След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

Само един наш евродепутат в ръководството на комисия
11 юли 2019 18:00,
60
След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

България загуби още политическа тежест в Европейския парламент, след като бяха обявени ръководствата на 22-те парламентарни комисии, които ще направляват работата на институцията.

В тях има само един българин - евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е избран за четвърти по старшинство заместник-председател в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В миналия парламент България имаше един председател на парламентарна комисия - регионалната, както и един зам.-председател - на правосъдната, които бяха предоставени съответно на Искра Михайлова от ДПС и на Сергей Станишев от БСП.

Новият европейски парламент ще има 22 комисии и подкомисии, които през първите 2,5 г. от мандата ще бъдат управлявани от петима германци, четирима французи, трима белгийци, двама италианци, двама британци, двама испанци и по един евродепутат от Румъния, Швеция и Австрия. Единствената парламентарна комисия, поверена на депутат от Източна Европа, е Комисията за промишленост, изследвания и енергетика, която ще се ръководи от румънката Адриана-Йоана Валеан от ЕНП.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

По партии разпределението дава 7 председатели от ЕНП, петима от групата на социалистите, четирима от либералите от “Обнови Европа”, двама от Зелените и по един от консерваторите и от крайната левица.

Транспортната комисия, която предстои да реши съдбата на транспортния пакет “Мобилност 1”, посочен като приоритет на българските евродепутати, преизбра за свой председател зелената депутатка от Франция Карима Дели, която е виден привърженик на промените, срещу които протестират българските превозвачи.

Още по темата

Част от местата остават непопълнени, след като ЕНП изтегли няколко кандидатури на евродепутати от унгарската “Фидес”, чието членство в партията е замразено и ще предложи на тяхно място други. На места се търси компромис, за да се блокират номинациите на антиевропейските партии, които до момента не са успели да вземат нито едно ръководно място в новия Европейски парламент.

Българските евродепутати са най-много във външната комисия, където членуват Сергей Станишев, Илхан Кючюк и Александър Йорданов и в енергийната, където са Искра Михайлова, Ева Майдел и Иво Христов. По двама българи ще има в комисиите по култура (Андрей Слабаков, Асим Адемов), социални въпроси и заетост (Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели), правосъдие и граждански права (Емил Радев и Елена Йончева), регионално развитие (Андрей Новаков и Цветелина Пенкова) и за петиции на гражданите (Радан Кънев и Емил Радев). По един представител ще има в комисиите за бюджетен контрол (Цветелина Пенкова), транспорт (Петър Витанов), вътрешна търговия и потребители (Андрей Ковачев), правна (Ангел Джамбазки) и сигурност и отбрана (Елена Йончева).

Без български титуляри остават парламентарните комисии за земеделие, рибарство, бюджет, икономически и парични въпроси, екология, обществено здраве и безопасност на храните, международна търговия, права на жените, конституционни въпроси, развитие и права на човека.

Първите заседания на новите парламентарни комисии са насрочени за последната седмица на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
16
 
! Отговори
??? преди 4 години
Къде е Сашо да разпъне палатката, да обяви гладна стачка и да се провикне :"Лош ден за Европейската демокрация"! 🔨🔨🔨С чувство на ирония.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотам стигнаха ГЕРБ, че България членува но има по-малко влияние и от напускащата Англия. ОП увеличиха деоутатите си но и Слабаков и Джанбаски са калпави.
22
4
 
18
 
! Отговори
А защо? преди 4 години
А защо няма председатели на комисии от Полша, Чехия и Унгария и най-вече Гърция? Дискриминация или не се допускат други мнения освен немско-френското? Така си беше и в Източния блок под ръкводството на Москва. Нищо ново! И после да не се чудят германците, че всички ги мразят!
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с такива политици винаги българина е бил в миманса
20
6
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
абе майтапи!..важното е,че подарихме на краварите 1.3 милиарда доларес,нищо че не са в нашия съюз-"ЕС"!...но пък слугите им дърпат конците на нашата "Изстрадала географска територия",така че всичко си е на мястото..
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте, африканци. Пратите Мамун председател в европарламент, тежи колко десет евродепутати.
18
2
 
