Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
27
 
! Отговори
България е място преди 4 години
само за богати. Най важно е да се събират данъци, такси и глоби, за да има за заплатки на администрацията, назначена от партиите. Всяко производство, бизнес и иновация да се ликвидира. Да сложим касов апарат и на половия орган на проститутките и акциз на бабата на село дето събира джанки за ракия. Но пък хубаво е че има нискотарифни самолетни билети и имаме възможност да видим как живеят хората в Европа, за да не се налага да вярваме на фалшиви новини за цени и доходи в България.
131
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом румънци идват с бусове и камиони да купуват от нашите зеленчукови борси(видял съм го с очите си),и да препродават там,не ми ги хвалете...
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До В ГърцияБил съм и в Гърция, и в Австрия, това което си написал няма нищо общо с реалността, абсолютни измислици и в двете страни цените са по-високи от тук.
129
5
 
23
 
! Отговори
До ист преди 4 години
Нямаме избор. България е единствената държава в ЕС без субсидии за производство на плодове и зеленчуци. В съседна Гърция печелят само от субсидиите и всичко, което продадат им е като бонус. Турция са голям производител и не знам там дали имат субсидии, но знам, че също работят на печалба.
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До В Гърцияе сиренето в Гърция не е 2-3 евро- айде без тия лъжи- добави още 10 евро и е ок...
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха,тоз със супата от две евро четири звезди хотел направи преби рибата с лопата,пък аз *** карам жена ми да ми готви,че то къде ми излиза кяра-ток,вода,я по добре по хотелите да обядваме че сме по на далавера...
126
2
 
30
 
! Отговори
ист преди 4 години
Румъния и Полша си произвеждат храната, България си внася.Щом внасяме агнешко,картофи, лук, чесън, домати, зеле, ябълки и месо, значи много сме го закъсали. Изнасяме работна сила на безценица. За съжаление капиталистите ни са комунисти - слаба ракия.
125
2
 
30
 
! Отговори
Слушайте БОЙКО преди 4 години
Щом Бойко ви казва, че сте добре му вярвайте и живейте/оцелявайте както можете. Данните показват :най бедния народ, най бързо изчезващия, най лошо здравеопазване, най голяма смъртност от сърдечно съдови заболявания и други все хубави работи. Оставка !!!
124
6
 
6
 
! Отговори
В Гърция преди 4 години
на плажа от концесионера си взимам един сладолед Бос или една биричка и получавам шезлонг, чадър и масичка за цял ден. Иначе минавам на пазарчето през будката и си взимам сладоледи за по 50 цента. В лидъла им прясното мляко е 70 цента литъра а сиренето 2-3 евро килото. В цяла европа само хляба може би е по-скъп от при нас, но в Австрия в Кицбюел в центъра сме купували хляб за 2 евро килограм и шоколад за 50 цента 100 грама швейцарски. Качеството беше супер.
123
3
 
26
 
! Отговори
Да живее ББ и ЦЦ преди 4 години
За живея в Испания, ето малко цени:Сух салам 500 гр 3,4 ЕДизел 1,10/ лХамон бут 7 кг от 25 евро на горе според расата.Домати от 0,5 до 2 евро за кг ( според сорта)Скумрия или паламут от 2 до 4 евро за кг ( пресни)За качеството на стоките няма да говорим - на светлинни години са пред нас.МРЗ в България 500 лв , в Испания 1050 евро
122
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно там цените са в Евро. Същата единица, но в Евро. Ако приравним нашите цени в Евро... Тука е 2 пъти по евтино. Дург е въпроса за покупателната способност. Тука говорим за абсолютна цена на продукт.Като дойдат тука пазарат като луди цигари, ядки, храна... Понеже там без пари... Ама обичат да носят храна хората. Хахаха4 звезден хотел и 2 Евро супа.. Съвсем затъна в лъжи. Хахаххаха
121
3
 
1
 
! Отговори
до 123 преди 4 години
човек... те така си пазаруват попринцип със "връх" на количката навънка.. хах
120
3
 
15
 
! Отговори
Мапов преди 4 години
Вече сам над 60 години,но никога не сам ял телешко в България. Не защото немога,а защото няма и никога не е имало.Не говоря за гуми и ластици....И не само това. Много деликатесни качествени храни липсват сега и преди на нашия пазар. Не искам да изреждам...за да не звучи като самохвалство какво сам хапвал по света години наред.Но човек като не е виждал друго...и българските *** стават за ядене...
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те и в англия са по-евтини... ама защото ги внасят от полша и испания с тонове или имат по-добри бизнес отношения отколкото нашите ***.
118
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе незнам дали е по евтино,ама съм виждал чужденци да пазаруват от кауфланда у нас като обезумели,пък един път с един наш гастербайтер върнал се уж от испания спорихме вътре в същия магазин на тая тема пък количката му пълна с връх-що?,нали е скъпо,ама друго си е да обърнеш евраците в наши и юрууш по магазините на тънко...
117
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 18% от българите плащат наем! От там идва богатството на българина! На запад 85% са под наем, ама як наем- от 30 до 50% от дохода. На социализъма още яде отровните панели.
116
6
 
4
 
! Отговори
Не знам Вие преди 4 години
на кое викате долнопробна кръчма но обедното меню в четиризвезден хотел на Хинтер Тукс беше 9 евро на човек. Верно наденички със зеле и кремсупа и десерт, но те това си ядат хората. Имаше и Мак Доналдс там ядохме двамата за 11 лв.
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 110Същите продукти като в България. Не можеш ли да четеш, мозАк ? 3 евро по-евтино там.
114
5
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ем...нормално. Къде е Полша къде сме ние... ние сме къде по-погати, къде по-силна икономика. Поляците могат само да мечтая за нашите заплати. Те даже софтуерните инжинери от Силиконовата долина мислят да се местят у новия ай-ти-хъб дето ще го правят у Враца. Ние сме Швейцария 2. Кво искате вие ?
113
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни лъжции ял за 2евро супа в Австрия къде ве? Сам ли си я прави? Като тукашните каъмпингариДайте линкове да видим де... За 5 път пишаа? Покажете сайтове на магазини да видим, КОЛКО по евтино е :) защо не давате... Щото лъжете и си измисляте само и само да плюете България... Загубени имигрантчета