Brexit може да доведе до независимост на Шотландия

Той настройва Шотландия против Англия
6 сеп 2019 19:15, Елка Василева
27
Brexit може да доведе до независимост на Шотландия
Снимка: архив, Reuters

Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че с това въпросът е уреден: натрапчиво суровият район, където британското кралско семейство прекарва своите ваканции в обширното си имение Балморал, е готов да остане с Англия, Уелс и Северна Ирландия в Обединеното кралство, управлявано от Лондон.

По-малко от две години по-късно обаче дойде референдумът за Brexit и макар че Обединеното кралство гласува за излизане от Европейския съюз, шотландците се откроиха като най-големите несъгласни. Шотландия не само гласува с огромно мнозинство за оставане в ЕС, но и беше единствената от четирите части на Обединеното кралство, в която нито един избирателен район не гласува с "Да" за напускане, пише Асошиейтед прес.

Просто казано: Шотландия е теглена до голяма степен против волята й към икономическо страдание, каквото много от нейните жители се страхуват, че ще настъпи на 31 октомври, когато се предвижда да влезе в сила белязаният от безпорядък развод, много вероятно без споразумение, което да смекчи очакваните удари за предприятията и домакинствата.

Недоволството от Brexit и машинациите в Уестминстър, които тласкат Великобритания все по-близо до напускане без сделка, се усещат толкова остро в долините и закалените от времето градове на Шотландия, че независимостта отново се връща като тема.

Още по темата

След Brexit Шотландия отново може да се превърне в главоболие за този, който е на власт в Лондон, независимо кой е той.

Вместо да бъдат приковани към една отслабена и изолирана Великобритания, каквато те подозират, че може да стане тя, защитниците на шотландската независимост шумно настояват за нов референдум, който да позволи на района да придобие самостоятелност и вероятно дори отново да се присъедини към ЕС.

Дори някои от тези, които гласуваха против независимост, убедени, че Шотландия ще бъде по-добре като част от Обединеното кралство, променят мнението си.

Директорът на изследователския център "Риформ Скотланд" Крис Дирън е гласувал с твърдо "Не" през 2014 г., определяйки идеята за разпадане на съюза с Британия като "напълно странна" и "почти немислима" в своите политически коментари по онова време.

С наближаването на Brexit тонът на Дирън се променя.

"Още не съм на етапа, при който да кажа, че бих гласувал с "Да", но това определено не е немислимо", казва той. "А по мои наблюдения има доста хора, които познавам, също гласували с "Не" през 2014 г., които макар сега да не са решени да гласуват с "Да", са отворени за обсъждане."

Той добавя: "Ако Шотландия е независима през 2025, 2030 г., мисля, че Brexit  съвсем очевидно ще е главната причина за това . . . Той настройва Шотландия против Англия."

Но шотландците, които искат втори опит за независимост, няма автоматично да получат такъв. Британското правителство многократно е отхвърляло тази възможност, заявявайки, че шотландците са казали своята дума и че второ гласуване може да увеличи разцеплението в страната, която и без това е разкъсвана от поколенчески, регионални, политически и икономически разделения заради Brexit.

Твърдата преговорна тактика на британския министър-председател Борис Джонсън, откакто зае поста през юли, заменяйки Тереза Мей, след като тя не успя да получи подкрепата на парламента за своята сделка за Brexit с ЕС, според някои шотландци навежда на мисълта, че е изключително малко вероятно той да се съгласи.

Джонсън предприе стъпки за прекратяване на работата на парламента за част от оставащите седмици преди излизането на 31 октомври, намалявайки възможностите и времето на депутатите, които искат да спрат хаотично напускане без сделка. Критиците на Джонсън го оприличават на диктатор, а маневрите му - на преврат.

"Вие демократ ли сте или не? Уважавате ли волята на шотландския народ или не", каза депутатът Иън Блекфорд от проевропейската Шотландска национална партия, обръщайки се към Джонсън, след като британският парламент отново се събра във вторник в Лондон.

"Шотландският народ не гласува за Brexit. Народът на Шотландия не гласува за Brexit без сделка. Той не гласува за партията на торите и определено не гласува за този министър-председател", добави Блекфорд по време на бурните дебати.

Подобни настроения намират отглас сред поддръжниците на независимостта на север от неоткрояващата се, отворена граница с Англия, забележима единствено заради пътните знаци, които обявяват "Добре дошли в Шотландия" на английски и на шотландски келтски.

Актьорът Гилкрист Мюр в Единбург казва, че винаги се е чувствал шотландец, а не британец и отдавна разглежда знамето на Великобритания като "символ на потисничество".

За едно от своите по-редовни професионални изпълнения Мюр се облича в метална ризница и кожени дрехи като сър Уилям Уолъс и разказва на туристите как шотландският герой на независимостта от 13 век е победил английските нашественици в битката при Стърлингския мост през 1297 г. По-късно Уолъс бил екзекутиран в Лондон през 1305 г. - обесен, изкормен и обезглавен като предател на английския крал Едуард Първи.

