Номер едно сме – страната с най-мръсния въздух в ЕС

В борбата с този проблем вървим в обратна посока
22 авг 2019 12:55,
150
Номер едно сме – страната с най-мръсния въздух в ЕС
Снимка: pixaBay

България поведе още една класация сред държавите в Европейския съюз. Страната ни е с най-мръсния въздух и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици.

Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване.

"Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс".

По думи на Петър Киров от AirBG.info няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

"При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми", обясни Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Най-уязвими са децата и възрастните хора.

"Става въпрос за управление на енергетиката на държавно ниво - трябва да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на справянето с екологичните проблеми", смята Петър Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Ще ми точите парите кога цъфнат налъмите! Заминавам завинаги от България! Ще върнете младите от чужбина ама друг път! Ботев и Левски се въртят в гробовете си! Спиш ли спокойно г-н Борисов?
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата не си върши въобще работата и Белена няма да реши нищо, а ще задълбочи проблемие, накрая всичко ще ни излезе солено на наша сметка.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половин милиард долара са парите които трябва да платим за въглеродни емисии от тецовете ни, които са разработка на хитлеристка германия. На Ковачки хич не му пука, той гори всичко за което му плащат.
106
0
 
1
 
! Отговори
Чипът преди 4 години
Дори да е вярно е добре все пак. Да си последен от най-добрите не е никак зле. Със сигурност е 100 пъти по-добре от въздуха в СНГ
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По свобода на словото сме след С.Корея. Аман от тия международни изследвания на учени от бившия реформаторски блок и шоуто на слави.
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина, целяща подготовка на населението за нови такси и глоби.
103
2
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
А някаква връзка към въпросните резултати от въпросното международно изследване? Нещо с кое да подкрепите това което казвате? Така де това нещо което прави разликата между истинска и фалшива новина. Демек фактите. Но нищо не пречи да сте иронични и да критикувате. И преди някой да си помисли че оспорвам твърдението за мръсния въздух в България не сте познали. Ако искате да ви взимат на сериозно и вие трябва да сте сериозни към това което работите. Иначе все тая от вашите добри намерения.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсният въздух в столицата, бе една от основните причини да напусна страната.
101
5
 
9
 
! Отговори
До 119, платенбау преди 4 години
Да, именно. Тогава за кво сме в тоя ЕС 12 години вече? Заплатите ниски, не можем да догоним дори Румъния, туризъм зле, производство - 0, въздухът мръсен, ремонтите с европари калпави? Какво правим? Ми нека си седим селска държава като Сърбия, да си гледаме прасета и домати и никой да не ни казва в какво сме зле. Аман от ЕС вече, какво ни укорява само в това и онова, ми айде да бутне едно рамо, да ни даде пример, да ни прати УМНИ хора да разрешат поне 1 проблем. Кяр никакъв иначе.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този матреал и с този капацитет - толкова. Даже е сюрреалистично. Повече от откровено е.
99
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Не е ли крайно време да се търси отговорност от тия, които спряха и разрушиха 4-те блока на АЕЦ Козлодуй? Кунева-пръмова трябва да бъде съдена за държавна измяна !!! Три от тях можеха да работят и до сега или поне два - и можеше да спрем поне част от най-пушлявите ТЕЦ-ове !!! А АЕЦ Белене защо още дърдорят празни приказки за нея? По първоначален проект тая година трябваше и втория и енергоблок да влезе в експлоатация, ако националният предател бойкоборисов не бе спрял проекта по заповед от САЩ.
98
0
 
7
 
! Отговори
От сърце преди 4 години
С Централите на въглища без филтри на Доган и Ковачки от сърце... Нека ви е.
97
0
 
18
 
! Отговори
платенбау преди 4 години
Има ли нещо в което да не сме номер едно ?убииства катастрофи заплати раждаемост ...завършвам и заминавам за Т2,нека после да ми говорат как требва да се ожениш да отгледаш едно дето и да му завещаеш панелката за да има бъдеще БГ
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източно Европейската провинция на Пакистан се "възобновява"!
95
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Абе най важното е да сме НОМЕР1 - това е важното!! Първи по смъртност първи по бедност първи по нещастия първи по емиграция първи по тъпотия първи по корупция първи по всичко НАЙ ЛОШО ! ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ КЪМ СВОЯТ КРАЙ! АКО НЕ СТЕ ГО ЗАБЕЛЯЗЛИ ,,,ДА ВИ ГО НАПОМНЯ !!
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е то *** при мухобойко
93
3
 
11
 
! Отговори
от хамерика преди 4 години
Като ви заповядаме и хоро ше тропате и ше плащате , че го играете. Не ви увряха *** кратуни кой командва парада. Нали се продадохте на ахмериканците , сега що квичите ?
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой сегааа еее номер еднооо
91
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните пълни журналистически глупости и простотии.
90
12
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 103/ 1Напълно си прав! ООН разпространи информация, че ако температурата на планетата се повиши само с два градуса,човечеството загива! Включително и тези, които искат да има топлоенергия добита от въглища,както и дизелови коли.