Джонсън или Хънт? Кой ще смени Мей и какво ще предприеме за Brexit?

Със споразумение, без споразумение или с отлагане
26 юни 2019 20:00, Елка Василева
14
Джонсън или Хънт? Кой ще смени Мей и какво ще предприеме за Brexit?
Борис Джонсън и Джереми Хънт. Снимка: архив, Reuters

Какво ще предприеме по въпроса за Brexit Борис Джонсън или Джереми Хънт - който от двамата бъде избран да наследи британския премиер Тереза Мей?

Мей подаде оставка като лидер на Консервативната партия, предизвиквайки надпревара за нов лидер, който да поеме властта.

Най-тежката задача, която очаква приемника й, ще бъде да изведе Великобритания от ЕС. Тази задача ще изисква да бъде намерен подход към Brexit, който да получи одобрението на парламента, пише Ройтерс.

От кандидатите останаха само двама - Джонсън и Хънт, първият е бивш министър на външните работи, а вторият е сегашният. Предстои 160 000 членове на Консервативната партия да направят окончателния си избор и да предпочетат единия от тях. Резултатът ще бъде обявен на 23 юли. Ето какви са намеренията за Brexit на Джонсън и Хънт:

Борис Джонсън (55 г.)

"Отлагането означава поражение"

Джонсън е едно от най-разпознаваемите лица в британската политика. Той застана начело на кампанията за референдума през 2016 г. за излизане от ЕС и впоследствие стана министър на външните работи при Мей. Подаде оставка от поста като протест срещу подхода й към Brexit.

- През 2016 г. подкрепи излизането.
- Обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. "Да става какво ще", каза той пред британското "Ток радио".
- Предпочита обаче излизане със споразумение.
- Каза, че договореностите, които Мей постигна през ноември, са "практически мъртви" и допълни, че иска да запази само част от тях, а останалите да предоговори или премахне напълно.
- Определи предпазния механизъм за ирландската граница като основния проблем в споразумението, който трябва да бъде решен.
- Смята, че ЕС може да бъде убеден да приеме предоговаряне на условията, ако Великобритания покаже по нужния начин, че е готова да излезе и без договор.
- Заяви, че няма да плати договорената сума от 39 милиарда лири, ако не получи по-добро споразумение.
- На мнение е, че ако не бъде договорено алтернативно споразумение за Brexit и Великобритания напусне без договор, в крайна сметка съществуващите търговски правила ще осигурят "преходен период" в регулациите.
- През този период сегашните отношения с ЕС по въпроса за митата няма да се променят. Това твърдение беше оспорено, в това число от управителя на британската централна банка Марк Карни.
- Не е изключвал публично варианта да заобиколи парламента, за да прокара Brexit без споразумение. Според публикации в медиите обаче той е казвал пред свои колеги, че тази опция не го привлича.

Джереми Хънт (52)

"Трябва да погледнем реално на нещата"

През юли миналата година Хънт наследи Джонсън като министър на външните работи, след като преди това седем години беше министър на здравеопазването. Тази длъжност го направи непопулярен сред много от избирателите, които работят в системата на финансово задъхващата се Национална здравна служба или разчитат на нея. Говори свободно японски.

