Меркел: Ще направя всичко за старт на преговори с Македония

ЕС очаква "по-вълнуващ" Brexit, но няма да преговаря за раздялата с Лондон
Обновена: 21 юни 2019 15:50 | 21 юни 2019 15:50,
25
Меркел:  Ще направя всичко за старт на преговори с Македония
Снимка: БТА

"Ще направя всичо по силите си, за да получи Северна Македония положителен отговор през октомври", заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха на ЕС, която потвърди отлагането на решението за насрочване на дата за начало на преговори със Скопие и Тирана.

Меркел заяви, че властите в Македония "са свършили чудесна работа", така че тя ще "използва цялата си политическа тежест" дата да бъде дадена, както е обещано.

ЕС отложи решението, което трябваше да вземе вчера, заради резерви на Франция и Холандия по отваряне на процедура за Албания, и заради липсата на позиция на германския парламент за започване на преговори за членство с двете кандидатки.

Европейските лидери заявиха, че ще работят със следващ британски премиер, който ще заеме овакантеното място на Тереза Мей, но че няма да има преговори по условията за напускане на Обединеното кралство.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че разговори може да има по бъдещите отношения, но не и по исканото от британския парламент предоговаряне на сделката, договорена между правителството на Мей и Европейската комисия.

Туск добави, че може да се очаква "по-вълнуващ" Brexit предвид вероятността колоритният и непредвидим Борис Джонсън да стане премиер на Кралството, но че промяна в европейската позиция няма да има. Председателят на Съвета отбегна отговор на въпроса дали европейските лидери са по-негативно настроени към евентуално ново искане за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Ирландският премиер Лео Варадкар коментира, че настроенията след лидерите са да не се приема нова отсрочка за напускането.

Затова пък евролидерите одобриха решението на финансовите министри за създаване на отделен бюджет на страните от еврозоната, който те да използват за собственото си развитие, в рамките на бюджета на ЕС. До декември Европейската комисия ще предложи ново законодателство, което да превърне европейския спасителен фонд в резерв за спасяване на закъсали банки.

След като нощес лидерите на ЕС не можаха да се разберат за разпределение на висшите постове в най-влиятелните европейски институции, днес Доналд Туск ще разговря с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент как да се излезе от ситуацията.

ЕС пак не си намери нов шеф на Еврокомисията

Ангела Меркел коментира, че и тримата водещи кандидати на европейските партии за бъдещ шеф на Европейската комисия Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (Социалисти и демократи) и Маргрете Вестагер (либерали) не разполагат с нужното мнозинство в Съвета, за да бъдат предложени за одобрение на Европарламента. Тя даде да се разбере, че сега ще се консултират други имена в опит да се намери компромисна фигура, която да може да бъде одобрена на извънредната среща на върха на ЕС, насрочена за 30 юни.

Меркел изрази съжаление, че отказът й да участва в съревнованието за шеф на Съвета на ЕС, не се уважава и името й продължава да е в обръщение. Френският президент Еманюел Макрон, който е противник на Вебер, тъй като го смята за неквалифициран за поста на председател на Европейската комисия, заяви снощи, че ако Меркел е в състезанието, той би я подкрепил веднага.

"Аз не искам да вземам решение срещу Франция, нито Макрон иска да взема решение срещу Германия. Работим заедно по въпроса", заяви Меркел.

Канцлерката добави, че не е "особено разочарована" от липсата на решение за разпределяне на постовете, защото не е очаквала такова от току-що завършилата лидерска среща.

"Целта ни е да постигнем резултат до започване на работата на Европейския парламент. Предстоят ни трудни дискусии и трябва да си свършим работата", заяви Ангела Меркел.

Първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 2 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нашио "умнико",заради едното Меркелско потупване по рамото,даде съгласие за създаването на Северна Македония преди да е изчистил всичко с претенциите им относно историята ни. Така както направиха гърците и А.Ципрас гордо заяви,че са си взели историята обратно завинаги.Ех,ех,какъв "умник" ръководи държавата ни.Затова всичко е скапано и гнило вътре в нея.
17
0
 
1
 
! Отговори
ApoloN преди 4 години
Макетата нищо друго не правят освен жалки опити за приписване на Българска история! Нагъл народ, без история, изкуствено отрекъл се и изкуствено създал държава, не заслужава нищо друго, освен горското неуважение и незачитане!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Меркел: Ще направя всичко за старт на преговори с Македония"Тая нема се запрЕ. Дано да падне скоро от сцената.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Германия няма да и простят, че мърсува с нас.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, тази кукувица оправи еуропката с мигрантите, оправи България, оправи Гърция.....тръгнала да се грижи за македонците!!! Тая до каквото се докосне, го разваля и съсипва!
13
1
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Меркел а как ти и немският народ свиквате с факта че Алзасс и Лорен са френски територии?!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел: Ще направя всичко за старт на преговори с Македония--------Късно е Бабо Меркел!Състава на новия европейски парламент е друг!!!!Пък и твърде малко време ти остана, догодина след като заработи "Северен поток 2" ще трябва да сдадеш власта на партийната си наследничка Аннегрет Крамп-Карренбауер (по известна като АКК).Тъй, че Албанците е Марсианците ще видят ЕС през "крив мака...рон"!!!!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да прав си!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена си гризе ноктите ,а това треперене приличаше на нервна криза,само се питам какво я е провокирало?Бас държа, че при тебе климактериума е по-жесток!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете сигура не 100%, а 200%,че новият шеф на ЕП ще е М. Вебер!! Освен Spitzenkandidat няма друг критерий по който да се избере нов лидер на ЕС.А Меркел и Борисов държат като керпедени!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркеловице, най-добре ще бъде ако вече не правиш нищо. Ама наистина нищо, дори ако може и да не дишаш, че аман от теб и обсебването на ЕС, което извърши.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена си гризе ноктите ,а това треперене приличаше на нервна криза,само се питам какво я е провокирало?
6
2
 
14
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Нека да премахнат македонизма първо. Нямам нищо против да са отделена държава, но да признаят българските личности. Ако влезнат в ЕС, съм убеден, че ще се развият по добре от България, защото тук на върха са мутри-крадци, а в Северна Македония може и да емигрираме един ден, за да живеем по добре.
5
4
 
4
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
ама паркинсон май не е. там работите са нежни, ритмични. дрътата вещица се тресе като соломон паси върху сърен жребец - диво, полудяло, екстазно. нищо чудно всичките тези педо куклички да са през цялото време на много силни наркотици. МК УЛТРА. четете за да знаэте.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шейк бабо шейк. чо не написахте една статийка за това как бабата се тресе преди 2 деня бре жорналета? бабата две минути беше изпаднала в прайд транс нещо, медитираше ли, дрогичката ли и свърши, паринсоно ли си казва думата никой не знае и не смэ да пита. тя милата каза че и трйбвало само три чаши бебешка кръв и два литра инвитро семе от синовете и и се посъвзела. ама днесче мили фесчета, шо ни държите в неведение?
3
2
 
10
 
! Отговори
меркел преди 4 години
ти що още не си в затвора, за престъпление срещу ЧОВЕЦИТЕ ?!
2
5
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Най вероятно еврото ще продължи да пада .Всички икономики се опитват да натиснат вноса от ЕС .Не са само САЩ и Русия .Китай и Индия също го правят.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерки ходи спи вече стига дрънка