Германците получават пари за отпуск – кой точно и колко?

Средната брутна сума според статистиката е 1280 евро
14 авг 2019 18:45, Елка Василева
85
Германците получават пари за отпуск – кой точно и колко?
Снимка: архив, Reuters

Работещите в германските фирми обикновено получават и пари за отпуск. Сумата зависи от географския регион, бранша и големината на фирмата. Кой колко пари получава?

Работещите в Германия имат право на минимум 20 дни годишен отпуск, освен съботите и неделите, а работодателите нерядко добавят към тези дни и още. По правило на наемните работници се полагат и пари за отпуск. Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка. Става дума за доброволен жест от страна на работодателя или за плащане по силата на синдикално споразумение, фиксирано в тарифните договори, пише Дойче веле.

В предприятия с колективни трудови договори шансовете да се получат допълнителни средства за отпуск са два пъти по-големи, отколкото във фирмите (обикновено по-малките), в които няма тарифни споразумения. Това показват данните от допитване, проведено от Института за икономически и социални изследвания WSI-Tarifarchiv.

Кой взима най-много пари за отпуск?

По данни на Федералната статистическа служба размерът на отпусканите пари за годишен отпуск е около 1280 евро бруто. Но това е средната сума - разликите между отделните сфери на заетост и отделните региони на страната са доста големи. Сумите, които са най-близко до средностатистическото ниво, се изплащат в строителството, химическата промишленост и търговията.

В машиностроенето и в автомобилостроенето парите за отпуск надвишават средното ниво и са съответно 2358 и 2113 евро. Сериозни парични суми за отпуск получават и научните работници, които са заети с изследвания и нови разработки - средно около 2342 евро годишно. Над 2 000 евро за отпуск получават също и работещите в енергоснабдяването, застрахователните и финансовите услуги.

А кои са "онеправданите" сфери? Най-малко пари за отпуск се получават в селското стопанство, в хотелиерството и ресторантьорството, в библиотеките, архивите и музеите. В държавните предприятия, в сферата на отбраната и на социалното осигуряване няма пари за отпуск, но пък в края на годината служителите обикновено получават коледна премия - един вид 13-та заплата.

На Изток и на Запад

Парите за отпуск зависят и от размера на фирмата. В малките предприятия с не повече от 100 служители допълнителни средства получават малко повече от една трета, в големите - почти 60 процента от заетите. Значение има и регионът, в който е базирана фирмата. В западната част на Германия пари за отпуската получават почти половината от работещите, в източната част – само една трета. Обяснението е, че в източната част на Германия има по-малко големи предприятия.

И полът играе известна роля: пари за отпуск получават близо 50% от мъжете и 41% от жените. Според анализаторите това се дължи на факта, че мъжете по-масово работят в промишлената и в инженерните професии, където има по-големи предприятия, а и заплатите са по-високи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Германияпари за отпуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
2342 евро преди 4 години
средно около 2342 евро годишно за отпуск. Дават. А у нас "работодателите" обясняват, как ако увеличат заплатата с 10 лв и край с бизнеса им, ща фалират горките, живи да ги ожалим. Ама като се стигне до орязване права, сочат Германия. Хайде бе "работодатели", да си сменим местата. Аз искам средно 2342 ЕВРО годишен платен отпуск. Да се почувствам като германците, щом с тях ще ме сравнявате по права.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в България дават ... аванс срещу отпуск, който после ти удържат от заплатата.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше един период от време ,/преди приватизацията на БТК/,когато също даваха известна сума пази при излизане в отпуск.След приватизацията тези благинки,както служебното и специалното облекло също изчезнаха,да не говоря за други социални придобивки.Специалното облекло остана само за мобилните групи,а служебното изчезна напълно
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До германеца си е същияВинаги първи започват и накрая ядат боя!
69
2
 
15
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Чакай да внеса малко яснота че се обажда както винаги в България куцо и сакато. Отдавна мина времето в Германия когато парите растяха по дърветата. За да взимаш тия 3000 евро в Германия се изисква специална професия с висше или стабилен Аусбилдунг. Обикновенните работници данъчна класа 1 взимат около 1400 евро на месец чисто, другото са данъци. И да квартирите са жестоко скъпи, НО парите са достатъчно дори за най-ниската класа и дори остават. Но живота е лек, липсват много от проблемите в България, мизерията, отношението, коректността, много неща са различни.
68
2
 
