ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия заради Крим

Полша, Чехия и Унгария блокираха решението за въглеродна неутралност
21 юни 2019 07:40,
38
ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия заради Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи с още шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради анексията на Крим и Севастопол.

Събрани в Брюксел, европейските лидери достигнаха бързо до единодушие, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон като страни по Минските споразумения ги информираха, че Русия продължава да не спазва задълженията си по мирните споразумения.

Наложените през 2014 г. санкции изтичат на 31 юли, но сега ще бъдат удължени до края на годината.

Те предвиждат забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и с технологии, свързани с добива на нефт, и ограничават достъпа до европейските финансови пазари на големите руски държавни банки и компании.

Европейските лидери обаче не успяха да постигнат единодушие по идеята ЕС да се ангажира до 2050 г. да направи икономиката си въглеродно неутрална като част от мерките за борба с климата. Тя беше предложена от Европейската комисия, след като световни учени предупредиха, че Парижкото споразумение за климата няма да е достатъчно да спаси планетата и че трябва да се направи повече, за да се забавят промените в климата.

Въглеродната неутралност трябваше да увеличи поетите до момента ангажименти от страните членки, като за всеки тон въглеродни емисии съответната държава трябваше да предприеме мерки, които отнемат тон СО2 от атмосферата.

Полша, чиято икономика е силно зависима от въглищата,  успя да получи подкрепа от Чехия, Унгария и Естония и да попречи да се фиксира годината за постигане на въглеродна неутралност, като тя бе записана като стремеж на желаещите само под черта в официалните заключения.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви за първостепенна своя задача на срещата в Брюксел постигане на единодушие по датата, като успя да убеди 23 държави да застанат зад нея, но това не беше достатъчно.

Основният аргумент на Полша беше, че като зависима от въглищата икономика тя желае мерките по намаляване на емисиите да бъдат обвързани с механизъм за компенсиране на финансовото усилие за тяхното прилагане.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че единственият начин да подкрепи целта е, ако ЕС се съгласи да компенсира финансово по-бедните си членове да постигнат въглеродно-неутрална икономика за 30 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
6
 
! Отговори
Питащ се преди 4 години
Щом Путин признава 44 милиарда евро загуби от санкциите, колко ли са в същност те
8
7
 
15
 
! Отговори
Дедовия преди 4 години
Колкото повече санкционират Русия, толкова по-голяма става.А ЕС нека си санкционира, щом си няма работа. От тези санкции ще ми вземат дедовия.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно очаква ЕС ЕС от тези санкции? Още утре руснаците да подарят Крим на ЕС ЕС? Никак не ги виждам да им подарят Крим руснаците след такива приятелски действия. Руснаците ще си пазят Крим, а ЕС ЕС да плаши гаргите...
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно дали и след 50 години ще я има тая една и съща новина...
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотна новина! Днес денят започва чудесно! А гаврата с руската кочиина е пълна :)
4
11
 
7
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Чудесна новина. Санкциите са само от полза за Русия и ще развият икономиката и до космически височини. ЕС ще останат с пръст в г.3 и ще дишат космическия прах на Руската Пeдeрация.
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"EС не успя да договори отпадане на визите за българи"Но американските граждани пътуват без визи в ЕСНякакви въпроси, че сме колония на САЩ?На всичкото отогоре ни карат да плащаме за въоръжаване на армията им на наша територия. Много ясно, че няма да си оборудват армията с руски самолети Да горите в ада. И не несъм русофил, просто не съм глупав
2
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкции до дуупка за рУслямдия.......това ще ги направи по силни.........едва ли.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е САЩ.