Барселона в колапс: Протестиращи блокираха пътища

Демонстранции имаше и в други големи каталунски общини
14 окт 2019 20:40, Петя Славова
18
Барселона в колапс: Протестиращи блокираха пътища
Снимка: БТА

Протестиращи блокираха днес пет регионални пътни артерии в Каталуния, съобщиха от каталунската пътна агенция. Акцията бе предприета в знак на протест срещу произнесените днес присъди срещу водачите на движението за независимост на Каталуния, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Блокирани бяха и няколко улици в главния каталунски град Барселона, включително части от възловия булевард "Диагонал", който пресича целия град, заяви местната полиция. Протести имаше и в още няколко големи каталунски общини като Жирона и Лейда.

В района на град Жирона, който е крепост на сепаратистите, за кратко бяха блокирани железопътни релси, написа в Туитър железопътният оператор "Родалиес".

Говорител на полицията в Каталуния заяви пред Ройтерс, че засега няма данни за сериозни инциденти, но отказа да даде подробности.

Лидерът на автономните власти в Каталуния Жоаким (Ким) Тора поиска амнистия за осъдените днес от Върховния съд на Испания сепаратистки лидери. "Искаме свобода за политическите затворници, за изгнаниците, искаме амнистия за всички преследвани", каза Ким Тора в телевизионно обръщение.

Осъдените каталунски сепаратисти трябва да се съобразят с присъдите си, заяви испанският премиер Педро Санчес и призова за диалог Каталуния.

Върховният съд на Испания осъди днес за противодържавна дейност деветима политици и активисти на различни срокове затвор - от 9 до 13 години, и наложи глоби на други трима по по-лекото обвинение в неподчинение.
Футболният клуб "Барселона" разкритикува решението на Върховния съд на Испания с думите, че "затворът не е решение", предаде Асошиейтед прес.

Клубът заяви, че спорът за независимостта на Каталуния трябва да бъде решен "изключително и само чрез политически диалог". "Барселона" призовава "политическите лидери да застанат начело на процес на диалог и преговори" и да проправят пътя за освобождаване на затворниците.

Футболният клуб "Барселона" е същинска институция в Каталуния. Той отдавна има сложни отношения с движението за независимост, а на домакинските срещи на отбора редовно може да бъде видяно знамето на независима Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. Години наред сепаратистите разпъваха на стадион "Камп ноу" огромен транспарант, на който на английски пишеше "Каталуния не е Испания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Каталуния има автономия с най големи права от всички други области в Испания.Най богатата провинция са и не без помоща на правителствата на Испания които съсредоточиха много мощности там.Трябва да има някакъв ред.Андалусия е най бедната провинция,защо не иска независимостНе са еднакво богати всички области но това е Испания...с плюсовете и минусите.Никога Мадрид няма да позволи отделяне защото това ще е краят на държавата Испания...После на ред ще са Баските,Ла Коруня,Валенсия...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимост от какво? И за какво? В Каталуния тия въпроси нямат отговор. Испания в никакъв случай не е подтисник. Различните провинции имат много голяма автономия, управлението им зависи от хората, които си избират Единственото смислено на Каталуния искане е за република. Всичко останало са глупости и добре управлявана масова истерия. Ю. Франция също се мисли за Каталуния. Като знаете колко биха Жълтите жилетки, дали ще им дадат независимост? Не мисля.
15
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 4 години
На робски народ като нашия, няма как да говориш, че независимостта е хубаво нещо...
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по-важното, обединяването на 5те кралства в държавата Испания се счита за едно от най-великите събития в историята на Испания. Испанците през кръв ще минат, но няма да пуснат Каталуния. Това е все едно Пловдив да обяви независимост. Лошото е, че Франция много рови, защото си има собствени интереси да прилапа Каталуния. Не е лесно две бивши империи да граничат - някои спорове никога не угасват.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което каталунците направиха с летището ще им излезе през носа. Тук не говорим само за пътници изпуснали полетите си, говорим за огромен стрес върху авиоиндустрията, която и без това върти по 4 полета на ден и всякакви непланирани забавяния се отразяват из цяла европа. Авиокомпаниите ще загубят милиони, може би и повече, туристите ще се наплашат (то в Барселона и без това ги мразят) и изобщо ще стане зле. Октомври е силен месец за туризма там. Тегаво ще е. А испанците няма да отстъпят.
12
4
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Демокрацията нещо зор и големи проблеми я чакат ,май ще се наложи да го обърнат на диктатура
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ядат бой и ще се успокоят.Няма как Каталуня да получи независимост, при положени, че повече от половината население е против.
10
6
 
8
 
! Отговори
До6. преди 4 години
Ицата още преди 15- ет години каза,че каталунците били испанци колкото и той бил испанец и ще дойде ден когато ще искат да се отделят,но никой не му обърна внимание тогава.А той се оказа пророк.
9
2
 
6
 
! Отговори
ааа преди 4 години
*** абсолютни. Да излизат от Испания и от ЕУ направо и да се оправят сами.
8
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън испанския агресор от Каталунските земи!
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горди хора.Като гърците и сърбите.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Ицата Стоичков изказал ли се е по въпроса за Втората му родина?
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на каталунците.Малък народ, но достойнство.Респект.Не са като нсеедените Ганчовци със смъкнати ***.
4
14
 
14
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Свобода за Каталуния,свобода...
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталунците пак хванаха бика за рогата.Сега остава да му забият и шпагата в сърцето.Англия с Брекзита даде старта.Испания пое щафетата.Кои са следващите."Французите" в Елзас и Лотарингия или"италианците "в Сицилия?Европа комай ще нарасне с няколко нови Държави.Майтап ве.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да взимат пример от реджепа и да си в извоюват тая независимост
1
2
 
9
 
! Отговори
43 преди 4 години
Лоши каталунци,лоши,лоши! Путин е виновен!