Задава ли се валутна война между Европа и САЩ?

Двете централни банки се надпреварват да подкрепят икономиките си
23 юни 2019 14:30, Елка Василева
64
Задава ли се валутна война между Европа и САЩ?
Снимка: архив, Reuters

След търговския конфликт идва и валутната война? Могъщата централна банка на САЩ - Управлението за федерален резерв (УФР) - и на Европа - Европейската централна банка (ЕЦБ) - се надпреварват в добронамереността си да подкрепят икономиките си с риск да влошат още повече отношенията между САЩ и Европа.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги разтърси пазарите във вторник, заявявайки, че "ще бъдат необходими мерки за съживяване", ако инфлацията в еврозоната остане слаба, отразявайки една вяла конюнктура.

Президентът на УФР Джероум Пауел пък промени тона си, когато говори на пресконференцията, която бе очаквана с голямо внимание в сряда, споменавайки "значително нарасналата" несигурност пред първата световна икономика. Освен това посочи, че има "повече аргументи", за да бъде подкрепена икономиката.

Пазарите веднага съзряха понижения на лихвите в близко време и това доведе до спад под 2% на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, пише Франс прес.

Още по темата

Иносказателните изявления на централните банки бяха допълнени от по-острия диалог между политическите ръководители от двете страни на Атлантика.

Доналд Тръмп обвини президента на ЕЦБ, че се опитва с думите си "да предизвика срив" на европейската единна валута, а следователно да осигури "несправедливо предимство" на предприемачите от еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък се притече на помощ на "Супер Марио", както наричат Марио Драги заради решителните му изявления по време предишните кризи в еврозоната: "Толкова несправедливо е да бъдат нападани централните банки, когато става дума за тяхната независимост", заяви той, имайки предвид изявленията именно в този смисъл на президента на САЩ.

Ако се придържаме към учебниците по икономика, франкфуртската институция има много повече причини да се безпокои в сравнение с могъщата си американска посестрима: растежът в еврозоната се забавя, докато САЩ започнаха годината много устремно (растеж от 3,1% през първото тримесечие), въпреки някои сигнали за забавяне и въпреки въздействието на напрежението в търговските отношения най-вече c Китай, което продължава да бъде голяма въпросителна.

Без да забравяме инфлацията, която така и не поема нагоре в еврозоната: "Без съмнение именно това е болното място", анализира Ерве Гуйеке от швейцарската банка Lombard Odier. И ако за общественото мнение липсата на промяна в потребителските цени е добре дошло, то икономистите се опасяват, че подобно явление може да се окаже началото на продължителна фаза на вяла конюнктура.

Валутна война?

За Доналд Тръмп, който току-що влезе в предизборна кампания за втори мандат на вота през 2020 година, поскъпването на долара, синоним на загуба на конкурентоспособността на американския износ, би била твърде лоша новина.

Президентът на САЩ наистина в голяма степен възстанови търговската мощ на САЩ спрямо Китай, но също и в отношенията с европейците, които заплашва най-вече с евентуални унищожителни мита за автомобилната промишленост.

И той очаква УФР да му подаде ръка, за да може един от най-дългите цикли на растеж в съвременна американска история да може да продължи още.

Един забравен призрак се завръща – призракът на търговската война

Стана известно, че Белият дом активно е проучвал през февруари възможността Джероум Пауел да бъде лишен от президентския пост на УФР и да стане отново обикновен член на управителния съвет.

Все повече политици вярват, че централните банки имат отговор на всички проблеми", обяснява Брайън Култън, главен икономист на рейтинговата агенция Fitch. "Поради тази причина се поражда напрежение".

Управителят на Banque de France Франсоа Вилроа, споменаван като вероятен наследник на Марио Драги във Франкфурт, предупреди, че централните банки не могат да действат като с "вълшебна пръчица", за да "поправят щетите" в икономиката като нанесените от протекционистките офанзиви на Доналд Тръмп.

Марио Драги пък призова ръководителите на еврозоната "по-бързо" да си осигурят реална ударна сила за общия бюджет, за да не оставят ЕЦБ сама да се бори срещу насрещните икономически ветрове.

