От България са, живеят в Германия, но не желаят да се интегрират

За проблемите на една особена група мигранти от България
11 юли 2019 21:12, Елка Василева
186
От България са, живеят в Германия, но не желаят да се интегрират
Снимка: архив, Reuters

Те искат да живеят в Германия, но не се придържат към нейните правила. Защо? За проблемите на една особена група мигранти от България, които очевидно не желаят да се интегрират в Германия, пред Дойче веле говори  Вернер Йостмайер, почетен консул на България в Мюнстер и Северен Рейн-Вестфалия, който има богат опит с българските мигранти.

Поводът е инцидентът в Мюлхайм, където пет деца на 12 и 14 години изнасилиха 18-годишно момиче. Предполагаемите извършители са български граждани.

Част от българските мигранти в Германия принадлежат към турскоезичното и към други малцинства - точно както предполагаемите извършители на изнасилването в Мюлхайм.

Според Вернер Йостмайер основните проблеми са в това, че „тези хора често попадат на недобронамерени посредници или на работодатели. Те им предлагат работа и жилища, но при много лоши условия и лошо заплащане. Тези хора често работят на много-много по-ниско възнаграждение от минималното. Понякога им прибират документите, а заплатите не се изплащат - под претекст, че те трябва да заплатят пътните си разноски до Германия“, казва почетният консул.

Арестуваха 14-годишен с БГ гражданство, изнасилил млада германка

Той обяснява, че тези мигранти имат големи трудности с интеграцията в Германия, много се затрудняват с немския език. „Но те имат проблеми дори и с българския. В редица големи градове като Дортмунд, Гезлзенкирхен и Дуисбург те създават свои общности и прекалено много се изолират“, казва Йостмайер.

Още по темата

Почетният консул пояснява, че тези хора предпочитат да живеят сред свои и така остават затворени само в своя кръг. Не желаят да бъдат контролирани от държавните органи, например от службите за закрила на децата или дори от полицията. Не проявяват дори желание да общуват с германските си съседи и да се включват в живота на гражданското общество. Същото се отнася и до културата или спорта: не посещават курсове, не ходят на концерти или на черква.

По повод информацията, че семейството на едно от заподозрените деца е отказало помощ отСслужбата за закрила на децата, Йостмайер казва: „Такова нещо е неприемливо. Не знам дали Службата за закрила на децата може да предприема принудителни мерки. Ако има такива правомощия - аз бих го препоръчал. Ние не можем да връщаме тези хора в родината им. Те обикновено имат български паспорти и се ползват от свободата на придвижване вътре в ЕС. Но след като това е така - нека да имат добрината да се придържат към правилата, които важат тук. А когато влязат в конфликт със законите, тогава германските власти, включително и Службата за закрила на децата, трябва да имат правото да помагат или да санкционират“, смята почетният консул.

Запитан за мнението му какво може да се направи за по-добрата интеграция на тези мигранти, Йостмайер казва: „Когато става дума за тези турскоезични български граждани с български паспорти, трябва да призная, че нямам някаква магическа рецепта. Такива проблеми има в редица европейски страни. Ето защо вътре в ЕС е необходимо да се хармонизират правилата в държавите, от които идват тези хора, и държавите, в които те се заселват. Тук включвам и ценностите на обществото като равноправие между мъжа и жената, свобода на вероизповеданието, зачитане на човешкото достойнство, спазването на закона, монопола на държавата върху налагането на наказания. Всеки, който иска да живее тук, просто трябва да се придържа към тези правила“, категоричен е Йостмайер.

На въпрос за общите му впечатления от българските мигранти в Германия, сред които има много успешни хора, включително и такива, завършили висше образование в страната, Йостмайер отговаря: „Разбира се, аз познавам много такива българи и дори бих казал, че те са мнозинството. Това мнозинство български граждани, живеещи в Германия, се справя отлично. Те създават свои културни дружества, помагат си взаимно, търсят контакт с другите хора. С тази група мигранти няма абсолютно никакви проблеми“, заключава почетният консул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, който е способен на сексуално насилие, вече не е дете. Да ги съдят по законите за възрастни. Но няма проблем, на практика германците ни натресоха тези либерални закони с цел да накарат малцинствата да си стоят в България. Нека сега си берат последствията. Ако може и нашите последствия, дето ги понесохме заради тях, да понесат с лихвите. Най - добре ще е.
78
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много коректни го давате...-деца,турскоезично и т.н.,...Защо не си го напишете с истинските имена?
77
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже мой ,това Германия ли е ?Напротив ,те са се интегрирали и ви рушат нацията ,държавата и културата .А вие *** такива само да не ви обвинят в нацизъм стоите като *** и ръсите глупости .
76
3
 