Мел Гибсън изигра ролята на Уолъс във филма "Смело сърце" от 1995 г. Мюр, който позира за снимки на туристите с дългия си меч, заимства знаковия вик на Гибсън от филма, изревавайки "Свобода!"

Но извън костюма, разговаряйки на по бира в единбургска кръчма, той е доста песимистично настроен към евентуална промяна в позицията на Уестминстър.

"Все едно съм пътник в кола, която е извън контрол, а шофьорът е излязъл и трябва да кажеш накъде отива колата. Точно такова е усещането в момента. Парламентът е похитен. Ние нямаме думата. Шотландия няма глас", казва той.
"Във всяка друга нормална демократична страна или ситуация бих си помислил - да, има голям шанс за някакво придвижване в тази посока, но при сегашното състояние на нещата, дори това да беше волята на народа, нямам много вяра."

Други обаче се готвят за нови усилия, насърчени от проучванията, които предполагат, че Brexit и особено напускане без сделка може да укрепи каузата на независимостта. Оставката през август на лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън, която посочи семейни причини, лиши противопоставящия се на независимостта лагер от един от най-популярните му водачи.

Шотландски знамена - с бял кръст на син фон, са окачени във и пред спиртната фабрика, в която Дейл Маккуин вари джин. Шотландската лидерка Никола Стърджън, която защитава призивите за втори референдум за независимост до 2021 г., откри неговата нова фабрика тази година в Калъндър, с великолепни изгледи към околните скали.

Маккуин казва, че се надява да може да вложи приходи от своя бързо разрастващ се бизнес в кампания за втори референдум.

"Аз съм голям оптимист, че Шотландия ще бъде независима страна", казва той. "Надявам се и се моля за това. Мисля, че това (Brexit) е от полза за каузата на независимостта просто защото имаме нещо, което е наложено на страната. Ние не сме гласували за него."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
NN преди 4 години
Лошо, лошо, много лошо, петролните находища са в Шотландия!
22
0
 
13
 
! Отговори
pipo преди 4 години
След Brexit Великобритания ще се разпадне! Ирландия изчаква да атакува за така жадуваното обединение със Северна Ирландия. Шотландия е в нисък старт и чака началния сигнал. ЕС не е нищо добро, но е по-добрият вариант. Американците дебнат от засада да разцепят съюза. Кой ще успее се пита в задачата?
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свобода за Шотландия от многовековното британско робство!!!Да живее Шотландското уискииии!!!
20
7
 
12
 
! Отговори
42 преди 4 години
ЕС Е ИНСТРУМЕНТ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ С ЦЕЛ УНИЩОЖАВАНЕ НА БЕЛИТЕ НАРОДИ В ЕВРОПА, СМЕСВАНЕТО ПОМЕЖДУ ИМ, КАКТО И С ПРИМИТИВНИ ПРИШЪЛЦИ С ТРЕТОРАЗРЯДНО НИВО НА ЕВОЛЮЦИЯ, Т.НАР. БЕЖАНЦИ. ВТОРИЯТ ИМ ВАЖЕН УДАР Е ИЗКОРЕНЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ВАЖНИ ХРИСТИЯНСКИ ТРАДИЦИИ ОТ БИТА И МИРОГЛЕДА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ, ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В НИСКОПЛАТЕНИ КОНСУМАТОРИ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ МАТЕРИАЛНИ БЛАГА, ИЗГУБВАНЕ НА ДУХОВНОСТТА ИМ И ПРЕДРЪЩАНЕТО ИМ В АТЕИСТИ ОТ НЕОПРЕДЕЛЕНА НАРОДНОСТ, ПО ПОДОБИЕ НА КОЛОНИАЛНИТЕ ТЕРИТОРИИ.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До16. ЕС не е целия свят. Но ЕС се задушава от свръх продукция и му трябват нови територии. Такива са на Изток от България. Като Украйна, Грузия, Армения, Беларус.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До5. Какви те ке зе се та пише, че има в ЕС. В ЕС никога не е имало ТКЗС. Дори в Югославия не е имало. В Унгария и Полща съко. Германия е най развитата земеделска държава в Европа.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и така брекзита ще стане референдум на столетието.
16
12
 
6
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
До AzБрекзит беше предизвикан точно от финансовите институции. Те имат най-голям интерес от откъсване от подтисничеството на бюкселските бюрократи, които диктуват финансовите и търговски правила под диктовка на двете най-големи икономики в ЕС (Германия и Франция). Отделно фармацевтичната индустрия на Великобритания, силно експортираща има огромен интерес от брекзит. Този референдум не беше просто приумица а добре замислен и изманипулиран ход! ЕС не е целия свят...
15
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЕТЕЛЪР СИСТЕМАТА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ В ИНТЕРНЕТ КОЕТО Е НЕЩО КАТО БАНКА И ИЗДАВА КРЕДИТНИ КАРТИ ОБЯВИ, ЧЕ ИЗЛЕЗЕ ЛИ БРИТАНИЯ ОТ ЕС ЩЕ СИ СМЕНИ СЕДАЛИЩЕТО В ИРЛАНДИЯ КАКТО И , ЧЕ НОВИТЕ ИМ КРЕДИТНИ КАРТИ ЩЕ СА ВЕЧЕ ОТ ИРЛАНДИЯ!НЕ СЪМ НАПЪЛНО НАЯСНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО БРИТАНИЯ НАПУСНЕ ЕС НО НЕ СМЯТАМ, ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ ПОЛОЖИТЕЛНО :D
14
3
 
