Промяната в климата - неизбежна: Най-вече в Европа

Имаме 10 години, за да преструктурираме икономиката си
12 юли 2019 10:51, Петя Славова
50

Има ли причина за зачестяващите екстремни природни явления? Всяка година зачестяват земетресенията, поройни дъждове с много загубени човешки животи.  След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това прогнозира изследване на климатичните промени, публикувано в списание "Plos One". Годишната температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш. Недостиг на вода и проблеми с инфраструктурата очакват европейските градове. Европа, особено северните ѝ части, както и Северна Америка, ще бъдат най-силно засегнати.

"Причината е в нас хората, с това, че продължаваме да помпим атмосферата с парникови газове. Тяхното увеличение се дължи на това, че изгаряме  изкопаеми горива -  въглища, нефт, газ, които грижиливо са складирани в земята в продължение на милиони години", каза в "България сутрин" Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

Още по темата

По думите му, още към края на 19-и век е имало теории, че човечеството може да промени климата, но тогава хората не са си давали сметка какви може да са последиците. Едва преди 30 години стартира безспокойството какво може да причиним на планетата. "Вече сме свидетели на всичко, което става", отбеляза той и допълни, че сме загубили над 50 % от кораловите рифове по света.

"Не бива да се говори в крайности, когато става дума за климатичните промени. Има много спорове в научните среди, но при учените вече има почти пълен консенсус, докато в общественото мнение все още сме свидетели на разделение за случващото се", подчерта той.

По думите му парниковите емисии, които България отделя на глава от населението, не са никак малко, а човечеството има около 10 години, за да преструктурира икономиката си, ако иска да избегне катастрофалните последици. "Не го казвам да плаша хората, а че много бързо трябва да се намерят решения", категоричен бе той.

"Въпросът е колко по-лошо може да стане и можем ли да го предотвратим. Решенията са в ръцете на отделните страни. Ние вече живеем в променен климат. Тази тенденция ще продължи да се увеличава. Скокът от над 2 градуса при температурите може да доведе до куп катастрофи. Покачване на нивото на световните океани, размръзване на вечнозамръзнали почвени слоеве. Ако нещата се изпуснат от контрол, може да наблюдаваме катастрофален сценарий буквално за  няколко години", обясни Кондарев пред Bulgaria ON AIR.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур, ще са в условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

"Мислете за потреблението си, ползвайте по-малко енергия и горива -  това не е призив да се върнем в пещерата. Когато шофираме, в колата ни може да има поне 4 души. Санирайте жилището си, важно е да се намерят дългосрочните решения. Трябва да си дадем повече време за намиране на решения", подчерта още той и допълни, че и нашата страна разработва свой национален план за климат и енергетика като всички останали страни в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
9
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Какви 10 години имаме не повече от 4-5 за глобална реакция. Иначе след това ще бъдем само зрители на случващото се както и сега!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави ми впечатление,че тази година за първи път България ври от див коноп!Такова чудо до сега не е било!Интересно как се е самозасадил!?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До между друготоЗабрави да кажеш и за самолетите дет пръскат :о
22
6
 
11
 
! Отговори
между другото преди 4 години
Само един вулкан отделя повече газове от цялото земно население!Това първо!И второ!САЩ,ЕС И Русия да престанат с климатичните си щуротии с техните ХААРП-и,и нещата ще си дойдат на място!А тоя пишманексперт да прави като вятъра!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Всъщност много добре се знае. Щеше да знаеш и ти ако четеше нещо друго освен днес бг.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека бил уж интелигетно същество ама като чета коментарите не и по тези географски ширини.
19
0
 
8
 
! Отговори
гг преди 4 години
Промяната била неизбежна. Ха добро утро. Всичко се променя.
18
2
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Има много неща които знаем, има доста неща които предстой да научим! Ако ти четеше сериозна литература, а не лековати захаросани конспирации, щеше да знаеш че учените отдавна са установили, че кристалните черепи, в това число онзи на Майкъл-Хеджис всъщност са изработени в Германия през 19 век и реално са фалшиви артефакти.
17
0
 
5
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Абе преди 10 години нямаше ли да се затрие земята.
16
5
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Много добре незнаеш, че нищо незнаеш! Ако беше прочел малко повече, щеше да видиш, че планетата са открити такива неща, за които няма обяснение! Примерно кристалния череп, който е направен с такава технология, с каквато и в днешни дни трудно ще го направят!!!!!!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът върви към самозатриване,което може и да е по-добре!
14
5
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Напротив много добре знаем, възрастта на планетата ни, кога е възникнал и как е еволюирал живота тук. Знаем че в миналото е имало екстремни климатични промени, нашата планета е била ледена пустиня, била е и много пъти по-гореща от днес, знаем че има цикли, знаем че живота е намирал начин да оцелее. Човека е преживял ледников период, преживял е суши, наводнения, колосални вълканични изригвания и т.н. - едно леко повишение на температурите няма да ни убие.
13
0
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Ако живота на земята се затрие ще останат само Боко и Чък Норис - те са безсмъртни
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом за човечеството климатичните промени са сериозен проблем какво правим ние? Свиваме се, ограничаваме се, заменяме прогреса с всеобща деградация, преоткриваме пещерния първобитен начин на живот и т.н.? Имаме разум, защо не го използваме, защо активно не се борим с проблема, защо не впрегнем науката, технологиите и индустрията за контролима по наше усмотрение климата? Знаем кои са парниковите газове, знаем тяхните химически и физически свойства, какъв проблема да ги извличаме от атмосферата?
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята съществува от 4-5 млрд. години! И преди нас е имало цивилизация, която се е затрила! Така и ще стане с нас! Никой не знае преди 2-3 млрд. години какви твари е имало на земята! Една ядрена война и рестарт на живота
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сектански простотии, НПО бизнеса да върви. Какъв точно консенсус има в научните среди? Климатични промени ок, обаче в това нищо странно, нищо неестествено, напротив климата винаги се е променял - това са научните факти. Лъжите на секта шамани като Кондарев, обаче са много - жертвите от природни бедствия намаляват всяка изминала година, земетресенията няма нищо общо с климата, климатичните промени не са толкова резки и няма да доведат до апокалипсис и т.н.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧикънЗа съжаление, не са само горите. По-скоро трябва да се спре консуматорско-келепирския ни начин на мислене. Пречупен и през личния ни интерес и его, става мисия невъзможна.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, добре де! тази тема не се ли "дъвка" вчера тук? Сега същата статия под друго име!!!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е примитивно същество, което подлежи на промяна в съзнанието единствено чрез страдания и апокалипсиси. Всички удобства свързани с технологичния напредък водят до падение в както на самия индивид така и на планетата която обитава. Тази раса е пред свършека си. Защо ли ? Защото се опитват да променят климата, правят ГМО бебета, правят ГМО храна и так.нат. Планетата ще изчисти тази раса и ще продължи да съществува и без нея. Ново вино в стара бъчва не се налива.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според прогнозите на същите "учени", направени през далечната 1976 г., още през 2000 г. в Монтанско, България трябваше да се отглеждат само цитрусови плодове.Толкова за "учените" въпреки които Земята се въртяла.Голяма борба пада срещу т.н. затопляне, за милиарди.