От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!

Няма данни за пострадали българи
Обновена: 11 юли 2019 09:39 | 11 юли 2019 09:33, Елка Василева
82
От Халкидики: Силата беше страшна, такова нещо не сме виждали!
Снимка: Reuters

Всичко е започнало около полунощ. „Беше страшна сила, такова нещо не сме виждали“, каза българката Веселина Миту за снощната мощна буря на Халкидики, отнела живота на шестима души.

Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. Повече от 100 души са пострадали.

Още по темата

Всичките 6 жертви са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са загинали, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и  детето й са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво. Две от жертвите са деца – на 8 и на 2 години.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита се очаква да посети днес района.

Веселина Миту каза, че торнадото е минало по брега на Неа Плагия, където се намира тя, Созополи и Неа Потидея.


Именно в Неа Плагия е станал инцидентът с румънката и детето й. Те са вечеряли в таверна, когато покривната конструкция се срутила и ранила жената смъртоносно. Другият инцидент е с караваната, която „беше намачкана от не знам какви сили“, каза Миту пред Нова телевизия.

Българката обясни, че в момента нямат ток, тъй като са паднали два от основните електропроводи, има много паднали дървета и електрически стълбове.

Пожарникарите са реагирали много бързо на сигналите, помагали са на много хора. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали", каза тя.

Над 600 сигнала за помощ са били получени от службите през нощта. Около 80 души са потърсили медицинска помощ в спешните центрове.

Миту каза още, че не е имало предупреждение за предстоящата стихия. „Хора, които са над 80-годишни казват, че не са виждали такива сили да вилнеят из района“.

За момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани, съобщи Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedДобре обясни ми що не се марширува по мост и как толкова лек товар може да събори нещо, което носи къде по-тежки товари. Да моят пример е обяснен и доказан физически, а последствията от промяната на природния баланс в атмосферата и земната *** са само на теория, но все пак... не мисли толкова повърхностно.
27
7
 
19
 
! Отговори
Потрес преди 4 години
До Иван6 човека са загинали, вкл. 2 дечица, а Иван вика - страхотно пресилване и си сипва още едно узо!!!!!!!!!!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedСлънчевият минимум и максимум е на всеки 11 години. Ако погледнеш малко назад в годините, ще видиш, че промяната в климата не е свързана с него.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedАко беше се поинтересувал наистина по въпроса, по който питаш, щеше да знаеш. Явно не те интересува, но държиш да ти отговарят, просто за да спориш...
24
12
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Добре, отговорете ми как човечеството предизвиква тези вълни на земетресения и изригване на вулкани? С въглеродния диоксид? Или пък с дълбоките си / максимум 10 км / сондажи? Това което се случва, не само с климата, но и с вулканичната активност, има отношение повече към космоса и слънцето, от колкото от човешката дейност.
23
45
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами понеже софиЕнци много плюете родното черноморие, просто е модерно да се плюе нещо родно, та ходете по 2 дни да чакате на кулата и после наводнения и урагани в гърция....приятна почивка!.......и междудругото "родното" не е само около бургас....от албена нагоре е рай, ама като сте овцце и всяка година на едно и също се тъпчете на юг.....
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възмутенАктивира се .. Климатолозите от години предупреждават, че с действията си човечеството само допринася за такива природни стихии, ама нито китайците, нито американците чуват. Поне тях да си ги удря, ама какво да се прави.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПо нашете черноморие почти всяка година се случват такива катаклизми ;)(Рибарско селище2014, Китен 2014, около Бургаско 2017г. и това са само около морето) но лошото е, че тяхната сила често е подпомогната от човешката немарливост (Варна - 2014г.)А и тази година не само Гърците имат проблем с бурите и валежите, вече имахме няколко наводнени града, Босна и Херцеговина, Италия, Русия, Япония, Индия и др.
20
7
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
До 19Прочети малко повече за слънчевия минимум и респективно за слънчевия максимум.Като цяло всичките тези "учени" дето им се плаща само ако изкарват хората изцяло виновни за климатичните промени, въобще не взимат предвид активността на най-масивното тяло в слънчевата система, нещото което държи всички планети в орбитите им, електромагнитното му влияние и всичко останало. Хората причиняват полюция и орязват горите, това влияе, но климата винаги е бил променлив и ние не сме чак толкова могъщи
19
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно има жестока смяна на климата!Такава буря не е имало от 1млн.години,и при това придружена с дъжд!
18
4
 
14
 
! Отговори
бръсначът на Окам преди 4 години
9, Хаарп ли? А може би климатичните промени, дето уж ги нямало? Постепенно температурните амплитуди се изострят, ураганите и наводненията се засилват, пустините растат и т.н. Можем да си го обясним с резултатите от изследванията на мнозинството учени, но ако това ни кара да се чувстваме по-добре, можем и да си изберем версията за световна конспирация. Хаарп удря по чадърите на Созополи, а климатолозите ни лъжат за да ни вземат парите. Продължавайте да пилеете енергия и да изхвърляте пластмаса.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17:Колкото и през 2012 стана смяна на полюсите...... Сума книги се продадоха за "уж Новото начало".....
16
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро Земята ще ни изчисти - ще смени полюсите.И *** ще изчезнат,алчни и ненаситни.
15
2
 
54
 
! Отговори
Привет от Халкидики! преди 4 години
Привет от Ситония /Метаморфози/Всяка година се случват тук такива катаклизми. Само след два дни ,няма да има и следа от бурята.Тук се оправят адски бързо. Никой не вини държавата,премиера,кмета и т.н. и не дава акъл като 2 и подобни разбирачи,хващат се и за нула време все едно нищо не е било-раки,узо и рецина се леят,музиката звучи и живота продължава с пълна сила.
14
3
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смешното е как към Гърция има задръствания, нови строги правила за движение, торнада, бури, земетресения, вулкани и цунамита, но все пак никой няма да стъпи на кафявоморието и всички ще отидем там. Глад за българските мутри.
13
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По нашето Черноморие не стават такива работи и климатът е чудесен. Особено в Слънчев бряг. Жалко, че така го о*а*х*а, та се налага да ходим другаде.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минаги са ставали природни катаклизми, откак я има Земята, че сигурно и от преди нея по другите планети.Айде сега - глупави конспирации. Никъде няма гаранция, че природата няма да побеснее. Затова човек се застрахова и си гледа почивката. Каквото стане - останалото без друго не е в неговите ръце.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ЖурналятаСвободата на словото си има граници. Коментирайте, само когато имате какво да кажете, по възможност без нецензурни изблици и обиди на посоки, показващи комплексарщина и инфантилност. Ако е от неосъзнато желание за социален протест, има и други начини, освен замърсяването на пространството под всяка новина.
10
2
 
43
 
! Отговори
До Иван преди 4 години
Иване, къде ги видя тея дето пият узо на избърсаните столчета.Ние сме на първа линия в Никити на средния ръкав, който бил по-слабо засегнат и от сутринта екипирани водолази вадят шезлонги и чадъри от морето.Цяла сутрин се чуват да бръмчат щилки. А снощи беше страшно - по крайбрежната летеше квот се сетиш.Всички гръцки телевизии за това предават.Всеки е излязъл да си разчиства край тях и никой нормален не е седнал да пие.
9
16
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Хаарп в действие ..... Напоследък доста често я активират