Съдът: Джонсън незаконно спря работата на парламента

Върховните съдии фактически признаха злоупотреба с власт
Обновена: 24 сеп 2019 13:25 | 24 сеп 2019 13:14, Елка Василева
14
Съдът: Джонсън незаконно спря работата на парламента
Снимка: БТА

Върховният съд на Великобритания реши, че премиерът Борис Джонсън незаконно е прекратил работата на парламента, съобщи Би би Си.

Върховният съд прие уникално, историческо решение, фактически признавайки, че премиерът Джонсън е виновен в злоупотреба с власт.

Още по темата

Според съдийската колегия той неправомерно е разпуснал парламента за дълга почивка.

Съдията Бренда Хейл обяви, че действието на Джонсън е "недействително и без последици". По думите й това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

Разпускането на парламента в принудителна почивка "е незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание", пише в решението, взето с единодушие от 11-членен състав на Върховния съд.

Върховният съд, който всъщност е конституционният съд на Великобритания, обяви решението си по два иска за пророгацията, тоест решението на премиера на изпрати парламента във ваканция до 14 октомври.

За 31 октомври е насрочено излизането на Великобритания от ЕС и опонентите на Борис Джонсън го обвиняват, че, обявявайки прекъсване на работата на парламента, той се опитва да не позволи на парламента да попречи на неговия курс към твърд Brexit.

Отговорът на Джонсън гласи, че пророгацията е обичайна процедура за подготовка на новата законодателна програма на правителството и в подобен случай тя е обявена единствено за тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в българия такова събитие е не просто невъзможно, то е немислимо!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам дали тука хора осъзнават магнитута на решението на британския върховен съд.това дело беше заведено от частно лице - Джина Милър, която спечли друго дело срещу правителствтото преди година, това означава че всеки гражданин във ЮК може да държи законова отговорност на всяко едно рение на най-високо ниво!
11
2
 
5
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Имат си институции, които работят за запазване на държавността. Тук, институциите работят за запазване на държавника. Малка но съществена разлика. Заради това, ни убеждават, че западните нации били лоши. Да, ама явно не са.
10
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
върховенството на закона преди кралицата и министър председателятова кога ли ще се случи у нас?а в русия?а в турция?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си другаря Чайка , да обяви решение на Путин за незаконно.Хахаахахаха.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че ги блокира за над седмица.И без това нищо няма да решат и след 3 месеца, така че до някъде е прав. Дали ще се удължи колапса на Кралствот, или ще започне рязко, няма значение.
7
1
 
6
 
! Отговори
Xaxa преди 4 години
Пак ли до сливиците БоДжо? Пак без вазелин?
6
1
 
4
 
! Отговори
llll преди 4 години
затвор
5
1
 
3
 
! Отговори
Наказание преди 4 години
И как ще го накажем сега? Затвор?!?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралицата няма мнение по тези въпроси, тя разписва чисто формално решенията на парламента.
3
3
 
20
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
GB никога няма да ислесе от EU, никога!След Б. Джонсън ще дойде м. председател, който ще насочи нов референдум. Като мотива ще бъде промяна на политическата обстановка (за да не се счете за незачитане на суверена).
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подвеждат и заблуждават кралицата тези селяни. Не трябваше да им дават власт. Сега подвеждат кралицата да подписва. Като телефонни ало-изманици са, подвеждайки една стара пенсионерка от Бъкингам да съдейства на някакъв да спира парламента.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кралицата, която му разреши?!? тя не е ли също съучастник? да осъдят и нея...