20
 
! Отговори
да видят и те преди 4 години
Тези индивиди са от Южна Индия и в родината си са от кастата Шудра. Те са на дъното на социалната йерархия в Индия, но исторически са били наричани "недосегаеми" в смисъл че все някой трябва да върши работата и затова не трябва да се малтретират.По времето на социализма, запада виждаше в тях евентуален съюзник за подривни дейности. Те ги учеха как да източват социалните фондове.След това правоохранителни организации се упражняваха с тях без да носят отговорност.
75
2
 
50
 
! Отговори
... преди 4 години
Работя и живея в Германия от няколко години. Не съм някой висшист и не работя високо платена работа. Работя в склад, но понаучих езика, стремя се да общувам с немци и не съм видял негативно отношение спрямо мен. Всичките ми съседи са немци и се разбираме чудесно. От турски произход съм. Проблемите ги създават ***, както правят и в БГ. Сигурен съм, че е тези ''турци'' описани в статията са турчеещи се ***.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До даЕто за това говорим!Веднага отговор, това говори ниско самочувствие.
73
0
 
6
 
! Отговори
да преди 4 години
това,че ти се мислиш за *** си е твой проблем
72
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапълно съм съгласен!Тука наще българи, родолюбци говорят говорят как другите били скъсани, нямали пари за нищо.....общо взето стигнах до заключението, че българина не стига че е беден но и е ***.
71
1
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
До какво гениално прозрение сами стигнаха германците...
70
1
 
31
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
а стига бе? верно ли не искали да се интегрират?
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ги обвинявате обикновените германци, от тях нищо не зависи.Братовчедка ми е женена за германец и вярвай ми изобщо не ги искат тези същества.Все пак да поясня за Източна Германия, тъй като братовчедката ми се ожени през 88г.Аз съм на 40 и съм женен за полякиня.
68
3
 
22
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Типичен средностатистически германец, облъчен от пропагандата на Меркеловата партия. Него бих го светнала, че тия българи са дошли в Германия да лапат пари и помощи. Не могат да хванат от немската култура, поради простата причина че наоколо няма вече изобщо немци. И не работят, защото няма нужда за да преживеят. Даже ако работят ще получават по-малко, защото истината за работата в Германия е така както го описва, нищо общо с хубавата едновремешна Германия
67
0
 
2
 
! Отговори
дон преди 4 години
До Анонимен Имаш малка грешка ....за како МИЙ да знам английски..
66
2
 
4
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 4 години
Селянино,ти да ти,днес уби ли човек на пешеходна пътека
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интегрирай, стига рева. Покажи колко си напреднал, дойчо.
64
2
 
6
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 4 години
До 96Не ми пука аз съм ***
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ми се правят на улави немците?Много добре знаят за какви хора става въпрос.И че не са българи.И докато са избивали евреите,защото са ги смятали за заплаха за висшата арийска раса и равностойни на тях,то тези другите са ги пращали в концлагерите,защото са ги смятали за по-нисша раса.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДжиПи, германците защо не ви харесват, имаш ли идея, прочете ли статията?
61
2
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
30 години ЕС и разни фондации западни защитаваха въпросните български граждани,съдейки държавата ако случайно някой посмееше да ги въдвори в ред, сега нека те се отправят с тях ;) !!!
60
19
 
13
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 4 години
Само да кажа на БГ-тата,селяни колите със които се гъзареят мутрите ви,на запад ги карат баби и дядовци,и спазват знаци и спират на стоп и спират на пешеходните пътеки и дават предимство и се усмихват и поздравява и СТЕ ТОЛКОВА ДАЛЕКО ОТ ОБЩЕСТВО.Селяни ,бандитите ви откраднаха държавата