Туск: В Европа не само говорим за жени, но и ги избираме

Европарламентът ще преглътне Урсула фон дер Лайен
4 юли 2019 16:10,
18
Туск: В Европа не само говорим за жени, но и ги избираме
Доналд Туск. Снимка: Reuters

"В Европа не само говорим за жени, но и избираме жени", заяви в Европейския парламент председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той дойде в Страсбург, за да защити разпределението на топ постовете в евроинституциите, направено в понеделник от европейските лидери.

В изказването си пред парламента Туск подчерта, че за първи път в историята за позициите са номинирани и две жени - германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и французойката Кристин Лагард за шефското място в Европейската централна банка.

"Щастлив и горд съм, че постигнахме идеален баланс по полове. Надявам се, че този избор ще вдъхнови много момичета и жени да се борят за своите убеждения и страсти", заяви Туск.

Той добави, че като цяло Съветът е направил "добър избор" с кандидатите, макар да призна, че лидерите не са успели да направят добър баланс между представителите на Източна и Западна Европа.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

Туск обаче хвърли вината върху "някои премиери социалисти от Източна Европа", които не изпълнили обещанието си да убедят своите евродепутати да изберат начело на Европейския парламент представител на новите страни.

По време на дебата си за назначенията представителите на всички парламентарни групи изразиха недоволство, че европейските лидери не са се спрели на водещите кандидатите на европейските партии за попълване на ваканциите, каквато беше волята на парламента.

Още по темата

Испанският евродепутат Естебан Гонзалес Понс, който говори от името на най-голямата парламентарна група - ЕНП, заяви че членовете ѝ ще подкрепят Фон дер Лайен за шеф на Комисията, Жозеп Борел за първи дипломат на ЕС, "защото ние носим отговорност", както и защото избраницата на евролидерите за Комисията е жена.

"Но Съветът и кандидатът ще трябва да преговарят с Европейския парламент. Бъдещето на Европа не може да се решава зад затворени врати", добави Гонзалес Понс.

Социалистите предупредиха, че тези разговори ще са трудни, а парламентарната група ще е взискателна към програмата на кандидатката за ЕК. Лидерката на социалистите Ираче Гарсия Лопес заяви, че червените им линии са свързани с ангажиране с реформи на европейската политика за миграция, така че да се даде шанс на търсещите закрила в Европа, с установяване на равнопоставеност между мъжете и жените в Европа, солидарност, устойчивост и правосъдие.

"Няма да подкрепим кандидат, който не е за промяна на икономическото управление, за социални и климатични промени", предупреди Гарсия Лопес.

Социалистите още са ядосани, че техният кандидат Франс Тимерманс не спечели поста в ЕК. Според тях той е станал жертва заради успеха си в отстояването на върховенството на правото и европейските ценности.

Главното условие за подкрепа на номинациите за топ постовете на либералите от "Обнови Европа" е организирането на междуправителствена конференция, която да предложи промяна в избирателната система, така че да бъдат въведени транснационални изборни листи, чрез които хората във всички европейски държави да могат директно да избират кой да води европейските институции.
Въвеждането на механизъм за санкции към правителствата на страните членки, които не спазват върховенството на правото и човешките права, както и бързо назначаване на европейски главен прокурор, са другите условия за подкрепа на третата по големина група в Европарламента. Нейният лидер румънският евродепутат Дачиян Чолош заяви, че либералите искат и нова европейска визия за икономиката, климата и социалните въпроси.

Зелените изразиха разочарование от решенията на Съвета. За тях национални и чужди интереси са надделели при селекцията на кандидатите. Доналд Туск призова Зелените въпреки всичко да подкрепя компромиса.

Кандидатката за шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се яви пред евродепутатите с управленската си програма на следващата парламентарна сесия след две седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.