9
 
! Отговори
до Митко преди 4 години
Недей да умуваш, а се справи с елементарната граматика! Кого се пише "със" например! И още - пише се мЮсЮлмани!
17
1
 
16
 
! Отговори
митко преди 4 години
6.9 -3=3.9млн.упражняващи ментална дейност българи ,които градят бъдещето предимно на своите деца.Но как?Страна разположена на 111 хил.кв.км.със шепа хорица-християни и мюсулмани,които вечно ,са нямали пари и затова управлявани 10 години от един и същ човек със репликата:"Ти ако беше на мойто място,какво щеше да направиш?".Или всички забравиха че икономиката на планетата е въздушен фарс,илюзия и страх,любов и омраза,накратко безсъзнание,сън,мечта.А тези,които мечтаят не са достатъчни като бройка
16
1
 
32
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Да се посмеем със заглавието: "България загуби още тежест в Европарламента." Много ми е интересно България кога и каква тежест е имала в ЕК на ЕС! Само припомнян едно изказване на Борисов: "Това искат началниците в Брюксел". Каквото иска ЕС го получава в България. Вижте Унгария има тежест защото Орбан не играе по свирката на ЕС. А както се казва в старата поговорка: "Камъка си тежи на местото". Унгария тежи като камък България като разреден въздух.
15
1
 
34
 
! Отговори
Петров преди 4 години
БокУ нали обясняваше как Мария Бойкова Борисова Неделчева Гоцеделчевска фон Габриел ще заемме всички възможни ръководни постове щото той я избрал и била от ГЕРБ?
14
2
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Никой не слага рунтави на ръководни позиции в Европа . Там Слабаков та помоли да му направят комисия за анализ на вонящите буболечки
13
3
 
17
 
! Отговори
митко преди 4 години
България.1,4% от населението на ЕС.Смешното продължава.1млн.деца до 15г. по данни на Евростат,половината от които са с ромски етнос,като повечето от децата в бъдещето ще са двуязични т.е.потенциални мигранти.1,5 млн. пенсионери.Мъдростта на пенсионерите е като гласът от миналото,което няма висока вибрация и креативност а само работа,имитация на стадото и тотална консервативност.Близо половин милион младежи от 15-25г,които са с деградирала финансово-правна,сексуална и емоционална менталност.
12
2
 
17
 
! Отговори
Правилно преди 4 години
По-малко права за питеците, че ще "оправят" и Европа, след чудната работа на собствената им територия.
11
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 години
Да не Му се покачи кръвното.
10
0
 
28
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Срамно ,е ,че в ЕС. има робска държава !! Елате да видите как живеят хората по селата и малките градове ,а не само да шпалирате по жълтите павета !!
9
0
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
На ЕС сме му нужни, за да използва" умните и красивите" за обслужващ персонал в техните си държави и да продават второразрядните си *** тук на петорни цени за нищо друго ;) !!!
8
2
 
14
 
! Отговори
тцъ преди 4 години
тука всички се изнежиха и станаха програмистчета. на вагените им трябва някой дето могже да борави здраво с гаечният клюя.германия прави фолксвагени тука правим фолк с ваг*ни.
7
0
 
19
 
! Отговори
game1 преди 4 години
Пичове, трябва да се помолим за нашите депотати - да имат вдъхновение да работят за България! Нали виждате? Просто друго освен молитвата не ни остава! А може и да не е случайно това ;) Дерзайте!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега сериозно с такива хора в политиката какви резулатите точно се очакваха ?
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква тежест?!? само пълнеж като чета именцата - един свестен няма. всички на заплатка пратени за услуги към вожда или към партията. номенклатурчици без никаква идея защо са там и как могат да подобрят живота на българите, добре поне че бюрека е аут, че с неговия английски направо....