте държави за достигане на изискванията за отпадането на визите и ще се срещнат с представителите на ЕС през втората половина на годината, бе записано в официалното комюнике на срещата.

България, Полша, Кипър, Хърватия и Румъния са единствените еврочленки, които остават с визи, като България има най-висок процент на откази за издаване на, което е главно условие за премахване на разрешителните за пътуване.

ЕС се ангажира да работи като посредник между американските власти и правителствата на петте държави, за да ускори процеса на отпадане на визите.

Ще отпаднат ли визите за поляци, ако купят изтребители от САЩ?

През май представители на петте държави се срещнаха с имиграционните власти на САЩ, но до решение за внасяне на искане в Конгреса за отмяната не се стигна.

Още по темата

Съединените щати са единствената държава в света, която все още не предоставя визова реципрочност на ЕС, въпреки че всички европейски държави разрешават безвизово пътуване за американски граждани.

Основен акцент на срещата, в която от името на ЕС участваха Румънското председателство на ЕС и еврокомисарите за миграцията, правосъдието и сигурността Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джонатан Кинг, са били борбата с тероризма и размяната на разузнавателна информация, както и проверките за сигурност при разполагането на системи за 5G мрежи, след като САЩ забрани на китайската “Хуауей” да участва в процеса. Американската администрация е била представена от главния прокурор Уилям Бар и от изпълняващия длъжността държавен секретар по сигурността Дейвид Пекоске.

Американските власти поставят четири главни условия за отпадане на визите: процентът на отказите, прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност и за скрининга на терористичната дейност, както и ежедневно автоматично предоставяне на информация за изгубени и откраднати паспорти.

Според публикуван през декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно. Следващата държава по този показател - Румъния има 11,76% откази, Полша - 5,92% и Хърватия - 5,1%.

Полша има проблем и с подписването на исканото от САЩ Споразумение за превенция на тежките престъпления, а Кипър с ежедневното автоматично предаване на информация за загубени и откраднати паспорти.

Също през декември ЕС се отказа от възможността, предоставена от европейското право, да въведе временни шенгенски визи за американски граждани, докато не отпаднат американските за гражданите на петте държави. В препоръката си Европейската комисия написа, че това би влошило сериозно двустранните отношения между ЕС и САЩ, би затруднило търговията и би донесло сериозни загуби на европейския туризъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: САЩесотмяна на визите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една страна добре,че хептен никой няма остане в България,от друга страна зле щото ако ромите отидат там щяха да видят ред и бой от полицията редовно и да се понаучат малко на обноски.
193
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Боци и герберите ще купуват таралясници ф16 за милиарди грешни пари !
192
1
 
14
 
! Отговори
ако имаше визи преди 4 години
Не трябва да се забравя, че атентаторите от Бургас влязоха и излязоха от България с подправени американски паспорти.
191
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСКАМ ДА СЕ ВЪВЕДАТ ВИЗИ ЗА АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИИ FB ПРОФИЛА ИМ ДА СЕ ПРОВЕРЯВА 10г НАЗАДОТКЪДЕ ДА ЗНАМ ЧЕ НЕ РАБОТЯТ В ЦРУ
190
2
 
6
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
То и да ги разрешат вас тука какво ви еня. *** сте с по 15 лв. дневни, за билет ще има д пестите 5 г. А за апартамент като на Цецо 754
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 235те простаците така удрят.
188
1
 
37
 
! Отговори
Jdjd преди 4 години
кравари, значи да имаш военни бази в тези държави и да пътуваш без визи там, може, а ние НЕ! Краваpите ли са виновни всъщност?
187
3
 
20
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност..... никога няма да ни приемат... и правилно. Поне американците показват открито какво мислят за властоимащите ни...
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 239 ти си *** философе лъжеш себе си нас не може да излъжеш философ такъв
185
2
 
15
 
! Отговори
2 Пак преди 4 години
Ще махнат визите като довършат оградата с Мексико, все пак друго си е бял човек да ти носи пицата и да мете листата на двора...
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат да закрият резервата ***.
183
6
 
8
 
! Отговори
ответен жест преди 4 години
Визи и за краварите и никакви самолети. Или по-скоро руски самолети о С400.
182
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е тежък удар за българските *** на Тръмп.Мислеха че като го славят ден и нощ и плюят всеки дето не го харесва и пишат минуси до откат ще им махне визите че да правят българска лъжепатриотична пропаганда от американски градове пък и да могат да избягат ако нещо се обърка и ги настигне народната любов.Ама не щото Тръмп е бсровдц а троловете са супер жалки.Тръмп ги разглежда като *** който онож.да а като му кажат да плати ги пребива и ду.хв.а а лъскавия джип.Така сега паника.
181
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На *** не го броят за човек, той иска визите да му махат...
180
1
 
12
 
! Отговори
ано нимен преди 4 години
Когото ,трябва,правят почитен гражданин на Небраска.Кики Домусчиев Боковото,примерно.Дано природата ги накаже тия резрушители на бг.Амин!
179
1
 
15
 
! Отговори
Северен поток 2 преди 4 години
За Южен поток и България имаше ЕС правила, за Северен поток 2 и Германия няма, нещо българите по нисши са от германците, а?
178
2
 
17
 
! Отговори
Солидарност преди 4 години
Брюксел като спря Южен поток и България загуби милиарди, тогава говореха за ЕС правила, солидарност, а сега защо не говорят за ЕС правила и солидарност, според дотовора ни с ЕС Брюксел трябва да наложи реципрочно визи за САЩ, но нали за тях сме членка второ качество, полу-човеци източно европейци славяни, с нас може и да не спазват договорите, ние сме им слуги.
177
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Всъщност миграционния потенциал на България е до голяма степен изчерпан-при пределна мобилизация страната може да бъде напусната най-много от 1млн. души и това за цяла Европа и С.Америка.Колко хора ще имигрират в САЩ-най-много стотина хиляди.На фона на многомилионния лош материал напиращ към САЩ от Латинска Америка е НИЩО.Значи причината е другаде.Което пък ни казва,че не им дължим нищо.
176
2
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ех жалко... Оставаме си само със смукането на американския ;-(
175
3
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Нашите по-старши парнтьори винаги могат да махнат визите, но не ги махат от загриженост и обич към нас, нали сме партньори сега. България беше съсипана от 45 години мракобесен социализъм и за това сега в страната цари оскотяваща мизерия, 3 милиона българи измряха от мизерия заради 45 години социализъм и сега ако махнат визите милиони българи ще отидат в САЩ и България ще се обезлюди, за това са загрижени нашите по-старши парнтьори от САЩ и за това налагат визи,за да ни спасят, да не се обезлюдим