Австрия вече няма да е "пепелникът на Европа"

Забранява пушенето в барове и ресторанти от ноември
Обновена: 4 юли 2019 14:19 | 4 юли 2019 14:10, Елка Василева
15
Австрия вече няма да е "пепелникът на Европа"
Снимка: архив, Reuters

Тютюнопушенето в австрийските барове и ресторанти ще бъде забранено от ноември след години на дебати по въпроса, предаде Франс прес.

По-рано тази седмица парламентът подкрепи това предложение.

Само депутатите от крайнодясната Австрийска партия на свободата гласуваха против забраната, която най-накрая ще отърве Австрия от статута й на "пепелник на Европа".

Австрийската партия на свободата възпрепятстваше предишни опити за забрана на пушенето в ресторантите и баровете, откакто влезе в правителството през декември 2017 година.

Това предизвика силен отпор сред обществеността и Австрийската медицинска асоциация, която организира петиция в подкрепа на забраната, подписана от 900 000 души или 14 процента от имащите право на глас.

Австрия е сред последните европейски страни, в които пушенето в заведения е разрешено въпреки призивите за забрана.

Досега можеше да се пуши в отделени за целта зони в баровете и ресторантите, макар че мярката не се спазваше стриктно, пише БТА.

Тази отделени зони не бяха необходими в заведения с площ под 50 квадратни метра, ако собственикът няма нищо против пушенето в обекта.

Много ресторанти и кафенета обаче сами решиха да забранят пушенето в помещенията си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Както има комунисти и демократи , така и пушачи и не пушачи.И вечната борба кои са най......
10
0
 
7
 
! Отговори
Коста преди 4 години
До бай ганюАми разпространено си било пушенето в западна европа, да не говорим, че преди 30ина година даже се е смятало за полезно (във Франция като социални помощи е имало цигари). Просто държавна политика масова срещу тютюнопушенето дава резултат: най-вече супер високи цени, антиреклама, забрана за пушене и тн.
9
4
 
11
 
! Отговори
Giga преди 4 години
Що се отнася до тези, които не искат да ги опушват,ами да си стоят в къщи или да ходят в заведения в които не се пуши.А защо трябва във всички да не се пуши.Това също може да се тълкува като дискриминация спрямо пушачите.А що се отнася до тези, които се притесняват че ще се разболеят от рак, мога да им кажа, че това е божа работа.Аз лично лежах в клиниката за белодробни проблеми в Австрия, Виена,и повечето хора там, които страдаха от тежки болести свързани с белия дроб, бяха непушачи.
8
0
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Аз мислех че най-отблъскващото нещо, което половинката ти може да направи е да лъже, манипулира и изневерява, пък то било да запали цигара. Радвам се че ни осведоми.
7
2
 
9
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 4 години
и там ли имат изкyкали бабета, не стъпали в ресторат, бар и подобни, които въпреки това искат хората да ги ограничават...хищо че те си лягат с кокошките в 8...
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин Тодоровпич, ае вземи си пепелника и цигарите пуши си в спалнята и в деткста стая ако щеш, остави на другите само да решават дали искат някой да ги опушва!
5
5
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Анонимен Научно не значи написано от заемащи научни длъжности.Научно значи,че колкото и пъти да се повтаря едно иследване или опит,резултата е един и същ.Разлика в резултатите при различни групи изследвани.значи,че даденото твърдение е недоказана теория
4
14
 
7
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Има мнения,има и факти.Живеем във време в което мненията са по-важни от фактите.Факт е,че няма нито едно,подчертавам нито едно стриктно научно изследване,побликувано в истинско научно издание като "Сайънс" и "Нейчър",а не в масовите медии което да доказва,че което и да е заболяване е причинено от тютюнопушене.Интересно откъде се намират "учени" подкрепящи подобни,инициирани от недобре осведомени обществени активисти теории.И защо те се превръщат в норми.
3
12
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
едва ли пушенето в австрия е широко разпространено както у нас мнозинството пушешти са емигранти познайте от къде?като цяло западна в европа пушенето е слабо разпространено и то основно сред ниската и работническа класапо образованите са с ясно разбиране от лошите последствия и не пушатедва ли нещо скъпо ще бъде загубено от мярката и е изненадващо че не е била наложена много по рано
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички заведения си имат зона за пушене. Окупират тротоарите и правят заведението двойно по-голямо.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая сме по- напред от Австрия, тука си е доста добре като не се пуши по заведенията. Айде да не дразня червеноглавите че ще изквичат сега