Първа глоба в ЕС за неспазване на законодателство

Белгия ще плати ?5,5 млн. за неспазване на европейска директива
9 юли 2019 12:50,
1
Първа глоба в ЕС за неспазване на законодателство
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд наложи първа в историята на ЕС глоба за отказ да бъде информирана Европейската комисия за прилагане на европейско законодателство. Наказаната е Белгия, която не е приложила изцяло директивата за мерките за намаляване на разходите за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи и не е дала обяснения за това на Европейската комисия, която е призвана да следи за съблюдаване на европейските правила.

Лисабонският договор за първи път дава възможност за наказване на страните членки за недокладване за прилагане на европейско законодателство, но досега тази възможност не е била прилагана.

Белгия е осъдена да плати по 5000 евро на ден за трите години, откакто е изтекъл срокът за въвеждането на директивата в местното законодателство или почти 5,5 милиона евро.

От решението на съда става ясно, че няколко разпоредби на директивата не са приложени в един от трите района на Кралството – Брюксел-столица.

Освен това тамошните власти не са информирали надлежно Европейската комисия, че местното законодателство е променено, така че да бъде съобразено с европейския стандарт.

Заради нарушението Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу Белгия през 2017 г., която е завършила в полза на Комисията и тя е поискала от съда да определи финансова санкции. Първоначалният размер на поисканата глоба е бил близо 55 000 евро на ден, но е бил намален, тъй като белгийските власти са започнали отново да напасват законите, за да влязат в унисон с европейските правила.

Директивата за бързия интернет въвежда задължения на националните и местни власти, които целят да улеснят изграждането на високоскоростен интернет. Сред тях са предоставяне на достъп до вече съществуващи инфраструктурни мрежи, например на доставчиците на ток за добавяне на кабели за интернет, добавяне на такива при изграждане и ремонт на пътища, улесняване на процедурите за издаване на разрешения и добавяне на възможности за такива мрежи в ново строителство на сгради.

Европейската комисия води няколкостотин наказателни процедури срещу страните членки за неспазване на законодателство, но Белгия е първата държава, която финансово е санкционирана, защото не е информирала надлежно Комисията за промените в националното си законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
32
 
! Отговори
евролюб преди 4 години
Хубаво, че започват със стара членка. Не е хубаво, че толкова рядко стигат до края и позволяват на столиците да си правят оглушки