Люксембург не разреши на Пучдемон да е евродепутат

Той и Комин бяха избрани за евродепутати на изборите през май
2 юли 2019 08:38, Петя Славова
14
Люксембург не разреши на Пучдемон да е евродепутат
Снимка: Reuters

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда на ЕС да заеме мястото си на евродепутат, предаде ДПА.

Базираният в Люксембург трибунал отхвърли вчера искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуния Антони Комин да заемат местата си в Европарламента. Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург.

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала срещу тях заповеди за арест и те живеят в изгнание в Белгия.

Испанската избирателна комисия отказа да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати, на адвокат. Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.

Днешното решение на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. Съдът отхвърли жалбата им срещу действията на испанските власти, предаде БТА.

Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП, заявиха от съда в Люксембург.

Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение.

Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани във връзка с участието им в опита за отцепване на Каталуния през есента на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
Социализма недоносче - демокрацията дваж повече
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Демокрацията ни в ЕС е недоносче."Анонимен мислител от ПравецСъюз базиран на т.н. евроатлантически ценности, които не се споделят от повечето жители на ЕС (например Полша, Унгария, Словакия, Чехия, България, Румъния и балтийските държави са антиимигрантски и хомофобски настроени, Австрия, Холандия, + голяма част от коренното население на Англия, Франция и Германия са антиимигрански настроени). Въобще демокрация и евроатлантизъм има само на теория. Нещо като всички са равни в СССР и НРБ.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това му се вика силова демокрация ;))). От това, което виждам до момента, то друга няма в Европа.
10
6
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Героини КолКОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ! ТЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ БЕЗ ВОЙНА!ИСПАНИЯ С КРЪВ ЗАВЗЕМА КАТАЛУНИЯ И БЕЗ КРЪВ НЯМА ДА Я ПУСНЕ!!!МАРШ В КОМУНДЕЛИСТАН ПРИ ГОСПОДАРЯ ТИ!
9
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЪДА Е ПРАВ НЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ ДЕПУТАТИ ПРЕДИ ДА ПОЛОЖАТ КЛЕТВА!!ОБАЧЕ АКО ПОЛОЖАТ КЛЕТВА ЩЕ ГИ АРЕСТУВАТ :D
8
2
 
16
 
! Отговори
Героини Кол преди 4 години
Така е. Не може с лека ръка да се делят държави. Прав е човека, не е демократично. Само в Косове беше, защото там хамеруканците внасяха демокрация. Щом е за разпокъсване на комунистическа държава може, за демократичните е ЗАБРАНЕНО!!! Скоро тази сбирщина на европейски провалени политици-дядовци ще даде фира.
7
1
 
15
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Страхотна "демокрация" няма що!
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупости пишете?! Векове са били нужни за създаване на европейските държави в днешният им вид а сега с лека ръка да се разчленят на малки, невзрачни и без тежест "държавици". Въобще осмисляте ли думите си?! Щото ако се мери с този аршин, утре ще има нови държави на територията на почти всяка страна в Европа, включително и в България. Добре дошли в Република Кърджали!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете "Протоколите на ционистките мъдреци". И ще ви стане ясно кое и защо става така.
4
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейски ценности, хахахаВ Просия колко депутати-сепаратисти има в Думата?
3
4
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Как ли се нарича това чиновници да решават вместо народите дали някой става или не, ценности ли що ли ???
2
3
 
15
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Диктатурата вече е пълна, само слепец, може да не вижда какво се случва, но слепци в Европа, явно бол... тежко и горко ни!
1
4
 
20
 
! Отговори
111111111 преди 4 години
Демокрация, ала не съвсем... Испанският народ ги е избрал, дъртите чиновници се съюзяват всички, само и само да не бъде волята на избирателите! Европейски ценности, хахаха