Юнкер остави Румъния и Естония без ресори в ЕК

Новите двама еврокомисари ще струват ?2 милиона на бюджета на ЕС
Обновена: 12 юли 2019 20:25 | 12 юли 2019 20:18,
7
Юнкер остави Румъния и Естония без ресори в ЕК
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остави без ресори в Европейската комисия двамата нови еврокомисари, изпратени от Румъния и от Естония. Кадри Симсон от Естония и румънецът Йоан Мирча Пашку трябва да заменят до края на октомври напусналите, за да станат евродепутати Андрус Ансип и Корина Крецу.

Двамата бяха номинирани от своите правителства въпреки, че Юнкер ги помоли да не изпращат замяна, тъй като до края на мандата на Еврокомисията няма много време, повечето работа е приключена и те няма какво да правят. В писмо до страните членки Юнкер апелира те да икономисат и около 2 милиона евро на данъкоплатците - толкова ще струва наемането на служители за два комисарски кабинета, заплатите на еврокомисарите и доживотните пенсии, които те ще получават за трите си месеца служба.

Страните членки не се вслушаха в молбата, като Естония обясни, че Кадри Симсон, която е бивш икономически министър ще бъде кандидат за еврокомисар и за следващата Европейска комисия.

След като днес се срещна с двамата кандидати за еврокомисари Юнкер съобщи, че е решил да не им дава ресори, тъй като нямало време да навлязат в тях. Досега Естония имаше вицепрезидентско място в Еврокомисията и дигиталния пазар, а Румъния - държеше еврофондовете. Двете портфолиа обаче бяха дадени на словака Марош Шефчович, който освен за енергетиката, вече отговаря и за цифровизацията. Австриецът Йоханес Хан пък прибави към разширяването и еврофондовете.

За първи път в историята еврокомисари са оставени без ресори. Те ще могат да помагат на колегите си в Комисията и да участват в седмичните й заседания, но няма да работят по собствени досиета.

“Председателят реши да не определя специфични ресори на двамата кандидати за комисари предвид малкото време, оставащо до края на мандата. Те ще могат обаче да участват в общите дейности и да участват в екипите по проекти”, съобщи Комисията.

Във вторник Съветът на председателите на комисии в Европейския парламент ще организира изслушвания с Кадри Симсон и Йоан Мирча Пашку, а в четвъртък евродепутатите ще гласуват кандидатурите им, след което те ще бъдат официално назначени от Съвета за членове на Европейската комисия.

Според европейското законодателство всяка страна член на ЕС има свой представител в Европейската комисия. Той се номинира от националното правителство, но председателят на Комисията разпределя ресорите, след интервю с кандидатите. След това те се явяват на изслушване в парламента, който може да ги одобри или да ги отхвърли, както стана с българската кандидатура на Румяна Желева.

При влизането на България и Румъния в ЕС по средата на първия мандат на комисията на Жозе-Мануел Барозу, той раздели вече съществуващи ресори и така България получи защитата на потребителите, а Румъния - културата. Дотогава те бяха части от по-големи ресори, държани от други комисари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Юнкер.Много правилно, браво.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отмъщението на Цезаря
4
5
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Доживотни пенсии за 3 месеца на длъжност без работа! Европейски ценности.Ти чете ли цялата статия? Юнкер е предупредил държавите за този факт и за това не ги е назначил.Големи манипулатори сте!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай ай ай завода на фолксвоген в турцияникой не бръсне народ дето се оставя да го управляват тъ.пи прод.ажницидраги европуйци- за ония от брюксел не чините и пукната пара
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживотни пенсии за 3 месеца на длъжност без работа! Европейски ценности.
1
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябваше Полша и Унгария да остави без комисари нали и без това не изпълняват препоръките на ЕС