Калфин: Това не е ресор, който сме искали, но е важен

България получи ресорът "Иновации и младеж" в новата ЕК
11 сеп 2019 11:15,
12

Ресорът, който получи България в новата Европейска комисия, е "Иновации и младеж". Еврокомисарят на страната ни Мария Габриел ще отговаря за новата инициатива за европейските университети.

Новият пост на Габриел идва с голяма отговорност, смятат едни, а критиците го определят като понижение в сравнение с работата ѝ в миналата ЕК.

Още по темата

"Не може по този начин да се гледат ресорите - понижение и повишение. Очевидно, че това не е ресор, който сме искали, защото никога не е ставало дума за него, но той е важен, защото в него има две основни теми. Едната е свързана с програмата "Еразъм", другата - с научните изследвания и иновации - основни приоритети на ЕК. Това няма много отношение към България, защото за съжаление нашите научни институти са на последните места по участие", коментира бившият социален министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

Според журналиста Бетина Жотева не трябва да се обръща толкова внимание на финансирането, което ще получи ресорът, а какви проекти ще има България, за да вземе от тях.

"Не трябва да говорим само за пари, трябва да видим какви политики могат да се водят. В програмата за научни изследвания са големите амбиции на Европа. Старите и големите страни членки искат да прехвърлят натам бюджета", допълни Калфин.

Според него една от политиките, които могат да помогнат на българските граждани, е признаването на дипломите у нас на тези, които са завършили в Европа.

"Ако това е стимул в България да започне да се обръща по-голямо внимание на иновациите и да предлагаме по-добри проекти в тази посока, това би било огромна крачка напред. Това е изключително перспективен ресор", заяви Жотева.

Тя посочи, че все пак не трябва портфолиото на еврокомисаря да се обвързва с вътрешната политика на страната. По думите ѝ, като служител в ЕК Мария Габриел трябва да работи за Европа, а не конкретно за България.

Те коментираха и разследването срещу председателя на движение "Русофили" за шпионаж в полза на Русия.

"Аз съм потресен от разкритията на прокуратурата. Николай Малинов и всички русофили от години говорят за подобряване на отношенията с Русия и имат основание. Всеки има право в една демократична държава на различно мислене", коментира Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Жотева пък отбеляза, че трябва да се изчака официалната позиция на руските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Схинас от Гърция получава ресор "Европейски начин на живот", а Чехия - "Прозрачност"; има още "ресори" които звучат не по-малко мъгляво и тъпо, а нашите сельовци седнали да се назлъндисват на ресор "Образование, иновации и младеж".Ако великата Милиончева бе станала комисар, специално за нея щяха да измислят ресор "Опашатост на лъжата" - това ли ви се иска, *** трольовци?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не вдигна ли пенсионната възраст до като беше министър при суджуците?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важен ресор, това е бъдещето. Дано обаче не търсим печалбарство и далавера, а наистина направим всичко възможно да изправим на крака българската наука и да мотивираме млади и талантливи учени да останат в БГ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и тоз поогладня и изпълзя от дупката си за нова плячка -избори идат може да се докопа до някоя плячка
5
4
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Типично за мозъчните инвалиди. Понеже не се класира за големите места, се радва на медала за участие. Това е като новата мания в САЩ да раздават награди на всички участници в турнира, за да не наранят чувствата им. Същата работа и тоя, понеже нищо не получиха казва, че трябва да се радва на това което са им дали и го гледа като дялан камък!
4
1
 
7
 
! Отговори
Калфин-цитат преди 4 години
Калфин каза, че *** Нинова отстранявала всеки, който представлявал и най малка заплаха за нея... - и сега в партията останали най големите некадърници и подлизурковци, които се умилкват около нея...
3
5
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
Таз година ни дадоха ресор,догодина ще ни дадат още по голям амортисьор!
2
3
 
8
 
! Отговори
Какво мекотело преди 4 години
Потресен съм от Калфин .......
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кое беше това?