Бабиш и кабинетът оцеляха при вот на недоверие

Той бе внесен заради скандала с евросубсидии
27 юни 2019 06:45, Александър Попов
6
Бабиш и кабинетът оцеляха при вот на недоверие
Бабиш оцеля въпреки протестите. Снимка: Reuters

Чешкото коалиционно правителство, начело с популиста Андрей Бабиш, оцеля при вот на недоверие в парламента, внесен заради евросубсидии, отпуснати на неговата бивша бизнесимперия, предаде Асошиейтед прес.

Опозицията настояваше за вота след оповестяване на изводите от одитен доклад на ЕС, според който субсидиите са били причина за конфликт на интереси, защото Бабиш все още официално контролира бизнеса си.

Още по темата
Само 85 от опозиционните депутати гласуваха рано тази сутрин в края на почти 19-часови дебати за отстраняване от власт на кабинета. За да мине вотът, бяха нужни гласовете на 101 законодатели в 200-местната долна камара на парламента.

Центристкото движение на Бабиш АНО ("Акция на недоволните граждани") участва в правителство на малцинството заедно с левите социалдемократи и е подкрепяно от комунистическата партия.

Бабиш и социалдемократите разполагат с 93 мандата, а комунистите - с 15, припомня БТА.

Опозицията използва тласъка на неотдавнашните големи улични протести с искане на оставката на Бабиш, като последният събра над 250 00 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сценария е същия във всички бивши соцдържави: разграбване , разбиване на предприятия и наука, за да няма конкуренция, оформяне на подчинени феодали, но разликата идва от манталитета и от местоположението.Ние от дъежава с изградена икономика и предприятия във всички области, научен потенциал сами виждате докъде я докарахме и то най вече заради манталитета, егоизма и индивидуализма. Както е казал поета не народ а ***. Жалко
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДА ИМА РЕАБИЛИТАЦИЯ НА СОЦИАЛИЗМА В ЧЕХИЯ.