Евроекипът ще заздрави френско-германската двойка

Медии: Франция и Германия с лъвския пай от висшите постове в ЕС
Обновена: 3 юли 2019 11:04 | 3 юли 2019 11:00, Елка Василева
21
Евроекипът ще заздрави френско-германската двойка
Урсула фон ден Лайен. Снимка: архив, Reuters

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни в Европейския съюз се споразумяха да номинират германката Урсула ван дер Лайен за председател на Европейската комисия, а французойката Кристин Лагард да поеме Европейската централна банка. "Раждането" беше доста дълго и мъчително, но на четвъртата среща на върха в рамките на един месец резултатът бе по-скоро освежаващ - за първи път в кратката си история ЕС номинира две жени на особено важни постове - начело на Еврокомисията и централната банка, пише френският в. "Монд".

Европейски екип, роден с форцепс - това е заглавието в аналогичен дух на в. "Фигаро". Ако целта беше заздравяване на френско-германската двойка след няколко месеца напрежение и неразбирателство, то тя е постигната.

Защото това е една чудесна политическа операция, проведена в синхрон от Еманюел Макрон и Ангела Меркел в полза на Европа, която не престава да се цепи, отбелязва вестникът.

Името на Фон дер Лайен, предложено в понеделник от френския президент Макрон на германския канцлер, дава възможност на Франция и Германия да получат по един влиятелен европейски пост.

Решено: Урсула фон дер Лайен - шеф на ЕК, Шарл Мишел - на Европейския съвет

Издигането за първи път на две жени на тези особено отговорни европейски позиции отправя към европейските граждани послание за съвременно мислене.

Още по темата

Френският президент, който превърна паритета в предпоставка за тези номинации, бележи категорична и безапелационна победа. Това е първата жена начело на Еврокомисията и първият случай от 52 години, когато Германия заема председателското място, заяви със задоволство канцлерът, допълва "Фигаро".

Две жени спечелиха подкрепата на лидерите от ЕС да оглавят Европейската комисия и европейската централна банка, прекъсвайки над 60-годишния мъжки монопол върху ръководните постове в европейските институции, подчертава и британският в. "Гардиън". Всекидневникът цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който след маратонските преговори заяви: "Настина съм доволен, в крайна сметка Европа е жена. Мисля, че си струваше чакането на такъв резултат".

Германският в. "Билд", цитиран от БТА, също обръща внимание на факта, че германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е била предложена за шеф на ЕК от френския президент. Според вестника Макрон се срещнал за първи път с министърката през юни, по време на международното авиоизложение в Бурже, където двамата представиха прототип на германско-френски изтребител. И двамата политици се стремят към укрепване на единната европейска политика в областта на отбраната и създаване на общи европейски въоръжени сили, отбелязва "Билд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Аз считам ,че под ръководството на г-жа гинеколожката немската армия достигна до насипно състояние!Сега я издигат на още по-важен пост!Преди години проф.Паркинсон е написал,че един от начините за отърваване на некадърник на висш пост е да му се напише блестяща характеристика,да му се припишат несъществуващи успехи и това досие тайно да се пробута на вражески и конкурентни организации!Разбира се,не мога да твърдя,че в Германия имат някои задни мисли!Но че някои мислят със задни части съм сигурен!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валонеца..ТА КАЗВАШ ОТ ДНЕС ИМА И ГЕРМАНОФИЛИ ОСВЕН РУСОИЛИ..ДА ДОБАВЯ В ТОЯ САЙТ БЪЛГАРОФОБИТЕ ПРЕОБЛАДАВАТ.
19
2
 
2
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Много ме кефи как германофилчетата в българия мечаят за някакви райхове и германия над всичко.Пълни карикатури.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво стана Боко? Никой не те бръсне за слива в Европата.
17
0
 
5
 
! Отговори
вярно преди 4 години
До дедо ТашункоОсвен това е верен лобист на оръжейните корпорации.
16
1
 
1
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Коце кметапо скоро ме плаши ***.ската еснафщина от колкото европейската либерастияно *** е свикнал да се бои от всичко непознато и неразбираемо за него
15
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
борбата тук в никакъв случай не може да бъде според националност,цвят,религия,пол а според подготвена и компетентна личност с правилна насоченост като мислене.централна и по скоро източна европа няма как да произведе такъв тип лидер
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврогнус не щем да ги знаем, тая от какво е болна ?
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърта и запазена и разработена отвсякъде ще си паснат с Макрон.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То оставаше и да го вземат Станишев ,Бойко и ДПС.
11
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
освен вебер никои не казва какво ще става със сев поток2 ще го спират ли или недо кога ам бази и оръжие ще ни заплашват от територията на германия
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскoро беше сбирката на Билдерберг само преди някоко месеца. Какво разбира тaя от оръжия или политика ? Гинеколожка ? ЕС ще ражда ли какво ще става ?
9
3
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Като министър на отбраната пътят на това дребно на тъст, но с огромни амбиции отровно джудже, е съпроводен от провал след провал. Изключително вярна на ф.ю.р.е.ра Меркел, майка на 7 дъщери. Повечето германци ще си отдъхнат, че напуска крайно неподходящ за нея министърски пост, Хубав ден на всички тук.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
два рептила ще управляват ЕС, нищо ново под слънцето, само актьорите се сменят
7
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Немският език е езикът на конете!Ваш: Шарл ВеликиЗатова магаретата не могат да го научат!Ваш: Якоб Грим
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая кукумявка е от кабинета на Мрекел била е министър на отбраната и е забъркана в купища дела за разглеждания за корупционни сделки с оръжия Не, че ще я осъдят, но имат с какво да я държат за трътката, ако не приеме достатъчно бежанци.
5
2
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
германия васал на Франция както винаги.Говори френски никога няма да чуеш французин да говори немски.Под нивото им е тоя селски език.
4
1
 
9
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Много сексистко ми се струва... Да бяха изброили техните успехи и защо са подходящи за поста, а така излиза, че са назначени, щото са жени... Екстремната либерастия е толкова опасна, колкото и неекстремната...
3
6
 
6
 
! Отговори
Real преди 4 години
Тази госпожа на екрана е наистина много земен справедлив човек, тьй че за Бьлгария е и за всички европейски дьржави е добре дошло.
2
4
 
11
 
! Отговори
европеец преди 4 години
Да Живее Барон Урсула!!