- През 2016 г. подкрепи оставането в ЕС.
- Иска да предоговори споразумението на Мей със съюза.
- Против Brexit без споразумение е, но не е готов да изключи този вариант. Би предпочел Brexit без споразумение пред това изобщо да няма Brexit.
- Готов е да отложи излизането от ЕС и след 31 октомври, но отказа да се ангажира с краен срок след тази дата.
- Той намекна, че ако парламентът блокира евентуален Brexit без споразумение, ще трябва да има отсрочка:
"При такава ситуация трябва да продължиш да преговаряш", каза Хънт. "Искам да напуснем до 31 октомври, но ако парламентът не позволи това, премиерът е длъжен да се подчини на закона", допълни той.
- На мнение е, че опитът в бизнеса му дава по-добри шансове да предоговори споразумението, конкретно по въпроса за предпазния механизъм за ирландската граница.
- Смята, че изолирането на парламента, за да бъде прокаран Brexit без споразумение, ще бъде голяма грешка.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да искат съвет от БОЙКО,той всесилен и всемъдър.Ще им помогне.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да направят, освен да протакат, бавят и чакат чудото Брекзит да се преустанови. Намерете речта на Тереза Мей от 2016 и ще видите абсолютно същите глупости - закани, обещания, и т.н.. И какво стана като я избраха? Британските политици говорят глупости за ЕС и много се бабанят докато са на острова, но истината е, че са много отчаяни. Загубиха преговорите по всяка точка и като стана ясно, че катастрофата иде се чудят как точно да се изплъзнат. Рядко може да се види такова унижение.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да е някой луд, който да е по-луд от депутатите в долната камара.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не само там! Тук в България.българина вече 10 г.Го е налегнал такъв Бойкофилизъм.Че вече е за съжаление! -:) Вие журналиста в чужбина " виждате" всичко а тук що сте " слепи"! Вие си знаете де!
9
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 8..Най малко имам в предвид че БСП ще ни управлява и Че ще гласувам за БСП! На времето през комунизма "гласувахме" са социализма и БКП..Пропсто защото друг играч на политическата сцена просто нямаше! БЗНС беше с БКП и формално го имаше! Но сега имайки тази възможност.Да избираме.И да ни е налегнал Бойкофилизъм.Си е престъпление за нас самите пред тази държава и децата ни! Дърт комунист вживяващ се като Бай Тошо ще ни губи времето? 10 г стигат! Не става от него политик! Самовлюбено човече !!!
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1:,напълно си прав,но според мен освен в ЕДНО,ако свеждаш провала на държавата САМО до управлението на ГЕРБ,мислейки си,че НЯКОЯ ДРУГА ПАРТИЯ ще бъде по-различна,опитай се да прецениш как се развиха нещата,ОТ НАЧАЛОТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ПРЕХОД",ДО НАШИ ДНИ - ЗА ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ...ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА,набиван в безмозъчието ни,като комунизъм!!!Всичко това го направи така наречената "демокрация" и нейното отроче,ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА!!!ОСТАНЕ ЛИ ДА ВЛАСТВА ТЯ - ГОРКО НИ!!!
7
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРИТАНИЯ ПОДОБНО НА ФАЩ СЪЩО Е ГАРАНТ ПО ДОГОВОРА ОТ 1994-ТА, ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВА УКРАЙНА ОТ НАПАДЕНИЯ ИЛИ КРАЖБИ НА ЗЕМЯ ИЗВЪРШЕНИ ОТ АТЕИСТИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!!ДАНО БОГ ГИ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО И ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ САЩ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БРИТАНИЯ!
6
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ БРИТАНИЯ ПРИЕХА ЗАКОН С КОЙТО ДОКАТО ПАРЛАМЕНТА ИМ НЕ ГЛАСУВА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС НЯМА ДА ИМА ТАКОВА!!!ПРЕМИЕРА НА БРИТАНИЯ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙТО И ДА Е , НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА ВЛАСТ В БРИТАНИЯ
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си мъчете акъла за Албиона !Имаме едни ..600 обезлюдени села ,най-ниската заплата в Европата /ако ,изобщо сме в Европа / убийци и Самоубийци по пътищата и лекинка... Корупция !
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да направят двамата хубавци ще бъде грешно. Референдума от 2016 се компрометира окончателно и вкара торите в капан без изход. Това е причината да не може парламента да вземе никакво решение. Единственият изход е нов референдум след като вече на всички е ясно какво значи да напуснеш ЕС. През 2016 същите хубавци убеждаваха наляво и надясно, че Великобритания ще цъфне и върже само трябва да напусне ЕС и в Албиона ще потекат реки от мед и масло.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам при брекзит да има кой знае какви пагубни последствия за трудещите се българи там.Ще ми е интересно *** ,които точат социални помощи и се бият в гърдите колко са успели благодарение на тарикатлъка си,какви мерки ще предприемат.
2
4
 
16
 
! Отговори
Abv преди 4 години
Английската империя се разпадна окончателно!! Пълно поражение и деградация.
1
14
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Мен лично това не ме касае! Изобщо не ме интересува.Какво се случва в една измислена държава.На *** на "географията"!Ако и теб те интересува българино.Си загубен за българската кауза! Отказвам да говоря езика на това измислено племе.Имащо се за бог над останалият свят! -:) Да върви сещаш се къде! Аз съм Българин! И такъв ще си остана! Дайте да видим тук какво да променим! СБойкофилизъм нещата не вървят на добре! Групировката ГЕРБ трябва да си ходи!Време е за нов играч! -:) Другото е ала бала