Това си остава една все още далечна перспектива: в края на миналата седмица бе необходима една нощ на мъчителни преговори, за да успеят европейските финансови министри да "родят" крехко споразумение по принципа на евентуален бюджет на еврозоната. И то без да решат деликатния въпрос за финансирането на един такъв механизъм, който разделя страните на представители на Юга, привърженици на по-голяма солидарност, и на Севера, начело с Холандия, които пък настояват за строг бюджет.
 

/БТА/
 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
отговор преди 9 месеца
Задава се
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уфр - това съкращение го ползват само в тази статия... :)
51
1
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 месеца
До Ташко Ерменко@ 3
Харесвам хора,които казват каквото мислят.
50
4
 
3
 
! Отговори
Валута е Шекела преди 9 месеца
Силна , много силна валута е Израелския нов Шекел !Спестявайте в Шекели !
49
2
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 месеца
До Патриот 11
Така оцелявате България,че като си купя билет следващият път да си видя родата,сигурно ще се върна обратно още от летището.На тази държава ***.те майката окончателно.Вече е само територия-държава няма вече 30 год.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И затова си имаме Лева.

Сега сме го вързали към Еврото, утре ако се наложи ще го вържем я към Долара, я към китайския Юан.

Да му мислят тези дето нямат своя валута и потъват при търговски войни.
47
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 месеца
До Анонимен 13
Да ти с.ра на кефа.За какво са ти долари, като кракът ти няма да стъпи в САЩ.А още нещо.С долари в БГ и ЕС не можеш да имаш живота в САЩ-само са самозалъгваш,че живееш нормален живот.
46
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 месеца
До Анонимен 28
Ще ти се.Но като то плащат с копейки-трябва явно да говарит па руски.
45
1
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 9 месеца
До Анонимен 36
Отдавна не бях чел такива глупости.Говириш като наште кухи социалисти в САЩ-демократите.Пълна измислена и противна СКРЪБ.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Населението на Европейския съюз към 1 януари 2016 е 510 284 430 души (според данни на Евростат).
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 36
Ганьооо, ЕС е 350 млн ама друг път.
Такива неграмотници като теб като за ръсят мозъци в нета и ми се повръща!
Що си не гледаш “добитъка” у вас ами дращиш дивотии в нета.

П. П. Интернет в много отношения е контрапродуктивен защо даде глас на всякаква провинциална изMeT
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕВРОАМЕРИКАНСКИЯ БЛОК! БИЕ КОМУНИЗМА ДО КРАК!
41
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
До Анонимен

ПО-ТИХО ТАМ В ЛУДНИЦАТА, ДРУГАРЮ! ИДЕ И ВАШИЯ РЕД.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "странджата" . Можеш ли като вятъра бе пенсио белогвардейска? Можеш можеш и още как го можеш! -:) Как не те е усетил Тато на времето.Та да е приключил отдавна с теб!Имаше много мижатурки тогава. Спотайваха се яко! И ти си бил един от тях!!!Смрад!!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СТРАНДЖАТА

Странджа,ти имаш ли представа колко европейски банкери са избити?Виж статиите в "Строго секретно"!А колко фирми в Европа са ударени(не от руснаци),имаш ли представа?
Говориш си просто наизуст разни работи.
38
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
ЕВРОАМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА РАЗБИ МУЦУНАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами айде дано да има валутна война. Да пораздвижат централните банки форекса (че много заспа последните години) да можем и ние дребните риби да изкараме някой лев.
36
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
БЕЗСИЛНИ НАПЪНИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ КРАСТИ ДА ПОДКОПАЯТ ЕВРОАМЕРИКАНСКИЯ БЛОК.
35
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Да се моли яко Америка такава "война" да няма! Защото има ли.Ще я загуби! -:)
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Британия ще остана неприятно изненадан от последствията на Брекзита когато и Щатите ги проигнорират в полза на ЕС.

Все пак, един от главните движещи фактори на капитализма е ПАЗАРА на произведената продукция!!!!

Всичко опира до грубата елелементарна сметка:
- населението на Британия е около 65 милиона
- населението на ЕС над 350 милиона

Да не говорим за оттока на инвестиции и капитали, закриване на производства и липсата на квалифицирана работна ръка.

Нищо лично, просто бизнес, нъл тъй!
-)))