Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи

За Източна и Централна Европа това било добре дошло
11 юли 2019 21:00,
266
Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи
Снимка: архив Reuters

Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция в грузинския град Батуми, посветена на 10-годишнината на програмата на ЕС "Източно партньорство", предаде ТАСС.

"Разпадането на Съветския съюз не беше най-голямата геополитическа катастрофа на века [както твърди Владимир Путин - бел. ред.]. Днес в Грузия аз ще заявя силно и ясно: крахът на СССР беше благословия за грузинците, поляците, украинците и цяла Източна и Централна Европа. А също за руснаците", каза той.

Още по темата

По думите му тази година освен 10-годишнината на "Източно партньорство Европа отбелязва 15-годишнината от четвъртото разширяване на ЕС, а също "колапса на съветското господство".

Грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви, че сигурността в Черно море е придобила огромно значение, защото е определяща за сигурността на цяла Европа. Той добави, че Грузия е готова да стане основен партньор на ЕС в тази насока.

В конференцията в Батуми участват над 50 представители на страни членки на ЕС и партньорски държави. Сред тях са еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис, премиерът на Естония Юри Ритас и външни министри на няколко страни, сред които Армения, Полша, Словакия и Швеция.

Програмата "Източно партньорство", стартирала през 2009 г. по инициатива на Полша и Швеция, развива сътрудничеството с бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До На западЖивеят 20г. по дълго от руснаците и заради това пенсионната възраст е по голяма.Ами така е на запад, работят до смъpт, до 80 години скоро ще ги пенсионират, щото кризата все повече се задълбочава, и населението им все повече застарява, нямат млади хора да работят да издържат пенсионерите, затова и внасят араби и африканци.
92
2
 
8
 
! Отговори
танкист преди 4 години
ако при комунизма бяха отворени границите, България вее да я няма
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължителността на живота в социалистическа Куба е колкото в Дания и САЩ, даже някои изследвания посочват, че в Куба живеят по дълко от Дания.
90
6
 
8
 
! Отговори
До комунизъм=бедност преди 4 години
При соца България беше на 26-то място В СВЕТА па БНП/глава от населението, на 8-мо - по "Очаквана продължителност на живота"/САЩ - на 14-то/. Произвеждахме грамадни рубини за лазери, дисковете ни бяха на нивото на Memorex, правехме кораби за ГФР с лазерно кроене на стоманата и плазмено заваряване, правехме джобни калкулатори , когато само в САЩ и Япония се правеха.Нашата селскостопанска продукция се продаваше от Елба до Урал, че и по на изток. Ловяхме риба по океаните и народът беше осигурен
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като сме вече 30 години васали на Запада защо България е първа по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад живеят 5 години повече от Русия а се пенсонират с 20 години по стгари от руснаците.
87
3
 
5
 
! Отговори
танкист преди 4 години
Добре де след 1944 останлия свят да не би да е спрял да се развива?Какво щеше да се случи ако нямаше комунизъм? Ако бяхме се възползвали от плана Маршал например. Сигурно одавна щеше да има завод на Фолксваген например... или на някоя българса барка автомобили.
86
3
 
5
 
! Отговори
На запад преди 4 години
Живеят 20г. по дълго от руснаците и заради това пенсионната възраст е по голяма.И те получават достойни пенсии , а в Русия мизерни.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А капиталистите на запад защо още преди 20 години са направили пенсионната въсраст 10 години повече от пенсионната възраст в Русия дори и след увеличението и което влиза от сила след 2030г, тогава на запад ще работят до 90 години.
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите нападнаха мандричката на дядо ми и му взеха 43 питички кашкавалче, 18 буренца сиренце, 30 гюмчета млекце и 17 менчета масълце.
83
8
 
14
 
! Отговори
Демокрацията преди 4 години
- закрити над 1000 училища в последните 30 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева- всеки пети млад българин безработен
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите взеха на баба ми 17 козички, 5 яренца, 12 овчици, 5 агънца, 6 шиленца, 3 овнета, 7 кравички, 4 теленца, едно биченце, 3 биволички, 1 биволче, 6 прасенца, 1 нерезче, 15 кокошцици, 5 пуйчици, 2 петленца и я изпратиха в ТКЗСто да работи за 30 стотинки на ден.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер и Горбачов имаха важна мисия, те укрепиха Русия. Русия трябваше да мине през изпитанията, защото и е отредено велико бъдеще.
80
7
 
9
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
79
8
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До анонимен 134,Вероятно има нещо вярно в думите ти, но не мисля, че е точно така! Руски форумци твърдят, че след падането на СССР, повечето държави от източна Европа дефакто са се превърнали в колонии на западните държави! С идването на власт на Путин в Русия първоначално е имало някакви индикации, че нещата се променят, но след 2010 повечето индикации изчезват! Конфликта в Украйна всъщност е един скъпоструващ театър, основно заради човешките жертви, които са вследствие от него.
78
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР беше нещо като фашизъм само че червен. Благословия е 100%.
77
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ си знае работата. Лошите се разпадат, следва краварника.
76
10
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До комунизъм=бедност,Май не е чак толкова *** извода! В Русия все още има места като "совхоз имени Ленина"! където още живеят по принципите на социализма! Противно на логиката ти обаче, това е едно от местата с най-добро качество на живот в Русия! Може би това да е случайност, няма проблем, но какво ще кажеш относно факта, че днес комунистите в Русия искат драстично увеличение на минималната работна заплата в страната, а капиталистите от Единна Русия - отклоняват това предложение.
75
8
 
7
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
74
11
 
7
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.