Призиви във Великобритания за данък върху "бързата мода"

Там се купуват най-много дрехи на глава от населението
20 юни 2019 09:25, Елка Василева
8
Призиви във Великобритания за данък върху "бързата мода"
Снимка: архив, Reuters

Британското правителство отхвърли призивите на депутати да бъде въведен нов данък върху продажбите на дрехи с цел да се спрат трудовите злоупотреби и нанасянето на щети на околната среда от модния сектор, предаде Ройтерс.

Великобритания, където се купуват най-много дрехи на глава от населението спрямо останалите страни в Европа, отчита бум на т.нар. бърза мода.

На парламентарно изслушване стана ясно, че на някои работници в сектора се плащат само 3,5 британски лири (4,41 долара) на час, което е наполовината на минималната надница.

Грийнпийс посочва, че 73 процента от текстила, използван за изработването на над 100 милиарда облекла годишно, бива изхвърлян на сметището или е изгарян, след като се използва.

Членове на комисията за екологичен одит препоръчаха редица промени за реформа на сектора, определян от тях като експлоататорски и вредящ на околната среда. Те обвиниха министрите, че не отговарят на общественото мнение, като отхвърлят предложенията.

Комисията предложи данък от един пенс за всяка продадена дреха, за да се повишат инвестициите в рециклирането на текстил, пише БТА.

Правителството посочи, че работи с модната индустрия за намаляване на отпадъците и вече е осигурило по-големи ресурси, с които да се гарантира, че всички британски работници получават най-малко минималната надница.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 10 месеца
Аз основно ходя с дънки, маратонки и тениски. Нещата, които не обличам и са нови ги подарявам, а старите ги нося в hm, които имат програма за рециклиране на текстил.
Цялата тази модна суета смятам е адски прекалена.
5
2
 
0
 
! Отговори
Anonim преди 10 месеца
4,

Само за сведение бързата мода не я купуват и в третия свят. Там отпадъка се опитват да го продават по битаците. Няма желаещи и всичко стои по сметищата. Иначе в тия страни от бързата мода има дрехи сигурно всеки да напълни гардероб. Десетки хиляди тонове са годишно.
4
0
 
0
 
! Отговори
Anonim преди 10 месеца
4,

Проблемът е съвсем друг от идеята ти за него. Какво е бърза мода? Евтини и некачествени дрехи, правени с идея да издържат максимум няколко носения(пранета). Шият се масово в бедни държави за центове. Масово се хвърлят и необлечени, често и непродадени. Фирмите сменят на 1-2 седмици дрехите в магазините все едно има нова колекция и старото не е модерно. Това е бизнес моделът. Генерира огромно количество отпадък. H&M, Zara, Guess, Benetton, Kenvelo и куп други.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Бързата мода" е нискокачествена, като материя и изработка, издържа до няколко пранета и след това става неизползваема. Затова и продажбите са много.
2
4
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Англичаните са майстори на данъците. Бойко да се поучи от тях.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз лично си имам един панталон от абитюренския ми бал и отделно на всеки 5-6 године си купувам еден чефт дочени гащи и си ги имам за нови, "работните" ги нося докато не паднат от гърба ми. Чорапите ги кърпя и също ме отнасят 4-5 години. От мен толкова.