ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия заради Крим

Полша, Чехия и Унгария блокираха решението за въглеродна неутралност
21 юни 2019 07:40,
38
ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия заради Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи с още шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия заради анексията на Крим и Севастопол.

Събрани в Брюксел, европейските лидери достигнаха бързо до единодушие, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон като страни по Минските споразумения ги информираха, че Русия продължава да не спазва задълженията си по мирните споразумения.

Наложените през 2014 г. санкции изтичат на 31 юли, но сега ще бъдат удължени до края на годината.

Те предвиждат забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и с технологии, свързани с добива на нефт, и ограничават достъпа до европейските финансови пазари на големите руски държавни банки и компании.

Европейските лидери обаче не успяха да постигнат единодушие по идеята ЕС да се ангажира до 2050 г. да направи икономиката си въглеродно неутрална като част от мерките за борба с климата. Тя беше предложена от Европейската комисия, след като световни учени предупредиха, че Парижкото споразумение за климата няма да е достатъчно да спаси планетата и че трябва да се направи повече, за да се забавят промените в климата.

Въглеродната неутралност трябваше да увеличи поетите до момента ангажименти от страните членки, като за всеки тон въглеродни емисии съответната държава трябваше да предприеме мерки, които отнемат тон СО2 от атмосферата.

Полша, чиято икономика е силно зависима от въглищата,  успя да получи подкрепа от Чехия, Унгария и Естония и да попречи да се фиксира годината за постигане на въглеродна неутралност, като тя бе записана като стремеж на желаещите само под черта в официалните заключения.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви за първостепенна своя задача на срещата в Брюксел постигане на единодушие по датата, като успя да убеди 23 държави да застанат зад нея, но това не беше достатъчно.

Основният аргумент на Полша беше, че като зависима от въглищата икономика тя желае мерките по намаляване на емисиите да бъдат обвързани с механизъм за компенсиране на финансовото усилие за тяхното прилагане.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че единственият начин да подкрепи целта е, ако ЕС се съгласи да компенсира финансово по-бедните си членове да постигнат въглеродно-неутрална икономика за 30 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука сме сред български Schweine,няма руски Schweine.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука сме сред български ***, няма рускисвине.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" ограничават достъпа до европейските финансови пазари на големите руски държавни банки и компании "-- то бива да си умствено ограничен, нои да си европейски лидер , чак толковане бива. Дали знаят тези лидери, че класациятана големите световни банки се води от5 китайски банки. Аз не съм чул в Русияда има недостиг на финансови средстваза инвестиране.След избухването на американо-китайската търговска войнаако е имало забрана за достъп до китайскофинансиране сигурно вече е отпаднало.
26
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Руските св ине"Лъжат непрекъснато а същества като теб им помагат да изтрият границата между лъжа и истина!"ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ОПОРНО ТОЧКОВ/А ЛОЗУНГОВ/АКажете ми моля какво или кое е това за което съм излъгал.
25
11
 
3
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
До БобиЛъжат непрекъснато а същества като теб им помагат да изтрият границата между лъжа и истина!
24
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Руските ***"винаги са лъгали, лъжат и ще продължават да лъжат."НЯМА ПОЛИТИК КОЙТО ДА НЕ ЛЪЖЕ ЗА НЕЩО - ПРОСТО НЯМА.Въпросът е Кой за какво и колко лъже?Нормалните хора вземат дадено изказване от ПОЛИТИК и след това го проверяват в Мрежата. Ако е лъжа и не им пречи просто продължават напред. Но ако им пречи излизат на площада и искат оставка.
23
13
 
4
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
винаги са лъгали, лъжат и ще продължават да лъжат. Важното, е че нормалните хора вече не им вярват, а единствено русоиди и путлурасти им се хващат на лъжите. И платените руски *** като боби, разбира се!
22
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонимеНАнонимеН (С голямо Н накрая)Разбираш ли че това което каза е подстрекателство за извършване на ГЕНОЦИД? Мисля че точно съдът в Хага(България е признала юрисдикцията му) трябва да се заеме с теб и твоите идеи. Едно е да призоваваш едно правителство да бъде свалено съвсем друго е да искаш да затриеш цялото население на една страна. Името на последния такъв индивид направил нещо подобно е нарицателно.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те на троловете Русия им е безразлична. Затова коментират, защото им е безразлична.
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоша Русия, а все лошия руски газ искат.Да си купят от Америка хубава газ, на партньорски цени.Лоша Русия, а все за лошите ресурси и лошата земя на Русия се облизват лeшoядитe.Нека си построят земя в морето като холандците, руската земя е лоша и не я понасят.
19
16
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА САНКЦИЯ СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ЧЕРВЕНИЯ ТРЪМП ДА СЕ МАХНЕ!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ УМЪРТВЕНА НО ЗА ТОВА Е НЕОБХОДИМ ДЕМОКРАТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ КАТО ЗА НАЧАЛО!!!
18
14
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
САНКЦИИТЕ КОИТО СА В МОМЕНТА СА СМЕШНИ!!!ВСИЧКИ РУСКИ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ КАТО ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕРОРИСТИ И ДА СЕ НАЛОЖИ ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ВЛИЗАНЕТО ИМ В ЕС И ТОВА Е САМО КАТО ЗА НАЧАЛО!!!РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ И НАСЕЛЕНИЕТО И СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ТРЕТИРАНИ КАТО ТЕРОРИСТИ КАКВИТО СА ВСИЧКИТЕ!
17
4
 
11
 
! Отговори
Abigeil преди 4 години
Смешниците от ЕК намериха време да удължат санкциите, но не намериха време и воля да изберат председател.
16
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Питащ се"Щом Путин признава 44 милиарда евро загуби от санкциите, колко ли са в същност те"По официални Руски данни ЕС е загубила 125 милиара$ РФ 50 милиарда$ САЩ 5 милиарада $ Украйна поне 15 милиарда $Като това са кумулативна сметка ПЕЧАЛБА не става дума за ОБОРОТ!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките руснаци, живи да ги оплачеш, че си върнаха Крим, Донбас и Черноморския бряг...
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тези европейци, Путин им каза, че Русия "печели" от тези санкции, а те губят, но те не могат да проумеят, колко е "далновиден и загрижен" за Европа !!!Даже е изчислил колко за загубили до сега !
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива действия ЕС няма да изнуди руснаците с нищо.ЕС губи, а не печели нищо. Колкото до Русия, нито им е за пръв път, нито за последен да бъдат мамени от западни партньори и те са си направили сметката за Крим.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е най смешен там.Говори само ако му кажат и обикновено само тотални глупости.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки нещо решил и казал и защитил, а Винету ходи там да го тупат зад врата и да ни се смеят какъв *** са ни сложили началниците. После ни разказва някакви небивалици дето и от превода нищо не е разбрал кой какво казал.
10
6
 
13
 
! Отговори
Игра на троЛове преди 4 години
Нека си поиграят на санкции. Ще поиграят, ще поиграят, пък ще им мине.