Германски град пусна безплатен градски транспорт

Монхайм е с население 44 000 души, притежава 47 автобуса
11 юли 2019 22:00,
17
Германски град пусна безплатен градски транспорт
Снимка: Pixabay

Градските власти в малкия град Монхайм в провинция Северен Рейн - Вестфалия подкрепиха предложението за безплатен обществен транспорт от 2020 година, предаде ДПА.

Още по темата
Жителите на града с население 44 000 души, намиращ се близо до Дюселдорф, няма да плащат за обществен транспорт най-късно от 2020 година, реши градският съвет. Кметът Даниел Цимерман от местната партия Пето, която има мнозинство в градския съвет с 26 от 40-те места в него, каза, че се надява плановете да стимулират повече хора да използват автобусите, пише БТА.

"Купуваш си веднъж кола и тя е паркирана в гаража - първоначално нямаш никакви видими разходи. Те идват по-късно на бензиностанцията", заяви Цимерман. Той добави,че билетите за автобуси са били "психологическа бариера" за някои хора.

Градът разполага с 47 автобуса.
Гражданите, които са регистрирани в Монхайм, ще могат да се возят безплатно в града и до съседния Лангенфелд. Има и няколко гари за връзка с Дюселдорф, като планът включва намаляване наполовина на цената до регионалния град.

Монхайм и без това вече плаща около 3 милиона евро (3,4 милиона долара) годишно на местната компания за обществен транспорт, за да покрива спадащите приходи от билети. Идеята за напълно безплатен обществен транспорт не е напълно нова за Германия - в град Темплин, северно от Берлин, е имало безплатни автобуси през периода 1998-2003 година. В баварския град Пфафенхофен шест редовни автобусни линии превозват безплатно пътниците от края на 2018 година, като в резултат броя на пътниците е нараснал над два пъти.

Транспортните асоциации са на мнение, че местният обществен транспорт е в критично състояние. Те предупреждават, че липсата на приходи от билети засяга инвестициите в транспортната система.

В Монхайм обаче не би трябвало да има такъв проблем, тъй като градът стана привлекателен за компаниите заради много ниския си бизнес данък - приходите от данъци скочиха, след като много компании преместиха дейността си в града.

Говорителка на Асоциацията на германските транспортни компании заяви, че е малко вероятно плановете да бъдат повторени в други германски градове. "Много градове не могат да си позволят да финансират безплатен обществен транспорт за дълго време", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Това не е ли комуникЪМЪТ против който се борихте и оплювахте през 89та. А???!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Кааак ! Не може да бъде това . Това е като комунизъм . Това е срещу нашите евроатлантически принципи и мечти.
14
0
 
2
 
! Отговори
K6 преди 4 години
След време за градски кметовете имате два варианта или плащате такса мръсен въздух или избирате чиста технология . Сензори следят мръсния въздух и автоматично определят колко струва . Е кмета на този град решава безплатен транспорт за да плаща по малко такса мръсен въздух. Sorry за сега тази новина ни звучи невероятна но това е бъдещето79251
13
1
 
2
 
! Отговори
Е, преди 4 години
и?
12
8
 
1
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Абе някой ще го плаща тоя транспорт, не е ясно кой. Нордрайн-провинцията е една от най-зазлъжнелите в Германия, в повечето общини там цените на имотите са по-ниски от тия в България. Сред коментарите в германската преса има мнения, че това е едно малко градче, където почти никой не ползва градски автобуси, та нямат друг избор освен да станат безплатни. Чунким някой дано да се качи в автобусите. Иначе спонсорите на транспорта няма как да си оправдаят разходите, или прането на пари.
11
2
 
15
 
! Отговори
WTF преди 4 години
Аааа, че то у нас отдавна има безплатен градски транспорт, както и безплатен междуградски с БДЖ. Но е само за една определена общност, чиято културна особеност е да не си плаща, ми да си "взема".
10
1
 
1
 
! Отговори
Г преди 4 години
До Жоа по леко с тоя българин дето ви виновен за всичко и нямал съзнание Ония на запад не са съзнателни защото са се родили такива а защото са припудени да са
9
4
 
6
 
! Отговори
НПО преди 4 години
Не безплатен, а платен от някой друг, който не го ползва. Набийте си в *** цоциалистично-либерастки кратуни, че безплатно не е нищо на този свят.
8
0
 
0
 
! Отговори
baio преди 4 години
mulhaim e do duisburg bace, za mohnheim stava vapros tuka
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубаво си беше,комунизъма,кеф ти всичко.На ви демокрация,и гмо храни,*** втора употреба,армия йок,пресъпления бол,морален упадък,чалга аб-дали
6
1
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Както в Германия, изравнителента сметка идва в средата на април
5
1
 
1
 
! Отговори
Галевитепорти преди 4 години
Дано и в Дюселдорф скоро, че ми писна по 100 ? месечна такса и тоя град е Mülheim an der ruhr рипортерите, и е нормално да е безплатен, защото е пълен с тамагочита и кафяеи и е колкото център на Дюселдорф
4
2
 
8
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ИМА ГРАДОВЕ в чужбина, където водата не се плаща, както у нас.Парите на водата се таксуват в годишния данък към общината, т.е. пак данъкоплатците я плащат. При този вариант се спестяват разходите за водомери, за инкасатори, за служби по фактуриране и т.н. Но бъгаринът, ако не му отчиташ водата, ще злоупоребява, като разхищава.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НЯМА никакви "държавни или общински" пари! Има само пари на данъкоплатеца!" - думите са на Маргарет ТачърПо КомунизЪма обучението, здравеопазването, казармата бяха безплатни. Много обичахме да играем на жмичка. Ние жьомахме, а ЦК на БКП ни "управяха" също безплатно....
2
4
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
"НЯМА никакви "държавни или общински" пари! Има само пари на данъкоплатеца!" - думите са на Маргарет Тачър.Ако градският транспорт стане БЕЗПЛАТЕН, то парите за него ще бъдат пак от нас, данъкоплатците!Безплатно е само сиренцето в капана за мишки!
1
1
 
10
 
! Отговори
Bulgarin преди 4 години
EVALA