В Германия за месец: Убит политик, няколко смъртни заплахи

Властите са нащрек след убийството на политика Валтер Любке
21 юни 2019 18:25, Елка Василева
23
В Германия за месец: Убит политик, няколко смъртни заплахи
Хенриете Рекер. Снимка: архив, Reuters

Кметицата на Кьолн и кметът на Алтена са получили смъртни заплахи. Властите са нащрек - особено след убийството на политика Валтер Любке, който бе застрелян в двора на къщата си. Предполагаемият убиец е десен екстремист.

Само две седмици след убийството на Валтер Любке, стана ясно, че кметицата на град Кьолн Хенриете Рекер е получила смъртна заплаха. Дали това има връзка с убийството на политика от ХДС, който бе председател на Общинския съвет на град Касел? Засега полицията не може да каже. Знае се обаче, че заплахата, отправена към кметицата на Кьолн, се разследва централно - от Берлинската криминална служба. Защото не е единичен случай - заплахи за убийство са получили и други германски политици, пише Дойче веле.

2015: Рекер на крачка от смъртта

Един от тях е кметът на град Алтена в провинция Северен-Рейн Вестфалия Андреас Холщайн. Пред агенция ДПА той е потвърдил, че многократно е получавал смъртни заплахи. Последната от тях е пристигнала миналия вторник.

Още един задържан за убийството на Любке

И Рекер, и Холщайн вече са ставали жертва на нападение. През октомври 2015 година, малко преди да спечели балотажа на кметските избори в Кьолн, Хенриете Рекер беше атакувана с нож и едва оцеля. Тя претърпя сложна операция и прекара няколко дни в изкуствена кома. По-късно стана ясно, че нападателят е бил десен екстремист и е участвал в множество неонацистки походи. Той беше осъден на 14 години затвор.

Кметът на Алтена Андреас Холщайн бе нападнат и ранен във врата с нож през ноември 2017 година. Още същия ден политикът беше изписан от болницата.

Кой уби Любке?

Броени дни преди медиите да информират за смъртните заплахи, отправени към Рекер и  Холщайн, полицията обяви, че е задържан предполагаемият извършител на убийството на Валтер Любке. Става дума за 45-годишния германски гражданин Щефан Е.

Още по темата

За него се знае, че принадлежи към неонацистката сцена в Германия, както и че през последните 30 години е извършвал множество престъпления. Още като 15-годишен - на 31 март 1989 година - той подпалва с туба бензин къща, в която живеели няколко турски семейства. През ноември 1992  той наръгва с нож няколко пъти мъж с чужди корени на ж.п. гарата във Висбаден. А година по-късно, точно на Бъдни вечер, Щефан Е. прави опит за атентат в провинция Хесен: той поставя саморъчно направена бомба в кола пред приют за бежанци, в който били настанени двайсетина бежанци от България, Румъния и Албания. Само бързите действия на неговите обитатели предотвратили най-лошото - те успели да изгасят огъня, преди бомбата да избухне.

Припомняме, че безжизнено тяло на Валтер Любке беше открито късно вечерта на 2 юни на терасата на жилището му във Волфхаген-Иста. 65-годишният политик е бил прострелян в главата от близко разстояние.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Щефан Е. Дани има много като него още . Язък че са го опандизили
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато кривоносите убиваха децата ви с пропаганда, а зачалмените газеха децата ви с камиони, не ви пукаше, другари германци. Сега големият проблем е, че някой ще трябва да си плати за унищожаването на Германия и германците. Да, разплата ще има. И няма да е от най-красивите, но за предателите куршум е милост, а бързата смърт е назаслужен лукс!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората търпят до един момент, после вземат нещата в свои ръце. Не можеш да пълниш страната си с ислямски радикали и да очакваш, че народът ти ще плаща сметката без значение цената. Ако Меркел не я охраняваха толкова, мислите ли, че нямаше да има дупка в главата? Ако си мислите, че с лозунги и медиен PR ще приспите хората, значи се лъжете. По-добре започвайте да се вслушвате в желанията им вместо да рецитирате кухи евро лозунги.
12
1
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Абе постепенно, ама нощем събуди ли се... там разни кристали и т.н.
11
11
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Германският град хълца и жмъца когато влезнат в Страсбург видят кметството и отгоре славно веещият се френски флагь.Някой немчуги получават дори сърдечен удар трудна е за преглъщане изстината но ще свикват защото просто няма къде да одят!
10
4
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Така ще е докато има капитализъм!
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германският народ постепенно се събужда.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любке е ясно кой го е убил... въпросът е излишен.А в Кьолн ако те пуснат с парашут, едва ли би помислил че си в Германия.
7
3
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
валтер любке не трябваше да умира по този начин. Той трябваше на публичен процес да бъде осъден за измяна към Германия и немският народ и след това - публично екзекутиран. ***, който заповядва на собствения си народ да се изсели от собствената му страна, за да освободи място за нахлуващите в нея диви нашественици, не трябва да се оставя жив. Дори обикновеният разстрел е крайно меко наказание за подобна твар... защото Анонимен 4 е напълно прав.
6
7
 
6
 
! Отговори
Курт преди 4 години
До привет от Германия "Лошото е ,че в Германия не показват снимките на престъпниците както се прави в България" Разбира се, немците не са диваци. Курт съм, немски пенсионер от Поморие
5
1
 
11
 
! Отговори
Истанбул преди 4 години
Какво значение има всичко това? Важното е, че в Европа феминизмът възтържествува! Това е цел номер едно на Европа!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убития политик не беше ли този,който в отговор на недоволството на немците от мигрантите ,им казваше,като не сте доволни вдигайте куфарите и да ви няма?!?!
3
12
 
3
 
! Отговори
сър Нелсън преди 4 години
Тези отчаяни немски действия няма да върнат изко ните френски земи Алзасс и Лорен в немски ръце да се готви Валония.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно на доста немци, а и на европейците като цяло вече много взе да им писва от крайно лявата хипи-гей либерастия! В Европа тепърва ще има много напрежение, икономическия срив е близо, заради безумните екоталибански политики и цялостното технологично изоставане, това още повече ще ускори процеса. Проникването на орди пришълци с коренно различна култура и начин на живот, които отказват да се интегрират, също ще засили нарежението, със сигурност нищо добро не ни чака.
1
38
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
привет от Германия Още като 15-годишен - на 31 март 1989 година - той подпалва с туба бензин къща, в която живеели няколко турски семейства.......................Лошото е ,че в Германия не показват снимките на престъпниците както се прави в България ! Достатъчно е на този да му качат снимката в някой сайт или вестник и турците ще му покажат правилата на демокрацията ! Така ще му покажат правилата ,че чак пишман ще стане ,че се е родил !