24
 
! Отговори
Уилям Уолас преди 4 години
Когато най-после Шотландия е независима и свободна моят прах ще намери покой!Да живее независима Шотландия!
13
3
 
23
 
! Отговори
Az преди 4 години
Шотландия трябва да остане независима след Брекзит,а Англия да се разпадне на анклави. Самите англичани искат разделение и изолиране. В момента всички големи финансови институции напускат острова и най- вероятно ще се установят в най- стабилната в политически и икономически аспект страна в Европа- Германия. Ако искате да правите пари се насочете към Германия или съседните държави. Англия ще се превърне в страна от трети свят, страна без бъдеще!
12
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЕРМАНИЯ ВНАСЯ ПО 200 МИЛИАРДА ЕВРО В ЕС ЗА 7 ГОДИНИ ЧЛЕНСКИ ВНОС А ПОЛУЧАВА ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС 100 МИЛИАРДА ЕВРО! 100 МИЛИАРДА ЕВРО ЧИСТО ЗА ЕС ОТ ГЕРМАНИЯ !!ГЕРМАНИЯ САМОСТОЯТЕЛНО ИЗДЪРЖА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕС КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС СПРЯМО ЧЛЕНСКИЯ ИМ ВНОС!!!ДОКАТО ГЕРМАНИЯ Е ЕС ИМА КРЪВ ДА СЕ ПИЕ ОТ ТАМ!!МАХНЕ ЛИ СЕ ГЕРМАНИЯ ТОВА Е И КРАЯ НА ЕС В ТОЗИ МУ ВИД!---БРИТАНИЯ ИСКА ДА ОСТАНЕ В ЕС ЗАРАДИ БЕЗМИТНАТА ЗОНА И ФИНАНСОВА И ТЪРГОВИЯ КОЯТО Е 90% ОТ БВП НА СТРАНАТА.
11
6
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 2ЕС ДОВЕДЕ ДО ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ В РУМЪНИЯ КОЯТО БЕШЕ САМО С 10% ПО ВИСОКИ ДОХОДИ КОГАТО ВРЕМЕ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ В ЕС!! СЕГА РУМЪНИЯ Е С ДВОЕН СТАНДАРТ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ!!!НО В РУМЪНИЯ КОМУНИЗМА Е 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО А НАСЕЛЕНИЕТО Е В ПЪТИ ПО-УМНО ОТ НАШЕТО ДЕТО ПРЕИЗБИРА БОРИСОВ ЗА 5ТИ ПЪТ СЛЕД КАТО БОРИСОВ РАЗОРИ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!
10
4
 
24
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
На Джонсън шега му се струва Brexit без сделка, но и той като Фараж ще ос...ре пейзажа и ще се изхлузи по тарлъци.
9
1
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
Не е вицБРЕКЗИТ КАТО ГЛАГОЛКазват, че от безкрайните преговори между Великобритания и ЕС за сделки и без сделки английският Брекзит неочаквано се появил в руския език, и то като глагол брекзить.Употребявал се в случай, че в къщата ти е дошъл досаден гост, който е изял, изпил всичко, скарал се е с домакините, напсувал ги е Обещава, че всеки момент ще си тръгне, а пък няма такова намерение седи и допива, каквото е останало по чашите.За такъв гост вече на руски се казвало: он сидит и брекзит!
8
7
 
9
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Шотландия няма интерес от Англия, те държат петрола, а не получават достатъчно финансиране. След независимостта на САЩ Англия нахлуват и палят Вашингтон, като ги карат да подпишат, че дължат интерес завинаги, в Англия всички могат да живеят на социални без проблем. Много са крали. А ЦРУ е подразделение на МИ-6. Англия няма да фалира никога, но ще остане значително по-малка като територия, което не е голям проблем.
7
3
 
8
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
А тези помощи които трябва да осигуряват евтина продукция на европейския пазар всъщност се изнасят за Африка за да се продават на по ниска цена. Веднъж ЕС ти плаща помощи, втори път препродаваш в общноста на самия себе си чрез подставени кухи фирми и изнасяш същата продукция в Африка на по ниска цена и какво се получава, европейския данъкоплатец плаща на текезесетата в ЕС а всъщност храни африканците да им е по еФтинко а печалбата отива в частния джоб. По тошово време беше същото, БулгарЕкспорт
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земеделието и животновъдството на Запад работи на загуба и получава държавни субсидии. Колхозно и зависимо от държавата текезесе.
4
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До2 . Хората в БГ. пътуват свободно, търгуват свободно. В Русия това е строго забранено. Дори и в колхозите не работят. Млеконадоя им е слаб. Не изпълняват плана. Путин е дигнал ръце от слабата реализация на колхозите.