Само 35% от българите имат качествена работа

Всеки пети у нас живее в материални лишения
9 окт 2019 07:46, Елка Василева
53
Само 35% от българите имат качествена работа
Снимка: архив, Булфото

Eдва 35% от работещите българи са заети във високо или средно високотехнологично производство или в услуги, изискващи знания. Общо за ЕС над 46% от заетите имат такива качествени работни места, които създават голяма добавена стойност в икономиката, показват данните на Евростат, цитирани от „Труд“.

По този показател по-зле от нас е само Румъния с 28,5%. Най-добре в ЕС се представя Швеция, където над 58% от заетите са във високотехнологично производство или предоставят услуги, изискващи знания. В страни като Германия и Франция в тези сфери са над 50% от работещите граждани.

България е на последно място в ЕС по заявки за патенти в Европейското патентно ведомство – само 4,13 патента на година на всеки 1 млн. души от населението. За сравнение в Швеция са 283 патента, а в Дания са 246 на 1 млн. души. Страната ни изостава от повечето държави от ЕС и по дял на инвестициите от БВП.

В резултат на по-малкия дял на качествени работни места в страната българите имат най-ниската покупателната способност сред жителите в ЕС – точно наполовина от тази на средния европеец, сочат данните на Евростат.

Най-близко до нас са Хърватия, където покупателната способност е 63% от средната за ЕС, Румъния с 64% и Гърция с 68%.

За сравнения в Ирландия покупателната способност е с 87% по-висока от средната за ЕС, в Холандия е с 29% по-висока, а в Австрия – с 27%.

България е първенец в ЕС по дял на хората, които живеят в материални лишения. У нас всеки пети (20,5% от населението) живее в материални лишения, т. е. не може да си позволи поне 4 от 9 основни неща: да плаща редовно наема и битовите си сметки, да поддържа дома си в подходящо състояние, да яде месо или риба през ден, да ходи всяка година една седмица на почивка, да може да посрещне неочакван разход и да има кола, пералня, телевизор и телефон. Средно за ЕС само 6,6% от хората живеят в материални лишения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което го изброяват като критерии за материално лишение е лукс за най-малко 60%, така че едва ли 20% само са в лишения
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Коце кметаМИ много ясно, че ще го изберем.Да не мислиш, че ще допуснем пак БСП на власт да фалира банки и да ни краде парите, което е единственото, което тази партия прави?
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То 95 % от хората ходят с депресия на работа. Познайте от какво се е породила тази депресия...Продаваме си от най-ценното - времето, ЗА ПАРИ ! Пари, които стигат само да си платиш наема, сметките и храната !!!Аз примерно работя с база данни - минималната заплата расте и започва да се доближава до моята. работя извънредно, НО за жалост не съм любов.ница на шефа !И понеже ми пука за компанията, т.нар. "ръководство" ме гледа с насмешка, защото не си го "местя от единия крачол в другия" както те.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки пети, а всеки трети живее в лишения и не може да си позволи неща от първа необходимост.Защо са тия статии? Хората, които могат да променят нещата, четат ли ги, интересуват ли се от тях?!
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Жан Виденов всички имахме качествена работа.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки иска качествена работа със служебна кола и секретарка.Ама все пак някой трябва да мие и чиниите след яденето.А трети пък трябва да мие клозетите на другия ден.За съжаление така е устроен Света.
44
0
 
5
 
! Отговори
До45 преди 4 години
Интерсно от денонощното плющене на глупости, кога ти остава време да "пътуваш"Ама ти си пътувай не пречиш!
43
15
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
България е най-добрата страна за живеене, постоянно пътувам и навсякъде всичко е много по-скъпо, а заплатите не покриват разликата.
42
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е наследството от доброто ни образование по бай Тошово време. Всеки мисли че е завършил нещо ама то със знания от 72г по Московски модел. Хората от тогава се развиха. Затова сега младите работят все по хубава работа, аз нямам познат да взима под 3к на месец, а от на баща ми приятелите няма някой да взима над 1к на месец. Ама ходи им обяснявай, неможеш да ги преквалифицираш. Още по зле са работниците, там е пълна щета. Абе да търкат лотарията и да изсмукват кутия цигари пък после лишения
41
4
 
5
 
! Отговори
Св до 39 преди 4 години
:) Добра идея, ама казва и че така и е добре. Пък ако е с някой потен, мазен "Консуматор" с промит мозък щяло да я болят пръстите да щрака в ритъма на гюбеците в Слънчака, и стомаха от кебабчетата и *** дето е "храна", от брошурите с Маркетите. Жени, не можеш да ги разбереш. Знаеш ли какво е да гледаш човек, в крайна мизерия, да си вземе помощта за соц. бедност (120 лв) и да похарчи половината за бира с картофки и кебабпчета още пред банкомата "Щото и той е човек". Ето това е промиване..
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е добре, началниците му също.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко каза, че живеем добре.
38
0
 
18
 
! Отговори
Цвента Цф преди 4 години
Според тиквата мазна сме номер 1.
37
1
 
2
 
! Отговори
До Св преди 4 години
Абе вземи смени и жената,ще се води тя по това Консуматорско обществоАма, ха!
36
6
 
19
 
! Отговори
Св преди 4 години
Знам, че мозъците ви са промити как трябва да се живее, и може и да сте щастливи така. От това рекламодателите и маркетинголозите са и най - щастливи. "Веднъж се живее", "И аз съм човек", "Какво сложиш в корема това остава" са още по-тачени. Не отричам, че е голяма мизерия и беднотия наоколо, но да ми кажат, че липсата на кола, телефон, едноседмична почивка (от какво почива един безработен лежащ по цял ден??) и телевизор са лишения.Лишение е ако те вали, студено ти и нямаш да сложиш филия хляб.
35
3
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Абе тиквения рай май не бил толкова розов? Изберете си пак мутрата и истинския ад рай ще ви се види.
34
0
 
28
 
! Отговори
Св. Нуфри преди 4 години
Блажени са ромите защото те ще наследят България. България изгони собствените си хора поради безхаберие и алчност.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно,при около три и половина заети люде,по тая статистика се оказва че над един милион са доволни от битието си. Ех че хубаво нещо били тия статистики в страната на Нищоправенето!
32
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Законодателството е от времето на бай Тошо и не отчита факта че хората искат да работят за пари а не за обещания и пожелания. Системата е много порочна и абсурдна и направо се чудя как все още работи.
31
5
 
3
 
! Отговори
Св преди 4 години
Ясно ми е че е странно. Казвам че нямам телевизор, но стоят на склад някъде и то няколко в едно от жилищата ми. Там имам и квартиранти. Не съм лишил никой от нищо. Жена ми и децата имат смарт. Моя го смених, защото ми отнемаше от времето и прецених че ми е по - лесно с копчета. Казвам,че сме щастливи не по начина който се налага, не пием Кола, не яден всичките заливащи пазара шумкащи лъскави блестящи продукти. Ходим на екскузии със самолет но не на Слънчака с опела по Тракия