Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати

Еврокомисията установи двойно качество на храните при 9% от стоките
24 юни 2019 17:07,
76
Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати
Снимка: Pixabay

Предлаганите на българския пазар международни марки храни като цяло са по-сладки и с повече въглехидрати, отколкото еквивалентите им, продавани в Западна Европа. Това показват резултатите от сравнението на 123 марки храни в 19 държави в Европа, направено от Европейската комисия.

Още по темата
То имаше за цел да установи предлага ли се двойно качество на храните в старата и в новата част на Европа, след като страните от Вишеградската група алармираха за отклонения.

Според изследването значителни разлики са открити в съдържанието на 9 на сто от стоките, продавани с еднакви опаковки и при 22 на сто от тези със сходни.

Съставът на 33% от храните е идентичен, но опаковките им са били различни. При 27% съставът и опаковките се различават.

Сравнени са общо 1380 стоки - както собствени марки на големите вериги, така и популярни продукти на мултинационални компании.

Установено е че някои големи производители влагат еднакви състави в артикулите си, при други различията са в пропорциите, а не в съставките. Трети използват едни съставки за Източна Европа, други за Западна. "Данон" например добавят в млеката си "Активия" българския подкиселител "бациликус булгарикус" само в продуктите, продавани у нас, а в Унгария слагат в тях сметана вместо сухо мляко.

Завишените количества захар за българския пазар се установяват във всички сравнени газирани напитки и студени чайове, повечето закуски, консерви и сосове.

При кафетата 3 в 1 например е измерено по-малко кафе (10% вместо 15%), отколкото в западните еквиваленти, а захарта отново е в повече.

Европейскта комисия установява, че в кока-колата, продавана в Западна Европа се добавя захар, а в Централна и Източна - глюкозно-фруктозен сироп, което от фирмата обясняват с политиката да използват местни съставки.

В бирата "Корона" у нас има хмел и стабилизатори, докато в тази, продавана в Гърция, Чехия и Кипър са добавени ориз и антиоксиданти, а в Полша - мая. Картофеният чипс за Източна Европа се в пържи в слънчогледово олио, а за Западна - с палмово, става ясно от доклада.

Друга тенденция, забелязана от Комисията е използването на изкуствени овкусители в един и същ продукт, продаван в Централна Европа и естествени - в Западна.

В 23% от изследваните стоки не са установени никакви отклонения в съдържанието и опаковките. Сред тях са: бира "Хайнекен", “Нутела", "КитКат", замразените пици на "Д-р Йоткер", соеви млека "Апро", шоколади "Милка", бульони "Маги" и др.

Еврокомисията подчертава, че използването на различни съставки не прави храните по-нискокачествени или пък тези с идентични - по-здравословни.

"Сравняването на 1400 продукта изглежда не потвърждава наличието на различно качество на храните между Изтока и Запада, но ще продължим да наблюдаваме", зави говорител на Комисията, подчертавайки, че борбата с различното съдържание на съставките е работа на националните власти.

Комисията ще отпусне допълнително общо 1,26 млн.евро на организациие за защита на потребителите в страните членки, които искат да продължат да изследват проблема и да се борят с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали им трябва пазар да си продават лекарствата ... роби и роби ще си останем.
54
0
 
5
 
! Отговори
Нямаме избор преди 4 години
Много българи, които живеят в Германия и Испания разказват, че и там има ***, но и хубави магазини, от които можеш да си купиш качествена храна. Разликата с България е че тук такива няма. Тук Лидъл и Метро се смятат за висока марка и техните собствени марки са по-качествени от българското, което се продава наоколо
53
2
 
