Себастиан Курц: Ще се превърне ли "Вундервуци" в Орбан?

Въпреки младежкия си вид той чупи рекордите за популярност сред най-възрастните
30 сеп 2019 21:30, Елка Василева
19
Себастиан Курц: Ще се превърне ли "Вундервуци" в Орбан?
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Австрийският политик Себастиан Курц увеличи списъка на успехите си, печелейки парламентарни избори за втори път за две години, подкрепян от поддръжниците си, които виждат в него "Вундервуци" - политическо дете-чудо, докато противниците му го порицават, че е "на път да се превърне в Орбан", пише Франс прес.

Победата в неделя е личен успех за 33-годишния лидер, последвал четири хаотични месеца на корупционен скандал, който доведе до падането на неговия крайнодесен съюзник и прогонването му от австрийското управление.

Външен министър на 27 години, най-младият европейски лидер на 31 години, Себастиан Курц премина през всички етапи на своя политически възход, до първия непредвиден момент в кариерата му: сривът през май на коалицията от 2017 г. с Австрийската партия на свободата.

Според анализатора Йоханес Хубер, ако Австрия е достатъчно уверена в себе си, за да постави за втори път съдбата си в ръцете на младеж, роден през 1986 г., с баща техник и майка учителка, причината е, че е била привлечена от неговото "съвършено овладяно риторично майсторство".

Още по темата

Носейки се на вълната на отхвърлянето на традиционните политически фигури, Себастиан Курц почисти от прахта имиджа на австрийските консерватори, които управляват без прекъсвания от 1987 година.

Той им наложи нов цвят (бледо тюркоазено) и названието "Листата на Курц". Това безцеремонно завладяване на уважаваната християндемократическа партия даде храна на сравненията със стратегията, следвана от Еманюел Макрон на президентските избори във Франция през 2017 година.

Идол на по-възрастните

Антуражът на канцлера смята, че като налага своята позиция за имиграцията, той е възпрял възхода на Австрийската партия на свободата (АПС), която през 2016 г. беше начело на проучванията и се смяташе, че е в позиция да спечели национални избори.

Той следва стъпките на друг австрийски канцлер, който беше критикуван много за съюза си с крайната десница през 2000-та година. Също като консерватора Волфганг Шусел, Себастиан Курц даде "целувката на смъртта" на националистите, съюзявайки се с тях, за да ги отслаби по-добре. Опетнена от скандалите, АПС загуби десет пункта в неделя (16 на сто) в сравнение с предишните избори.

На проспериращата, но дестабилизирана от притока на мигранти Австрия младият лидер предложи затварянето на европейските граници и по-строги условия за даване на убежище.

От бойкота на пакта на ООН за миграцията до намаляването на социалните плащания за търсещите убежище, потокът от антиимиграционни мерки, гласувани в неговия мандат, го превърнаха в разделяща личност, по подобие на неговия унгарски колега Виктор Орбан, който вижда в него архитекта на "мост" между десницата и крайната десница.

Стилът му на управление копира идеи, защитавани от крайната десница и някои популистки лидери от Централна Европа, но в същото време избягва семантичните провокации и отстоява проевропейските му убеждения.

Той рядко призоваваше АПС към сдържаност, макар че ксенофобските изявления на крайната десница влошиха имиджа на Австрия пред европейските партньори. Тази пасивност му донесе прякора "мълчаливият канцлер".

Бившият лидер на либералната формация Неос Матиас Щролц го описва като "опортюнист без визия", водеща фигура на ново "националконсервативно" течение.

През април Райнхолд Митерленер, бившият лидер на Австрийската народна партия, свалена от власт от Курц, изрази притеснение, че наблюдава как под неговото управление Австрия се превръща в "авторитарна демокрация".

Въпреки младежкия си вид Себастиан Курц чупи рекордите за популярност сред най-възрастните. Профилът му на идеален зет се обръща предимно към тази част от електората. Хората над 45 години са 65 на сто от населението на Австрия.

Роден във Виена, той обича да напомня за селските си корени, "сякаш иска да каже на жителите на провинциалните райони, че е един от тях", смята Йоханес Хубер. И че смята да ги представлява още много време на най-високото равнище на властта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бившият лидер на либералната формация Неос Матиас Щролц го описва като "опортюнист без визия""Либераст да нарича другиго "опортюнист без визия". Е сега съм видял всичко.
11
4
 
10
 
! Отговори
Българина преди 4 години
И аз искам ББ да е Орбан ама сие предател шайковод
10
3
 
10
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Аз па си аресвам дрътите мазни корумпета-Боку Тулупестия и Юнки Ишиастика...
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха ...... на един Копиран текст за руски Вестник 700 коментара а тука нищо
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , а либерастите с НПО-тата колко % взеха на изборите .За един приятел питам .
7
3
 
20
 
! Отговори
Gandy преди 4 години
"плашат,че щял да стане като Орбан"☺️ ха,как няма да спечели. И ние си имахме такьв,ПЬРВИ, но му спретнаха соросова зима,че и наглост,нарекоха я на него сегашните "елити",народоубийци. Пьрвият дал фак оф на слугата на злото,но явно не сме го заслужили.
6
0
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Трябва такива млади хора да движат нещата. Стига с разни охранени стари кучета.
5
0
 
27
 
! Отговори
Евросъюзник преди 4 години
Какво го плюят? Меркел и другите дъртофели газ п-каят, че някой наполовина на тяхната възраст се намърда при тях. Да не би Курц да е по-зле от Макроня или онзи симпатичен *** Трюдо? Даже е много по-добре от тях. Проблемът му е, че е от малка страна, но все пак страна с имперско минало и самочувствие.
4
0
 
20
 
! Отговори
Чумаво прасе преди 4 години
Какво го ядете Курц? Има едно нещо, с което той разполага, за разлика от кохортата престарели световни лидери - и то е време! Достатъчно млад е все още, за да може да пада и става, има още дълго време да гради политическа кариера. Никой не знае какво ще се случи, но след 20 - 30 - 40 години може да се окаже, че е оставил следа.
3
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австрия е смешно джудже с имперски халюцинации.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Сидеров не надскочи 8 процента никога.Оставяме изборите за президент !
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вундервуци? Това звучи като име на сръбски селски футболен отбор.