Защо Гренландия? Тръмп се бори за надмощие на САЩ в Арктика

Той умее да смята, бори се за огромните богатства там
22 авг 2019 18:30, Елка Василева
76
Защо Гренландия? Тръмп се бори за надмощие на САЩ в Арктика
Снимка: архив, Reuters

Огромни богатства дремят в Арктика. Доналд Тръмп добре знае това и иска да наложи лидерската роля на САЩ и в този регион на света. Елиминирайки съперници като Русия и Китай. Дойче веле публикува коментар на Оливер Залет.

Тръмп изобщо не вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност. Затова пък топенето на ледовете в Гренландия явно истински му е легнало на сърцето. И това не е случайно. Зад Гренландия е разположена Арктика - сиреч един от малкото все още неусвоени от човека региони в света, при това с огромен икономически потенциал.

Явно е, че президентът иска да купи Гренландия заради природните ѝ богатства. А поради климатичните промени и топящите се ледове те съвсем скоро ще станат и по-лесно достъпни. Това знае дори и човек като Тръмп, който не понася да се говори за промените в климата. Той обаче не крие, че САЩ се борят за лидерска роля в световната надпревара за Арктика.

Става дума за геополитическото надмощие на САЩ

Претенции към Арктика предявяват не само граничещите с нея САЩ, Норвегия и Дания, но и Русия, та дори и Китай. Пекин не разполага с арктическа територия, но предявява претенциите си към полярната област недвусмислено, като нарича себе си "близка до Арктика" държава.

Още по темата

Ясно е, че в случая става дума не просто за закупуване на земя. В надпреварата за полезни изкопаеми и морски пътища си личи битката между старите и нови хегемонии за пренареждане на световния ред. Доналд Тръмп се бори за американско надмощие в Арктика - ни повече, ни по-малко. И се опитва да елиминира съперниците Русия и Китай.

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит. Дания тогава отказва. Отговорът и днес е едно учтиво „не“. Един поглед към историята показва, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане.

Тръмп поставя под въпрос следвоенния ред

Само че от 1946 година до днес са изминали не просто седем десетилетия. С решаващото участие на САЩ след Втората световна война бе формиран и следвоенният ред. Днес членството в НАТО обвързва западните държави със САЩ - в това число и Дания. Общият военен съюз доскоро беше гарант на мира и мултилатерализма.

Китай обаче оспорва водещата роля на САЩ в света, за което допринася и самото поведение на Доналд Тръмп. Защото от идването си на президентския пост той подкопава основите на западните съюзи, опитва се да разедини ЕС, поставя под въпрос НАТО, търси близост с деспоти и избягва старите партньори на САЩ в Западна Европа. Офертата към Дания може да изглежда като нарушаване на едно табу - но тя добре се вписва в светогледа на американския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
5
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Явно Тръмп все още си мисли, че целият свят е населен с индианци.
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде си тръгнал да сравняваш високия датски стандарт на живот и спокойствие с мизерното долнопробно американско живуркане бе шушляк? Изпотрябвало му на някой да се присъединява към полумаймуните.
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се окаже накрая, че населението от 56 000 души единодушно е решило да се присъедини към САЩ и Дания да си остане с празна торбичка. Щото и това го има в зара - справка Крим.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Що па мислиш че там никой не се оплаква."Написал съм ПОЧТИ никой. Ех, как удобно се прескачат някои думички, само и само да кажем нещо. Чети внимателно и ще ти стане ясно.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той може да иска да купува ,ама трябва да има и кой да продава. Освен туй с тия пробити долари накъде? Абе, не им се получават напоследък нещата, ама нека пробват
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко трябва да се реши на референдум,а,на него всичко може да се случи!Имаше коментари защо ЕС не защитава Дания?!Брюксел,не защитава територия която не е в ЕС.Гренландците усещат ,че не им отърва квотите за риболов и на референдум гласуват ,да излязат от ЕИО ,което става през 1982г.Така ,че не се знае какво е в главите на инуитите ,когато става въпрос за пари!
59
1
 
