След "Гренландия": Да не се подценява безмилостният Тръмп!

Западният печат за напрежението между Тръмп и Дания
22 авг 2019 10:21, Елка Василева
43
След "Гренландия": Да не се подценява безмилостният Тръмп!
Снимка: архив, Reuters

"Интересът на Тръмп да купи Гренландия приличаше на шега. След това нещата станаха грозни", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Започна се със заглавие, което сякаш беше взето от сатиричния сайт "Ониън". След това се отприщи порой от шеги по телевизионните комедийни коментарни шоута и социалните медии. И накрая се стигна до сериозен дипломатически разрив между САЩ и един от отдавнашните им съюзници, пише американският ежедневник.

Когато премиерката на Дания Мете Фредериксен ясно даде да се разбере, че Гренландия не е за продан, Тръмп анулира свое планирано за септември посещение в Дания. Макар и президентът на САЩ отначало да настоя, че визитата му не е имала за цел да обсъжда покупката на Гренландия, при отменянето й той каза, че всъщност е била точно за това.

Още по темата

Вчера Тръмп разкритикува Фредериксен, като каза, че определението й за идеята за купуване на Гренландия от САЩ като "абсурден разговор" е неприятно и неуместно и че тя обижда не само него, но и САЩ. "Тя не казва това на мен. Тя казва това на САЩ. Не може да се говори така на САЩ, поне не и докато аз съм техен президент", заяви Тръмп.

"Това е поредният удар по авторитета на САЩ при управлението на президента Тръмп. Никой лидер, бил той приятел или противник, няма да приема Америка на сериозно. Не става дума само за немислимата идея да се купува и продава територия, сякаш говорим за някоя сграда или игрище за голф. Става дума и за неочакваното анулиране на държавна визита в резултат на напълно предвидимото отхвърляне на тази идея", цитира "Ню Йорк таймс" думите на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО при управлението на президента Барак Обама Иво Далдър.

Датската премиерка Мете Фредериксен заяви, че е изненадана и разочарована от решението на Тръмп да анулира визитата си в Дания, защото тя не иска да му продаде Гренландия, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

В същото време Фредериксен подчерта, че решението на президента на САЩ няма да засегне стратегическото, военно и търговско сътрудничество между двете страни, отбелязва британският ежедневник.

"Гардиън" цитира думите на бившия датски външен министър Вили Сьоундал, че това решение потвърждава, че "Доналд Тръмп е нарцистичен глупак", който не е наясно с основните правила на дипломацията.

В. "Хановерше алгемайне цайтунг" пише в редакционна статия, че всеки, който подценява колко безмилостен може да е сегашният президент на САЩ, е неспасяем и че всички, които не го приемат на сериозно, ги чака изненада.

"Осъзнаването на това би било част от един европейски отговор. Иначе остава само да осъзнаем колко малки сме станали тук, в средата на този континент, след като големите държави вече нямат желание да играят по правилата на стария свят", пише германският ежедневник, цитиран от ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спора не е между Тръмп и дания а между САЩ и дания. САЩ са наш съюзник и ние трябва да ги подкрепим! Вън окупаторите от Гренландия!
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИменно. Всеки хвали САЩ но никой не иска там. Същото като с Русия. Познавам един който в началото на лятото се пребори за зелена карта, мъчи се няколко години. Сега е в Германия. Имаше си проблеми, трудно се измъкна заради отказа. Не знам какво му е струвало, но се спаси, усети се навреме. Чудя му се защо изобщо му е хрумнало да отиде в САЩ.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31При условие, че никой никъде не те чака с погача, и навсякъде се иска по дефолт здраво да бачкаш, да си налягаш парцалите и да не ти знае много балалайката, ти как мислиш?!Скандинавието е по-близо, а и ако говоря единия от езиците, ще ме разберат и в останалите страни...Ако знам някои от скандинавските езици, няма да имам проблеми
27
3
 
4
 
! Отговори
L. преди 4 години
Население 56000 души. Сега и ако имаще посолство на САЩ там, че да спретнат една грендландска пролет! Ама няма. То и "пролет" и "Гренландия" в едно изречение не звучи.
26
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросче: Ако знаете и 2та езика, а утре ви предложат, в срок от 5 мин да решите какво искате, безплатна зелена карта автоматично и същата работа в САЩ, или автоматично разрешително за работа в Дания, пак на същата работа, какво ще изберете. + САЩ - Дания?
25
7
 
