EK пак ни съди заради качеството на въздуха

Мерките трябвало да се вземат още от 2007 година
25 юли 2019 16:36,
13
EK  пак ни съди заради качеството на въздуха
Снимка: Reuters

Европейската комисия (ЕК) дава България на Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха, съобщи еврокомисарят по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, цитиран от БТА.

"В случая с България става дума за серния диоксид. Дневните и часовите норми постоянно се надвишават в югоизточната част на страната. Става дума за ограничения, които трябваше да се спазват още от присъединяването й към ЕС през 2007-а година", казва Вела.

В Югоизточна България се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в страната.

Още по темата

От Комисията припомнят, че от 2005 г. са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на серен диоксид, които са започнали да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС през 2007 г.

Това е втори иск, който се предявява към България пред Съда на Европейския съюз за неспазване на европейските стандарти за качество на въздуха.

През април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

Иначе в ежемесечния пакет от решения на Европейската комисия, България е предупредена за недостатъчно транспониране на европейските разпоредби в още няколко сфери, предава Агенция Фокус.

Сред проблемните области са тази за цифровия единен пазар, където страната ни не е уведомила за пълното транспониране на правото на ЕС относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения.

Страната ни е предупредена и за налаганите ограничения, в разрив с правото на ЕС, за предоставянето на услуги като ограничението за работа на частните охранителни фирми.

България не е съобщила и за приемането на национално законодателство, транспониращо разпоредбите за признаването на съдебни решения, с които се налагат наказанията за лишаване от свобода.

Европейската комисия е решила да ни предупреди и за това, че не сме приложили правилата на ЕС относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
За качеството на храните, училищата, болниците, пътищата кога?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нщата вече стават трагикокомични , трябва да се махаме от ЕС
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над югоизточна България прелитат най-много самолети за и от най-голямото летище на СВЕТА - "Ататюрк".Да се забранят полетите над България на самолетите от ЕС - най-големите замръсители на въздуха с въглероден диоксид и разни други вредности!Представителите на ЕК - с достъп до страната ни само на велосипеди!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето се шегувахме,че ще въведат и данък въздух,и наглите диктатори от ЕС го въведоха. Тези ще ни ........това,което турците не успяха за цели 5 века.
7
0
 
2
 
! Отговори
Фандък Гаранция преди 4 години
ходете у Франция!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките не са съвместими с евроатлантическите ценноти, трябва да се наложи данък сао за белите хора.
5
1
 
13
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Тия все ни съдят за нещо си...И, както винаги го отнася народа... А, знаят ли ако се затворят тия централи, кво ще стане с тока... Ще преминеме на свещи...
4
3
 
13
 
! Отговори
Държавата преди 4 години
Направо да ни изритват от ЕС но пък от друга страна сме им полезно сметище
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведе "Данък въздух" и замърсителят да плаща. Въздухът да се даде на концесия за 35 години на френско-турски консорциум. Въздухомерите да отчитат дебита и да се спира ценният ресурс на тарикатите, които не си плащат сметките за въздух.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да излизаме от тоя съюз, историята показва, че искат да ни унищожат, а и както виждаме с турция... там инвестират, а нас ни глобяват... то нашите политици са за затвора отдавна, щото работят само за личните си облаги, апартаменти, къщи...
1
2
 
16
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Стабилни сме, стабилни сме.