6
 
! Отговори
Политико преди 4 години
В статия на Политики току що прочетох,че републиканците организират подкрепа и събиране на пари за закупуване на Гренландия. Аз предлагам дайте ние европейците да си организираме едно събиране на кинти па да си купим Аляска поне ще я опазим от оранжерия шизофреник.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Датчаните ще сгрешат ,ако не приемат офертата на Тръмп,като се договорят за стотици милиарди евро!Сегашното положение не е много от полза на Дания.Островът преди десетина години си извоюва още по-голяма автономия,като единствено,Гренландия няма право на самостоятелна външна политика и отбрана,и затова ще получава субсидия от над550млн.на год.Във военно отношение острова е американски,базата в Туле е най-голямата извън САЩ.
57
0
 
0
 
! Отговори
Тъпотия преди 4 години
Пиша за последните два коментара.Абе вие сериозно ли ?
56
2
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 49 Що па мислиш че там никой не се оплаква.Няма обществен строй дето да се харесва на всички . На всякъде има мърлячи, дето не се харесват , ама държавата им виновна.
55
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Че това е пределно ясно. Друго си е бизнесмен като Тръмп да управлява държава. Има нюх. Нашата бизнесменка Нинова и тя става за президент , ама на , нещо не и върви.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Супер коментар! Браво!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Кои са тия някои? Не ги виждам кои са. Не вярвам някой да иска да продаде себе си за каквито и да е пари. Още повече да угажда на чичо Тръмпи. Субсидии или не, никой не е луд да се откаже от Гренландия защото тя е е източник на огромни природни ресурси,то е ясно защо чичо ламти за тази територия.И тези, които живеят там трябва да са луди да му я дадат, защото скоро от Гренландия няма да остане нищо - и като природа, а и те самите ще изчезнат. Разбирате за какво говоря
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Затова някой датчани призовават ,да се освободят от това бреме."Кои някои датчани? Умствено изостаналите ли? А Тръмп защо иска да я купи Гренландия щом е "бреме"? Иска да се обременява той ли? Или иска бремето да е за американците, вместо за датчаните?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препоръчвам филма "Pioneer" (2013 година излезнал). Филмът е вдъхновен от истински събития. Поне така казват. Но съм склонен да повярвам, понеже исторически погледнато наистина така се развиват нещата и в крайна сметка, благодарение на това, че норвежците сами разработват природните си богатства, днес са една от най-богатите нaции на света.Гледайте филма и ще ви стане ясно защо американците искат Гренландия.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49 Не знам какво ползват от Гренландия,до сега само се набутват с 560млн. евро субсидии годишно!Затова някой датчани призовават ,да се освободят от това бреме.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49това в Дания не е комунизъм, а си е капитализъм. Всичко е скъпо и е с пари. Това, че богатите плащат високи данъци не е комунизъм, а социал демокрация. При комунизъм въобще няма да има пари, заплати и данъци.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятелството си е приятелство но сиренето си е с пари. Ако Гренландия се продава изобщо, китайците биха платили най-висока цена. Датчаните са известни като "скандинавските евреи" - не можеш да вкараш ГЗ им космически лъч, цепят стотинката на 2. Маат *** като ненормални в дъжда, за да не харчат пари за коли и бензин. Не е познал Тръмп, че може да купи от тях нещо на далавера.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"$5 трлн, и то в злато, и то накуп."Малко е. Какво да ги правят и без това бе, братле? Датчаните реално погледнато живеят в комунизъм. Обаче от истинския! Имат си всичко, социалната им система е добра, заплатите им добри, пенсиите добри, здравеопазване добро. Там почти никой не се оплаква. А и на всичкото отгоре и образованието им е добро и са достатъчно наясно какво могат да ползват от Гренландия. И да осигурят даже и пра-пра...-пра-внуците си. А не само едно злато или едни цифри в компютър.
46
1
 
2
 
! Отговори
Поручик Лукаш преди 4 години
Що бе, на тоя свят всичко се продава - въпрос на цена! И тъй като обикновено продавачът определя цената, може датчаните да се съгласят с Тромпета, но - на цена (примерно) $5 трлн, и то в злато, и то накуп.Разговорът ще приключи веднага.