8
 
! Отговори
Брада преди 4 години
Доналд Тръмп е много наясно с дипломацията и точно затова играе така, щото му е пределно ясно, че всички в Европа сте едни пумпали и сте на върха на дулото на САЩ и техните банкери. Сами сте се нагиздили така, затова и ви умножава по нула. Не му дреме за дипломацията ви, неговата е "каубойска" дипломация - има пушка има мангизи, а вие му лижете д-то и нямате собствена политика. Санкциите му спазвате ли? Да. Долара му ползвате ли? Да. Слушкате ли в НАТО? Да. Е, кво искате бе европейски клоуни?
24
3
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЦЕЛИЯТ СВЯТ ТРЯБВА ДА ОБЕДИНИ УСИЛИЯТА СИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ДОЛАРОВАТА ДИКТАТУРА НА ПИЛИГРИМИТЕ -СЕМИТИ - ЦИОНИСТИ -"БАНКЕРИ" !!!! НАЙ УМИТЕ / НО ***/ -СИ ПРЕДАВАТ КОНТРОЛА НАД ЕКВИВАЛЕНТИТЕ "ПАРИ" ЕДЕН НА ДРУГ /КАТО СЪС СОРОС -ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАЛАВЕРА -С "ХОДА "НА ВАЛУТИТЕ В ЛОНДОН !!! КРАЙНО НУЖНА Е ДРУГА СВЕТОВНА ПОЛИТИКА ЗА ЕКВИВАЛЕНТИТЕ В ПАРИ - В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ САМОИЗБИЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ СТРАХ И ЛАКОМИЯ !!!!!!!!!!
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичо Дончо, що се тормозиш с този леден остров, вземи нас.Технически сме ви вече васали, окупирана територия, трябва само юридически да се изпипат нещата.Не станахме 16-та република, но 52-ри щат сме си почти станали.Тогава ще ни върнете парите са осемте еф-ки, че нали ще сме си едно.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 26 явно историята на нищо не ви научи.България някога беле с Франция Германия и Византия една от суперсилите а сега е нищо.Защи е така ми защото я напъна див национализъм гарниран с тон обиди и регионални воини срещу всичко различно от нея а накрая и отделни части от България взеха да развиват национализъм да се мислят са народи и да се отделят под влияние на същите вресливи нацисти като сега.Резултата беше 5 века робство сега работите за нови пет.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 25 целия щото като е чужда територия вече и с родините се приключва и с федерирането и със всичко.Ще мине май не толкова много време колкото мисля и любимите ви неофашистки юнаци в стил Орбан и Салвини ще разединят ЕС дотолкова, че няма нищо на наднационално ниво да може да се координира и ЕС ще стане куп колонии на външни сили но с голямо нелепо национално самолувствие.Неолибералите с нелепата си икономическа политика к нацистите с нелепата си вътрешна и външа политика ще са виновни за това.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то и при нас така стана турците искаха да купят България преди векове ние отказахме и те си я взеха сами.Тръмп върши поне едно полезно нещо взе че събуди разединения и вечно заврян в *** вътрешни конфликти ЕС.Докато ЕС се занимава с цепещи се републики крещящи нацистки клоуни и родини, със разни нива на суверенитет и разбира се тон безполезни бюрократи колониалните империи Русия САЩ и Китай се целят вече и в него и се канят да му решат проблема с родините и федерирането като го окупират
19
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ако бе поискал да купи България нямаше да има никакъв проблем. А той се цели в ледовете щото знае, че скоро ще се стопят и ще се открие доста земя и то девствена. Екак щяха да бъдат щастливи нашите управници ако бе купил България. АМА....
18
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Л*уд изяжда и 5 зелника,стига да има кой да му ги даде".Ами не ползвайте долари и ще се отървете от американския диктат!Еврото е достатъчно стабилна валута,за да се ползва за всичко.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До западняк европеецЗабравяш че той е приятел и на Путин, за какво подмосковие говорим.На всичките си съюзници им пика в устата, обаче с диктаторите е пръв приятел.САЩ са мерило в нашето съвремие и за съжаление в момента имат супер некадърен президент.Напомня ми на филма Идиокрация, там президента беше бивша порно звезда.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но той само е поискал в бъдеще да си построи хотел в стил небостъргач щом като показаха вариант на проект в някоя част на острова за което се е надявал да закупи терен за целта на таз цена.
15
10
 
4
 
! Отговори
западняк европеец преди 4 години
Няма смисъл да купува Грендалния, да купи Подмосковието, много по-евтино ще му излезе. Ако *** не искат да продават да се нахлуе с армията и да се освободи територията за да може да се започне още догодина със строителството на Тръмп - кулите.
14
2
 
10
 
! Отговори
бай Тръмпи преди 4 години
Няма ли някой да каже на този човек че се е самозабравил.Обтегна отношенията си със съюзниците си от ЕС, обаче с ония *** от Северна Корея е пръв приятел.Какво иска да докаже този ***, все още света се чуди.
13
4
 
16
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Тоя Тампон се взе много насериозно. Има са за Господ. Аре по кротко Путин да не ти дърпа ушите
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да е лошо да купи острова. Щом си плаща това е демокрация. У нас едни купиха за 1 $ цели предприятия и никой не ги спря. А човека ще си плати точно.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания не беше ли членка на великия ЕС? Къде е този ЕС, за да защити Дания?-----------От какво и как да я защити?Да я защити, че Тръмп си отменил визитата?Да го хванат и да го накарат насила да ги посети?