Джонсън предава "окончателното" предложение за Brexit

Това било единственият вариант за излизане със сделка
2 окт 2019 08:37,
8
Джонсън предава "окончателното" предложение за Brexit
Снимка: Pixabay

Британският премиер Борис Джонсън ще предаде днес на лидерите на Европейския съюз в Брюксел своите нови и "окончателни" предложения с цел да се постигне в последната минута споразумение за Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки съобщение на правителството в Лондон.

Още по темата

Външно предупреждава: От 2020 г. към Великобритания с паспорт!

Според съобщението от Даунинг стрийт премиерът, представяйки своите предложения, ще ги нарече "честен и разумен компромис", но същевременно и "окончателна" оферта, като ще посочи, че ако ЕС не се съгласи да ги обсъди, Великобритания ще се откаже от по-нататъшни преговори, пише БТА.

Според вестник "Дейли телеграф", който е успял да получи достъп до плана на Джонсън, носещ условното название "Две граници в продължение на 4 години", след
Брекзита Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на ЕС най-малко до 2025 г., но ще напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство.

Вестникът отбелязва, че Джонсън е обсъдил вчера своето предложение по телефона с европейските си колеги. То представлявало алтернатива на режима на предпазния механизъм (т.нар. "бекстоп"), който има за цел да гарантира, че границата между двете части на ирландския остров ще остане "прозрачна", т.е. без създаване на структури за контрол по нея. Именно този "бекстоп", който е предвиден в споразумението, постигнато между ЕС и правителството на предишната премиерка Тереза Мей, и досега остава възел на раздора в преговорите между Лондон и Брюксел.

Предвижда се през 2025 г. еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне изцяло към спазване на британските правила, които до този момент вече силно ще се различават от европейските.

Политиците от ЕС досега неведнъж са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде променен вече съгласувания предпазен механизъм. Главното, което го отличава от новото, ограничено във времето предложение на Лондон, е, че той е безсрочен. При липса на споразумение между Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматично ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на ЕС, за да не се допусне поява на "твърда" граница, разделяща острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ГЛЕДАЛИ ЛИ СТЕ : " ИСТОРИЯТА НА СВЕТА" - ПРОДУКШЪН НА " МОНТИ ПАЙТЪН "!!!!!!!!!
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се притеснявай със спестените пари от вноските в европейския бюджет от които нищо не виждат щото бай *** строи къщи за гости с тях и гейбриал ги разпределя чрез ресори ще изплуват нагоре но пътя на еу изглежда е надолу
1
10
 
15
 
! Отговори
Agenta преди 4 години
За Великобритания има само един път, ако Brexit се случи и той е надолу, надолу и разпад.