4
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До Анонимен 70АМА ТРОПАТ НА ГЕЙ ПАРАДИТЕ И ИМАТ ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ. И ОКУПАЦИОННА ВОЙСКА ..... В България също има еднополиви бракове и американска база, но и много здраво дълбоко плиткоумие като твоето!
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев МАНТАЛИТЕ, АМА ТРОПАТ НА ГЕЙ ПАРАДИТЕ И ИМАТ ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ. И ОКУПАЦИОННА ВОЙСКА .
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
о Василев След ВС война България изплаща на Гърция 45 милиона долара репарации при паритет на долара към златото от 35 долара за една унция злато. Това означава, че България изплаща на Гърция над 2 милиарда долара по сегашния курс долар - унция злато
65
0
 
2
 
! Отговори
Панелен Инженер преди 4 години
До ВескоДопълнително, след данъците.
64
0
 
3
 
! Отговори
ss преди 4 години
До Панелен Инженер: Много говориш/пишеш/, ама има да учиш - задължителният отпуск по закон е 21 раб. дни минимум!! Инак гледам само Щоербератори коментират! Ха ха
63
2
 
3
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Панелен инженерТези 1350 допълнително къ, заплатата ли? Щото доста ниско за инженер.
62
3
 
6
 
! Отговори
Панелен Инженер преди 4 години
Аз имам доста обекти и ми се налага често да пътувам. Затова ми се събират повече часове.
61
2
 
8
 
! Отговори
Панелен Инженер преди 4 години
До НоводошлияАми като летя някой ден до Берлин или до Хамбург, правя 11 часа. И си ги пиша. И се събират. В нашата фирма всичко се връща до минута. Ние сме по браншов договор. Няма такива тарикатлъци да ти ги броят след 40ия час. Както казах, ние сме на 35 часова работна седмица.
60
3
 
4
 
! Отговори
Новодошлия преди 4 години
До инжинера ... как докарваш от извънредни като работиш понякога по 6 часа хихи извънредните почват да ги броят след 40 час ... моля поясни ... ти днес не си бил на работа и се чудиш каква да правиш...хихи
59
4
 
7
 
! Отговори
Панелен инженер преди 4 години
Хахахаха някой ми сложил минус. Не вярват! Да продължавам да ви разказвам - работно време 7 часа и 12 минути на ден (35 часа седмично). Плаващо работно време, днес бачкам 8 часа, утре 6. От извънредни часове си докарвам още около 20 почивни дни - стават около 50 дни годишно. Ноември месец - Бонус 13та заплата, Април месец - Gewinnbeteiligung (бонус) между 90 и 101% от месечната заплата. Поздрави от Щутгарт.
58
2
 
6
 
! Отговори
Германия преди 4 години
До Новодошлия до 52Прав си!Въобще не излиза на сметка ако си плащаш сам квартирата, а те са скъпи.Извинявам се предварително че пак ще спомена родата, имам и братовчед който работи в цех за преработване на риба, жена му също работи в Германия, но в друг град.Наемите са убийствено скъпи, но справят се хората.
57
6
 
8
 
! Отговори
Панелен инженер преди 4 години
Не са 20 дена отпуска, а 27. В нашата фирма са 30. Пари за отпуска получавам чисто 1350 евро. Всеки Юли месец...
56
1
 
9
 
! Отговори
само да питам преди 4 години
В България разрешиха ли свободните синдикати ??
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***. Добре бе щом булката печели повече ти не трябва ли да си Steuerklasse-3
54
1
 
2
 
! Отговори
Новодошлия до 52 преди 4 години
Продължение ... само такива като тебе и мене Ausländariiii ги е ят и псуват зощото ние трябва да си плащаме квартирите а получаваме наравно с бежанците 1200 евро... минус квартира хихи около 450-700евро това е истината 10000 евро още смях хихи