Юнкер със съжаление: Brexit е трагичен момент за ЕС

Той изрази надежда, че още може да се стигне до договорка
22 сеп 2019 13:37, Александър Попов
16
Юнкер със съжаление: Brexit е трагичен момент за ЕС
Снимка: Reuters

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено за 31 октомври, е трагичен момент за Европа, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от Франс прес.

Юнкер, който напуска поста си точно на 31 октомври, отбелязва, че Brexit "противоречи на хода на историята и на духа на бившия британски държавник Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати".

"Вярвам, че все още имаме възможност да постигнем споразумение с Лондон", отбелязва председателят на ЕК, определяйки като "конструктивна и отчасти положителна" срещата си с британския премиер Борис Джонсън миналия понеделник в Люксембург.

Жан-Клод Юнкер изразява съжаление, че комисията е решила да не се намесва през 2016 година, когато Великобритания организира референдум за напускане на ЕС и когато близо 52 процента от гласоподавателите подкрепиха това.

Той припомня за "кампания на лъжи и фалшиви новини" преди референдума и допълва, че "в комисията решихме да не се намесваме, по молба на Дейвид Камерън (премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. - бел. р.), а това беше голяма грешка".

Физическата граница с Ирландия ще се върне, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, заяви по-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ексклузивно интервю за телевизия Sky News, цитиран от БТА.

Юнкер посочи, че не би искал да бъде архитект на излизане без сделка, но че Европейският съюз ще трябва да действа, за да защити здравето и сигурността на своите граждани.

Той разкритикува депутатите, които "забравят историята" на мира в Ирландия, постигнат чрез споразумението от Разпети петък, като ги предупреди, че ако се възстанови физическата граница "историята ще се върне незабавно".

В интервюто Юнкер отхвърли твърдението, че ЕС би бил отговорен за връщането на насилието по време на конфликта между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той подчерта, че "ЕС по никакъв начин не е отговорен за каквито и да било последици от Brexit - това беше британско решение".

"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС", заключи Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
"Той припомня за "кампания на лъжи и фалшиви новини" преди референдума" Добре де , всички медии- вестници и телевизиите , световни и местни, барабар с вездесъщата ВВС преди референдума, не можаха да убедят народа колко са готини Брюкселците. И ако уж не да гласували информирано на референдума, защо 2 години по-късно британците гласуваха масово пак за партията Брексит? След ежечасно оплюване на референдума.И какъв е тоя виц, да авто-модерирате своя цитат от Юнкер в предния ми коментар?
12
1
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
"Юнкер, отбелязва, че Brexit "противоречи на хода на историята и на духа на бившия британски държавник Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати".Британците никога не са казвали, че ЕС е лоша идея. Дори са участвали в създаването му. Вината за Брексит е на тези който извратиха идеята за ЕС. И ако не си вземат поука в Брюксел, няма да е само Британия.
11
1
 
3
 
! Отговори
axa преди 4 години
юнкер припомня за "кампания на лъжи и фалшиви новини" преди референдума. Значи като ги пуска Англия са лъжи и фалшиви, а като те облъчва ЕС са "истина". показа ли си истинския лик вампира,т.е.казва ни че сега ни заливат с лъжи и фалшиви новини за Брекзита,за да не се фокусираме в най-големия им провал и колко са некадърни, щом изпускат златната кокошка.Ние не искаме сега насила да държат когото и да е, което в момента прави ЕС в безсилието си.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция и Германия хвърлят фесове и *** от кеф!!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите и Великобритания ще бият пак Европа, ако се намесим и ги спрем. Нека излизат.
8
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Юнкер е достоен лидер със сериозни постижения в алкохолната подготовка. ЕС се нуждае от достоен негов наследник с не по-малки постижения с чашката.
7
2
 
5
 
! Отговори
Лъже кучето! преди 4 години
Във Франция, Германия и Испания хвърлят шапки от кеф! Никой от големите не иска ингилизите!
6
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПАК СА СЕ СБРАЛИ НА ПО ЧАШКА)))ВЕЛИК ЩЕ Е ДЕНЯ В КОЙТО БРИТАНИЯ СЕ МАХНЕ ОТ ЕС НО ДАНО ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ ТОЗИ ВЕК!
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е либе за китка.В ."Труд" писа,преди много време," Място ти е сторено,ала време ти е минало.Биджи е в епохаи ще ви унищожи.Албиона е видял какще възкръсне,но европейците неуспяха.В момента ,Юнкер вижда ,колко повечеще загуби Европа,найпаче западна.Политика сър.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно закономерен си е. Аз не знам, защо се удължава агонията. Решението за излизане си е тяхно и крайния срок беше 31 март.
3
10
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
трагичен защото ще ви секне 5о милиарда годишна вноска ще намалите малкояденето и пиенето
2
12
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Великобритания никогаж не е напускала и няма да н***пуsne EU!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напускат, не напускат, напускат - айде вече да приключва тая тъпотия с Великобритания.