Над 20% от работната ръка на Румъния е в чужбина

Половината от румънците от диаспората са с висше образование
19 авг 2019 14:18, Елка Василева
21
Над 20% от работната ръка на Румъния е в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Над 20 процента от работната ръка на Румъния се намира зад граница, а експерти в тази сфера обръщат внимание, че ритъмът, с който страната губи човешкия си капитал, представлява национален проблем, пише в. "Адевърул".

Изданието цитира данни на Евростат, според които през 2018 г. Румъния е оглавявала европейската класация по отношение на лицата в трудоспособна възраст, които се намират в чужбина. Според европейската статистическа служба 21,4 процента от румънците на възраст между 20 и 64 години живеят извън страната.

Този дял значително превишава нивото в страни като Хърватия (15,4 процента), Литва (14,5 процента) или България (13,3 процента), посочва изданието.

Средното ниво за ЕС е 3,9 процента, тоест пет пъти по-ниско отколкото в Румъния.

Вестникът отбелязва, че Румъния е на първо място и от гледна точка на броя на лицата в активна възраст, които живеят в чужбина - 2,52 милиона души, следвана от Полша (1,66 милиона), Италия (1,13 милиона) и Португалия (820 хиляди).

Още по темата

Статистиката сочи също, че около половината от румънците от диаспората имат висше образование, но въпреки това мнозинството от тях работят в сфери, които изискват по-ниска квалификация.

"Адевърул" цитира мнения на специалисти, според които в страната вече се усеща липса на експерти във важни области, включително здравеопазването, образованието, строителството, IT-сектора и други.

Според Мариус Гинча, експерт по обществени политики, със загубата на голям брой висококвалифицирани кадри Румъния губи не само потенциала си за икономически растеж и развитие, но и плаща висока цена в социален план.

Раду Некита, професор в университета Бабеш-Боляй в град Клуж, на свой ред коментира, че "тази статистика представлява на първо място шамар за цялата политическа класа след декември 1989 г.". По думите му противодействието на това явление, което може да се окаже една от най-големите заплахи за румънския народ, изисква радикални промени.

Статистиките сочат, че броят на наличните работни места в Румъния е два пъти по-голям от броя на кандидатите за тях, а основният фактор за кризата за персонал в Румъния е миграцията, подчертава вестникът, цитиран от БТА. Липсата на работна ръка се усеща най-силно в сектори като информационните технологии, където заплатите все още са по-ниски от тези в Европа или в Съединените щати, или строителството, където въпреки въвеждането на някои данъчни облекчения строителите все още предпочитат да работят в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: румънияработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имена и ЕГН не искаш ли? Разходи се до Видин, Русе и виж за какво става на въпрос!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде са тези хиляди българи, които ходят всеки ден във Влашория, дай снимки?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Румъния беше много развита?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е как да е, ако отворите френските или немските сайтове за работа, заплащането за ИТ започва от 200-250 евро на ден до 600-800 евро на ден за по високо квалифицирсните
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българската работна ръка е 20% у нас.Гледайте си в собствената паничка.И статията я публикеувахте преди месец.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 60% от българите в работоспособна възраст са извън България, но това не е проблем за ГЕРБ.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе това герберските слуги само това обсъждат колко е зле Гърция ,как Румания загубила раб. си ръка а къде е България във всички международни статистики кога ще обсъдите....Ние другари всичколози сме последни във всичко от всички макар че Гърция всяка година ги удря ту ураган ,ту пожар, ту наводнения и пак там гърците вземат по 1000 евро пенсия а нашите майки и бащи по 200 лв. пенсия и като бонус ходим да чистим задниците на гръцките старчоци щото сме много добре....
11
2
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
У там си имат своите мутри които не искат да дават високи заплати , но по скоро това е условие на ес , да се поддържа изкуствена бедност за да бягат хората да бачкат в немция и да поддържат тяхната икономика
10
4
 
6
 
! Отговори
Лара къмкитен преди 4 години
Завиждаш ли им на румънските какички.
9
2
 
10
 
! Отговори
az преди 4 години
румънските какичи си бачкат здраво за 300 ойро на час у барцелоната, да не са луди да се върнат в букурещкия катун...
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден хиляди българи преминват река Дунав да си изкарват препитанието в Румъния,обратния Ход е незабележим!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, че съседите са скромни! При нас са повече от 20% гарантирано. И то всякакви от хора от маалите до доктори, инженери, учители...
6
0
 
23
 
! Отговори
И у нас преди 4 години
Икономическият успех по статистика води до това, че половин България се изнесе да работи зад граница. Румънците са 20% да работят зад граница, а при нас 20% не са отишли да работят зад граница.
5
3
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Сега ще почнат румънците да се връщат и с германия е свършено.
4
2
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
вие тях не ги гледайте. те са 18 млн души в момента. имат си работна ръка достатъчно. гледайте тук кой ще работи и как ще се обновят и възродят по-малките населени места и инфраструктура със заводи?
3
2
 
8
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Ами има и една друга причина, а тя е че има много етнически австраунгарци в Румъния, които малко или повече говарят немски. А и Румъния през времето на соца беше в пъти по-изостанала от другите соцдържави, даже и за сравнение с нас. Беше и страшно много затворена. Та сега си наваксват заради тогава.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работната къка е в чужбина, обаче работния Г си е на местото.
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох не, червените форумци ще изпищят сега, как така за Румъния се пишат лоши неща а не за България