7
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Да продължа - разтворимото кафе,дето някой неграмотници му викат нес е 1.8 евро за 200 грама.Ама не става за нищо.Черешите в момента са по над 2.3 евро.В България са максимум 3 лева в момента.Има мляко по 60 цента,ама е водичка.Олиото също - има по 1 евро,ама като пържиш с него и хвърчи до съседите.С олио за 2 евро няма проблеми.Тъй че всеки сам избира дали да си купува нискокачествени стоки или да си вземе за повече пари.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробутват ни нискокачествените си ***, а сега лятото ще дойдат да се нашльокат като за последно на слънчака и да посетят родните шармути.
51
6
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
а между другото, ако можете да си го позволите пълен бойкот на метро, била, лидъл и другите немски вериги и техните продукти. купувайте качествена българска стока ако можете. друго спасение няма.
50
1
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
мършаво стадо сме. дайте да избираме некой дето ще им набуха по 200% мита и и по 60% данъци на шебаните дойчовски хипермаркети и след това да продават каквото си искат. да докара и евтин газ от русия като ги оставим да си построят базичка до кюстендил някъде на 80 км от американците и да довършат белене което сме го платили 3 пъти до колкото знам вече а руснаците са оставили един гьол. после военно положение 3 деня, чистка на цялата мафия докато не остане свободен стълб в държавата и почваме на
49
3
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Като отидете в Германия попитайте а бе Ханс що над сградата на общината в Страсбург се вее френският флаг.Ще се нас-ере от яд гаранция.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе нема такова нещо двоен стандарт, това са лъжи! питайте БАБХ!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имаме политици под.логи
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой съсед беше командирован за 10 дни в Германия !Впечатленията му бяха следните - шоколад 100гр - 0.35?=70 ст,кен бира- 0.30?=60 ст,хляба без набухвател и по-вкусен,в сравнение с нашия!Помолих го да спре по-нататък ..
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези до кога ще ни цакат? Няма ли контрол по вноса на шитове?! Къде са властите?!
44
0
 
0
 
! Отговори
Брутален преди 4 години
Британски магазин Б и М бри скиети минети цеНа £0.89 , шоколад Алпине Милка 100. гр. цеНа £0.79 , прясно мляко ягода 1л. цена £1.00 на дребно . ,, .чипс крипс. пържен в. Слънчогледово олио, , Израел е. *** ...,.....
43
2
 
32
 
! Отговори
Важното преди 4 години
По цените на стоки сме изравнени с ЕС, но защо хипер маркеркетите не плащат данъци в България, а всеки маркет печели Милиони само за ден. България губи милиарди от това, а всичко отива в Германия. Защо много от нашите хипер маркеркети имат по-голям оборот от същите в западна Европа, но тук плащат на служителите си десетки пъти по-ниски заплати. Българското законодателство е Провал.
42
3
 
17
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Ама чакайте нещо не се връзва.Искаме евтино и качествено. Добре де ама качество се постига с качествени продукти. Искаме високи заплати и високи покупки цени на мляко примерно.Е как с високо заплащане и скъпа стока да Ви направят евтино сирене?Около София празни места много за провинцията да не говорим. Вместо да си седите в офисите и да обяснявате колко не Ви харесват нещата що не засадите 1 декар домати и краставици да видите какво е? И едно прасе и 2 телета примерно да изгледате?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как се пълнят магазините с десетки асортименти от един и същ вид. И защо все още съществува разбирането, че промишлената храна може да бъде и евтина и качествена.Новата държава в този формат е заложник на бизнеса, и дори и да има желание (определени индивиди опитаха0, мерките са временни и се саботират от бизнеса.И все пак, в България, все още може да се снабдиш с качествени продукти. НО почти забравяш за големите вериги.Некачествената храна е всред най големите световни проблеми.
40
3
 
11
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Четеш доклада в оригинал и там пише - Да наблюдават се разлики във храните на една и съща марка в различни региони, но на може да се говори за географски белези, че се фокусит върху западна Европа камо ли България. Това зависи най-вече от локалните суровини.Превод в ефир от dNes.bg - двоен стандарт - у нас с повече захар и въглехидрати.Е това ако не е изкривяване на информацията здраве му кажи.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България най-добре е излизане от ЕС и НАТО и сами каквото си направим. Не можем да разчитаме на Германия, защото не ни искат и единствено се самоубиваме с внос на чужда стока и скъп лев с валутен борд и изчезваме като народ.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен Милка и Кит Кат са с добро качество.
37
3
 
22
 
! Отговори
Лошо Седларов, лошо! преди 4 години
То в различните немски магазини има разлика,какво остава за България и източна Европа. Я идете и си купете храна от евтините вериги Алди,Нетто в Германия и идете в ЕДЕКА, Реал...разликата веднага ще я усетите! Месо, колбаси... шоколади и прочие. Всичко е подчинено на едно ...който има пари само той ще яде качество! Останалите , кучета ги яли...
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-ниско качествени от бг хранителните марки няма.