Промяната в климата - неизбежна: Най-вече в Европа

Имаме 10 години, за да преструктурираме икономиката си
12 юли 2019 10:51, Петя Славова
50

Има ли причина за зачестяващите екстремни природни явления? Всяка година зачестяват земетресенията, поройни дъждове с много загубени човешки животи.  След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това прогнозира изследване на климатичните промени, публикувано в списание "Plos One". Годишната температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш. Недостиг на вода и проблеми с инфраструктурата очакват европейските градове. Европа, особено северните ѝ части, както и Северна Америка, ще бъдат най-силно засегнати.

"Причината е в нас хората, с това, че продължаваме да помпим атмосферата с парникови газове. Тяхното увеличение се дължи на това, че изгаряме  изкопаеми горива -  въглища, нефт, газ, които грижиливо са складирани в земята в продължение на милиони години", каза в "България сутрин" Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

Още по темата

По думите му, още към края на 19-и век е имало теории, че човечеството може да промени климата, но тогава хората не са си давали сметка какви може да са последиците. Едва преди 30 години стартира безспокойството какво може да причиним на планетата. "Вече сме свидетели на всичко, което става", отбеляза той и допълни, че сме загубили над 50 % от кораловите рифове по света.

"Не бива да се говори в крайности, когато става дума за климатичните промени. Има много спорове в научните среди, но при учените вече има почти пълен консенсус, докато в общественото мнение все още сме свидетели на разделение за случващото се", подчерта той.

По думите му парниковите емисии, които България отделя на глава от населението, не са никак малко, а човечеството има около 10 години, за да преструктурира икономиката си, ако иска да избегне катастрофалните последици. "Не го казвам да плаша хората, а че много бързо трябва да се намерят решения", категоричен бе той.

"Въпросът е колко по-лошо може да стане и можем ли да го предотвратим. Решенията са в ръцете на отделните страни. Ние вече живеем в променен климат. Тази тенденция ще продължи да се увеличава. Скокът от над 2 градуса при температурите може да доведе до куп катастрофи. Покачване на нивото на световните океани, размръзване на вечнозамръзнали почвени слоеве. Ако нещата се изпуснат от контрол, може да наблюдаваме катастрофален сценарий буквално за  няколко години", обясни Кондарев пред Bulgaria ON AIR.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур, ще са в условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

"Мислете за потреблението си, ползвайте по-малко енергия и горива -  това не е призив да се върнем в пещерата. Когато шофираме, в колата ни може да има поне 4 души. Санирайте жилището си, важно е да се намерят дългосрочните решения. Трябва да си дадем повече време за намиране на решения", подчерта още той и допълни, че и нашата страна разработва свой национален план за климат и енергетика като всички останали страни в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
17
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Спрете да сечете горите и проблемът ще се реши. Ама как да стане като няма желание за борба с мафията.
4
3
 
16
 
! Отговори
Жожо преди 4 години
Знаете ли че абсолютно всички проблеми на човечеството могат да се решат само за 10 минути. Само е нужно всеки да задържи дъха си за 10 минути.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жожоза начало си свали yшанката и така по-рядко ще ползваш климатик.
2
15
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Голям кеф ще е! 10-12млрд души след 30г и затопляне липса на вода! Знаете ли колко ще ми е кеф да го гледам от някое спокойно място! И да гледам как всички дето постоянно от 100г насам ми тръбят, че климатични промени е нямало няма и нямало и да има ги гледам как се трепят те и семествата им в това предстоящо шоу!? Голям кеф ще ми е! Стига моите задни части да са на безопасно място де!
1
9
 
11
 
! Отговори
Жожо преди 4 години
Ако си санирам жилището и спра да карам кола ще се отмени ли глобалното затопляне? И ако няма, защо да го правя?